Now Reading
Grožio aukos: paskutinės pėdų mažinimo tradicijos Kinijoje liudininkės (foto)

Grožio aukos: paskutinės pėdų mažinimo tradicijos Kinijoje liudininkės (foto)

Grožio aukos: paskutinės pėdų mažinimo tradicijos Kinijoje liudininkės (foto)

Laikas.lt
Pagal Beautifuldeacy.com

Jos pėdų pirštai buvo sulaužyti dar vaikystėje, tuomet reguliariai veržiami, stengiantis pėdą padaryti kuo mažesnę – iki tol, kol ji nebegalėjo tiesiai vaikščioti. Būdama 88-erių, Zhang Yun Ying yra viena iš paskutiniųjų liudininkių, savo kailiu patyrusių kadaise Kinijoje itin populiarią pėdų žalojimo tradiciją.

Būtent šis jau išnykęs reiškinys tapo britų fotografės Jo Farrell domėjimosi objektu – moteris kuria projektą „Living History“. Pasak menininkės, vien per pastaruosius metus mirė trys jos fotografijų herojės, todėl reikia spėti įamžinti šių moterų gyvenimus, kol dar nėra vėlu.

Mažytė pėda (idealiausia – ne didesnė nei 7-10 centimetrų) buvo laikoma grožio ir socialinio statuso simboliu. Jaunos merginos negailėjo savo pėdų, tikėdamosios, jog tai padės susirasti turtingą vyrą. Net po to, kai 1912 metais šią nežmonišką grožio procedūrą uždaraudė Kinijos vyriausybės, ji vis dar buvo praktikuojama už uždarų durų.

Nors J. Farrel padarytos nuotraukos kelia tam tikrą pasibjaurėjimą bei gailestį, pati fotografė teigia, jog šiuolaikinės moterys ne taip jau daug skiriasi nuo jos modeliais tapusių senjorių.

„Kiekvienoje kultūroje yra įvairių kūno modifikavimo formų, siekiančių pataikyti į egzistuojantį grožio suvokimą. Nuo botokso, krūtų didinimo, tatuiravimo iki šonkaulių šalinimo ar tunelių veide darymo“, – teigia J. Farrel.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top