Patirti kiną moksleivius kviečia „Skalvijos“ kino akademija

Laikas.lt

Suvokti, pažinti, atrasti ir patirti kiną vyresnių klasių moksleivius kviečia „Skalvijos“ kino akademija (SKA). Jau aštuntus metus 9-12 klasių jaunuoliai čia leis laiką pažindindamiesi su iškiliomis kino asmenybėmis ir jų kūryba, filmuodami savo pirmuosius trumpametražius filmus, o vėliau – jų premjeras pristatydami „Skalvijos“ kino centro ekrane. Pasak vienos iš „Skalvijos“ kino akademijos įkūrėjų Godos Sosnovskienės, SKA yra ta erdvė, kur moksleiviai iš visų pusių susipažįsta su kino kūrimo procesu ir neretai jau čia apsisprendžia, ar sieti savo ateitį su kinu.

Kasmet apie 30 moksleivių priimanti akademija, šiemet žada mokytis kino pakviesti dar daugiau jaunuolių – net 45. Registracija į SKA vyksta iki rugsėjo 1 d., pildant anketą akademijos tinklaraštyje www.skalvijoskinoakademija.lt.

„Jau praėjusiais metais per pokalbius su būsimaisiais studentais supratome, kad turime plėstis. Norinčiųjų mokytis kino buvo kur kas daugiau, nei galėjome pasiūlyti vietų. Labai sunku buvo atsirinkti, nes dauguma išties degė noru kurti kiną, todėl šiemet nusprendėme rinkti dvi vaidybinio kino pirmakursių grupes“, – kalba Kamilė Janulytė, „Skalvijos“ kino akademijos koordinatorė.

Būsimieji SKA studentai gali pasirinkti vieną iš dviejų mokymosi SKA krypčių – dokumentinį arba vaidybinį kiną. Dokumentinio kino pirmakursius kuruos nuo akademijos įkūrimo čia dėstanti dokumentininkė Giedrė Beinoriūtė. Susitikimai su SKA studentais, dalijasi režisierė, jai kaskart kaip šventė, kupina smalsių akių, netikėtų klausimų ir jaunatviško entuziazmo kuo greičiau pradėti kurti pačiam. Tuo metu gausų būrį susidomėjusių vaidybiniu kinu atradimų ir išbandymų keliu ves jaunosios kartos kino režisieriai – Ieva Veiverytė ir Andrius Blaževičius.

Režisieriams talkins savo patirtimi su jaunuoliais besidalysiantys operatoriai, garso, montažo režisieriai, kino dalininkai ir kiti kino žinovai. Visas šias specialybes bus galima „pasimatuoti“ ir pasitikrinti, kuri dera labiausiai.

Nors „Skalvijos“ kino akademija skamba solidžiai, tačiau, pastebi K. Janulytė, ji nė iš tolo neprimena mokyklos. Paskaitos čia vyksta du kartus per savaitę popietėmis, teoriją ir knygų skaitymą atsveria filmų peržiūros ir dėstytojų asmenine patirtimi paremti pasakojimai, o didžiausias dėmesys skiriamas praktinei mokymosi pusei. Be to, galima laisvai naudotis gausia akademijos technine baze: kameromis, garso ir šviesos įranga, visu tuo, be ko filmavimo aikštelėje neišsiverčia nė vienas kino režisierius.

Pajusti „Skalvijos“ kino akademijos atmosferą ir ritmą jos įkūrėjai kviečia rugpjūčio 28 d., ketvirtadienį, 15.30 val. „Skalvijoje“. Čia vyks SKA Atvirų durų dienos: Nidoje stovyklavę akademijos senbuviai pristatys savo sukurtus filmus ir kartu su akademijos dėstytojais papasakos apie mokslą ir gyvenimą SKA – išradingą, linksmą ir labai gyvą.

Registracija į „Skalvijos“ kino akademiją vyksta iki rugsėjo 1 d. e. paštu [email protected] atsiuntus registracijos anketą. Ją rasite akademijos tinklaraštyje www.skalvijoskinoakademia.lt.

kinas, lietuviškas kinas, SKA, Skalvijos kino akademija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai