Now Reading
Šiemet „Sirenos“ skambės dar garsiau

Šiemet „Sirenos“ skambės dar garsiau

Šiemet „Sirenos“ skambės dar garsiau

Laikas.lt

Artėjant rudeniui pamažu vis garsiau ima kaukti teatrinės „Sirenos“: šiemetinis, vienuoliktasis tarptautinis teatro festivalis pristatys beveik tris dešimtis užsienio ir Lietuvos kūrėjų spektaklių. O festivalio rengėjai ragina pasinaudoti paskutiniuoju vasaros mėnesiu ir suskubti įsigyti bilietus, jiems nespėjus pabrangti – nuo rudens kainos kils.

Interaktyvi ir ambicinga užsienio programa

Rugsėjo 25 – spalio 5 dienomis sostinėje jau antrą dekadą bus tęsiama pažintis su naujuoju Europos scenos menu. Festivalį pradės vokiečių „Rimini Protokoll“ su specialiai Vilniui sukurtu interaktyvaus formato kūriniu „Remote Vilnius“ (rugsėjo 25 – spalio 4 d.). Jau vasarą berlyniečių kūrėjai nagrinėja Vilnių, jo istorijas bei geografiją, kad rudenį nedidelėmis grupelėmis žiūrovai galėtų būti pakviesti pabėgti iš teatro. Klausant nurodymų ausinėse, keliaujant netikėtomis trajektorijomis, kiekvienas spektaklio dalyvis gaus galimybę sau sukurti unikalią miesto dokumentiką. Tokie, specialiai konkrečiam miestui sukurti teatriniai projektai, „Rimini Protokoll“ trupės jau buvo pristatyti Sankt Peterburge, Bangalore, San Paule, Berlyne, Bazelyje, Vienoje ir kt.

Žmonių būrius gatvėse diriguojant vokiečių balsams, Nacionalinio dramos teatro scenoje įsikurs olandų trupė „Toneelgroep Amsterdam“ su Ivo van Hove‘s spektakliu „The Fountainhead“ (rugsėjo 26-27 d.). Amsterdame neseniai pristatyta kontroversiškojo belgų režisieriaus Ivo van Hove premjera susilaukė didžiulio pasisekimo tiek žiūrovų, tiek teatro kritikų tarpe. Teatro žinovai šią premjerą pagal rusų kilmės amerikiečių rašytojos ir filosofės Ayn Rand knygą vadina šedevru, liaupsina 800 puslapių knygos inscenizaciją, aktorius ir, žinoma, režisierių. Ivo van Hove vadinamas centrine olandų ir belgų teatro figūra, spektaklius statantis pagal garsius kino scenarijus. 2004 m. už išskirtinius nuopelnus teatro menui režisierius buvo apdovanotas Prancūzijos Meno ir Literatūros ordinu, kurį yra gavę Davidas Bowie, Bobas Dylanas, Philipas Glassas, Vaclavas Havelas. „Nekantriai laukiame galimybės pristatyti Lietuvos publikai tai, kas jiems turėtų būti be galo svarbu“ – teigia Ivo van Hove.

Kitąmet trisdešimtmetį švęsianti danų trupė Hotel Pro Forma, vadovaujama lietuviams jau pažįstamos vienos ryškiausių šiuolaikinio Europos teatro vizionierių Kirsten Dehlholm, rugsėjo 28-29 dienomis kvies Vladimiro Nabokovo romaną „Juokas tamsoje“ pamatyti prisodrintą vaizdo ir garso efektų, o kiekviename veiksme susipažinti su vis kita tos pačios istorijos versija.

Olandų ir danų spektakliams praėjus, žiūrovai vėl bus kviečiami išmainyti sėdėjimą teatro kėdėse į kardinaliai kitokio pobūdžio formatą. Rugsėjo 29 – spalio 1 dienomis naujausias ir novatoriškiausias šiuolaikinio Rusijos teatro atstovas – Post Theatre pristatys šešias valandas veikiantį garsaus britų dramaturgo Marko Ravenhillo pjesių muziejų „Shoot / Get treasure / Repeat“. 16-os trumpų pjesių ciklas apie kovos su terorizmu paveiktą mūsų kasdienybę virsta netradicine galerija, kurioje istorijos yra pristatomos projekcijų, vaizdo ir garso įrašų, instaliacijų, kino, radijo teatro ir kitokių simultaniškai vykstančių veiksmų pagalba, vienu metu skirtingose Menų spaustuvės erdvėse.

Rudenį bilietai brangs

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Sirenos”– vienintelis Lietuvoje tokio formato tarptautinis teatro festivalis, kiekvienais metais pristatantis Europos ir pasaulio teatro grandus bei naujoves. Vienuoliktosios „Sirenos” kviečia ne tik teatro gurmanus, bet ir tuos, kuriems teatras nepatinka arba dar nėra pažįstamas – festivalis siūlo ne vien spektaklio pažinimą sėdint teatro salėje, bet ir fizinį veiksmą, įsitraukimą per visas jusles ir naujus sukrėtimus.
Šių metų programos orientyrai – patyrimus ir tikrus išgyvenimus realiame laike siūlantys nestandartiniai spektakliai, pačių kūrėjų įvardinami kaip reiškiniai, jungiantys teatrą, dailę, muziką, architektūrą ir vaizduojamąjį meną.

„Stengiamės žiūrovams sudaryti galimybes planuoti savo rudens kultūrinę programą jau iš anksto, dėl to vasarą prekiaujame mažesnių kainų bilietais, siūlėme abonementus. Nuo rudens kainos kis, tad rekomenduotume pasinaudoti galimybe“ – teigia festivalio direktorius Martynas Budraitis.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top