Namelis dviems: kur pabėgti, kai pabosta kompiuterizuotas pasaulis (foto)

Allergutendinge nuotr.

Namelis medyje tik be medžio – taip galima apibūdinti trijų vokiečių dizainerių projektą pavadintą „Seelenkiste“ (liet. „Dvasios dėžė“). Nediduką, keistos formos pastatą galima būtų pritaikyti įvairiai, bet jo kūrėjų pagrindinis tikslas buvo sukurti prieglobstį skirtą meditacijai gamtoje.


Kūrėjų tikslas buvo sukurti prieglobstį skirtą meditacijai gamtoje 

Šiuo metu kuriantys „Allergutendinge“ firmoje, dizaineriai Matthiasas Prügeris, Manuelis Rauwolfas ir Ulrike Wetzel suprojektavo ir pastatė „Seelenkiste“ dar besimokydami Bauhauso universitete Vokietijoje. Lyg vienuolyno celėje šiame miniatiūriniame, minimalistiškai įrengtame namelyje užtenka vietos mokymuisi, apmąstymams ir meditacijai. Pasak kūrėjų čia gali išsitekti du žmonės.

„Dauguma žmonių šiandienos kompiuterizuotame pasaulyje nori bent trumpam atitrūkti nuo savo gyvenimų, draugų, darbų. Tokių nuošalių prieglobsčių poreikis – ne tik užmiestyje, bet ir pačiuose miestuose – yra akivaizdus“, - savo svetainėje rašo „Seelenkiste“ kūrėjai. Tuo pačiu ribota namelio erdvė turėtų paskatinti jo gyventojus artimiau pažinti ir pajusti juos supančią aplinką.


Žvelgiant iš namelio vidaus

Kalbant apie architektūrinius sprendimus, namelis yra sudarytas iš trijų lygių: gyvenamoji erdvė su miniatiūrine virtuve apačioje, miegamoji zona per vidurį ir mokymosi kambarėlis viršuje. Priekinė siena gali būti nuleidžiama ir paverčiama į nedidelę terasą. Tiesa, vėsesniu oru durys būtų kiek praktiškesnis sprendimas.

Namelio stogas irgi pasikelia taip užtikrinant tiesioginį ryšį su supančia aplinka. „Seelenkiste“ yra stebėtinai daug vietos susidėti įvairiems daiktams, pakopos į aukštesnius lygius taip pat gudriai išnaudojamos kaip daiktų dėtuvės.


Miniatiūrinė virtuvė

Namelis yra surenkamas iš modulių, todėl gali būti lengvai surenkamas ir išrenkamas bei nesunkiai transportuojamas iš vienos vietos į kitą – „Seelenkiste“ prototipas jau pabuvojo įvairiose šalies vietovėse. Iš išorės namelis yra dengtas stiklo pluošto ir plastiko panelėmis, viduje iškaltas medinėmis lentelėmis.


dizainas, maži namai, meditacija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai