Svajojantiems dirbti kine – praktiniai kino kursai „Skalvijoje“

Laikas.lt

Pastaraisiais metais vis gausiau sukuriant lietuviškų filmų, Lietuvos kino rinkoje pradėjo trūkti kino profesionalų. Labiausiai, teigia Nepriklausomų prodiuserių asociacijos atstovai, stinga kostiumų ir filmo dailininkų, režisieriaus asistentų, aikštelės vadybininkų, aikštelės asistentų.

Reaguojant į šį poreikį Asociacija kartu su „Skalvijos“ kino centru pradeda rengti praktinius kursus būsimiems kino profesionalams. Jau spalio pradžioje „Skalvijoje“ prasidės dveji kino kursai, skirti pramokti filmo aikštelės vadybininko (ang. Location Manager) ir filmo dailininko (ang. Art Direcor) amato. Labiausiai motyvuotus kursų lankytojus žadama pakviesti dirbti į realias filmavimo aikšteles.

Pasak kursų rengėjų, tai bus intensyvūs praktiniai kursai, sudaryti iš 8 paskaitų po 2 val. Jas ves vieni geriausių savo sričių profesionalų Lietuvoje: prodiuseriai, filmo ir kostiumų dailininkai, aikštelės vadybininkai. Paskaitos vyks nedidelėse grupelėse iki 15 asmenų.

Jau nuo spalio 8 d. trečiadienio vakarais prasidės būsimiems aikštelės vadybininkams skirti kursai. Šios profesijos atstovai atsakingi už visus filmavimus, vykstančius ne filmavimo paviljonuose. Jų pareiga yra atrasti filmo sumanymui ir režisieriaus vizijai įgyvendinti tinkamas lokacijas, pasirūpinti komandos narių maitinimu, įvairiais leidimais, automobilių parkavimais, etc. Kurso dalyviams dėstys prodiuserė Lineta Mišeikytė ir aikštelės vadybininkas Jonas Špokas.

„Aikštelės vadybininko užduotis yra kūrybiškai pasižiūrėti į scenarijų. Jei sieki pritraukti į Lietuvą užsienio režisierių, turi įtikinti, kad būtent Lietuvos gamtovaizdis, miestų architektūra, jų gatvės yra tinkamiausios režisieriaus vizijai vizualizuoti. Jei jam reikalinga Jeruzalė, turi Lietuvoje atrasti Jeruzalę, jei Amerika – ieškai Amerikos. Turi išmokti matyti savo šalį ir gimtuosius miestus kitų miestų ir šalių akimis“, – kalba prodiuserė Lineta Mišeikytė ir prisipažįsta, kad ieškodama filmavimams tinkamų vietų Vilniuje, kaskart iš naujo įsimyli šį miestą.

Paklausta, ar 8 paskaitų pakaks šiai profesijai perprasti, L. Mišeikytė neabejoja, kad jų užteks, jei kursų dalyvis nesiskųs entuziazmu. Toliau kasdien mokomasi iš praktikos ir sudėtingų situacijų. Tarkim, kai tenka organizuoti viso Gedimino prospekto uždarymą ar gabenti filmavimo techniką per upę.

Tuo metu nuo spalio 9 d. ketvirtadieniais „Skalvijoje” rinksis susidomėjusieji filmo dailininko profesija. Jos atstovai atsakingi už estetinę filmo visumą, parenka filmui tinkamiausias dekoracijas, kostiumus, rekvizitą, šviesą, etc. Kartu su kino režisieriumi, operatoriumi ir prodiuseriu jie kuria vientisą ir išbaigtą filmavimo aikštelės vaizdą. Filmo dailininkas vadovauja visam dailės departamentui: aikštelės dekoratoriams, rekvizitininkams, konstruktoriams. Būsimiems šios profesijos atstovams dėstys filmo dailininkė Jurgita Gerdvilaitė, atskiri įvairių sričių profesionalai.

Pasibaigus kursams jų dalyviai gaus pažymėjimus, galės prisistatyti kaip pradedantys specialistai Nepriklausomų prodiuserių asociacijos nariams. Kursų mokestis – 400 Lt.

Registracija į kursus vyksta el. paštu [email protected] iki spalio 3 d. Registruojantis reikia nurodyti vardą, pavardę, amžių ir trumpą motyvaciją.

darbas, filmai, kinas, kursai, skalvija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai