Kino pusryčiai su VDFF. Ar aukštas žmogus yra laimingas ir kiti animuoti pamąstymai

Eglė Kirliauskaitė
Laikas.lt

„Laikas.lt“ džiaugiasi galimybe lankytis Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje ir skuba dalintis įspūdžiais iš praėjusią savaitę startavusių kino peržiūrų. Šįkart į mūsų akiratį pateko tikrai nestandartinė pagrindinės programos juosta „Ar aukštas žmogus yra laimingas?“.

„Ar aukštas žmogus yra laimingas?“ (Is the Man Who Is Tall Happy?) , rež. Michel Gondry, Prancūzija, 2013, 88 min.

Siužetas

Turbūt galime sakyti, jog tai filmas, kuriame tikslaus siužeto, nusakančio kas, kur ir kaip vyksta, nėra. Tuo pačiu žiūrovas čia keliauja po neišsemiamus klonius – po vieno ryškiausių šių laikų mąstytojų Noamo Chomskio pasaulį. Intriguojančių, smagių, kartais painių pokalbių su filmo režisieriumi fone skleidžiasi žaisminga Michelio Gondry ranka piešta animacija ir gimsta spalvingas aštraus proto intelektualo, anarchisto ir tiesiog jautraus žmogaus portretas.

Pliusai


Bene smagiausias dalykas – sumaniai, šmaikščiai pokalbį iliustruojanti animacija. Tai puikiai patvirtina M. Gondry, kaip kino siurrealizmo meistro, reputaciją. Nestandartinis filmo formatas (animuotas pokalbis) taip pat daro įspūdį ir, jei pavyksta nuosekliai sekti išsakomas mintis, ne vieną jų tikrai verta pasižymėti idėjų sąsiuvinyje. Taip pat žavi įdomiai atskleista įvairialypė – kartais šilta ir sentimentali, kartais kiek chamiška ir kategoriška – filmo herojaus N. Chomskio asmenybė.

Minusai


Bene didžiausias šio filmo minusu gali tapti prastai parinktas žiūrėjimo laikas ir nuotaikos – jis tikrai netaps lengva penktadienio vakaro pramoga po alinančios darbo savaitės. Pokalbiai dažnai painūs, ne visada lengva sekti mintį ir susikoncentruoti, nes tikro vyksmo čia mažokai. Herojumi pasirinkus tokią asmenybę visai suprantamas kūrėjo noras į filmą „sukišti“ viską, bet galbūt būtų užtekę kiek mažiau.
Būtinai rinkis šį filmą, jei tau artimas mokslas, filosofija, tiesiog tirpsti išgirdęs žodžius „teorija“, „prielaida“, „kategorija“, o klausimai apie pasaulio suvokimą – viena mėgstamiausių  tavo pokalbių temų. Neabejoju, jog vizualioji filmo pusė turėtų patikti „nenuglostytos“ animacijos gerbėjams.

Apie režisierių


Išradingas ir nuolat stebinantis kino svajotojas Michelis Gondry kuria ne tik pačius netikėčiausius filmus, bet taip pat ir reklaminius bei muzikinius klipus (net 5 jų yra sukūręs Björk). Jo filmuose gausu siurrealistinių, fantastikos elementų, sapno stilistikos, alegorinio pasakojimo.

Įvertinimas (iš 5 balų)

4.

Filmas rodomas:

28 d. 19.10 SKALVIJA

Ar aukštas žmogus yra laimingas?, dokumentika, filmas, kinas, kino pusryčiai, VDFF

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai