Lietuvių–latvių animacinį filmą „Aukso žirgas“įgarsino žymūs aktoriai

Laikas.lt
Dailininkas Xavieras Dujardenas

Penktadienio popietę Vilniaus kino teatre „Pasaka“ buvo jaukiai pristatytas pilnametražis animacinis filmas visai šeimai „Aukso žirgas“, kurį režisavo lietuvis režisierius, animatorius, tarptautinio animacinių filmų festivalio „Tindirindis“ direktorius Valentas Aškinis ir žinomi latvių animacijos meistrai Reinis Kalnaellis bei Signė Baumanė. Lietuvos, Latvijos, Liuksemburgo ir Danijos kino studijų drauge pastatyta juosta gvildena pasakos rūbu apipintas amžinąsias vertybes, blogio ir gėrio kovą.

Kaip pasakojo V.Aškinis, animacinio filmo scenarijaus pagrindu buvo pasirinkta latvių literatūros klasiko Janio Rainio pjesė „Aukso žirgas“, parašyta 1911 metais. Centrinė simbolių kupinos istorijos herojė – princesė Saulė simbolizuoja gėrį, šviesą ir meilę. Juodoji Motina įkalina ją ledo karste ant aukščiausio kalno. Blogio jėgos laimi ir ilgam karalystę užvaldo tamsa, ašaros, neapykanta ir neviltis. Daugybė drąsuolių bando savo laimę išgelbėti karalaitę, bet niekam tai nepavyksta. Kas ją išlaisvins? Kas grąžins žmonėms šviesą? Kada vėl gėlės sužydės?

Princesės Saulės pagrobimu ir įkalinimu ant stiklo kalno kūrėjai norėjo perteikti stiprią alegoriją – tai pavergtų tautų laisvės troškimo simbolis. „Visi laukia tikrojo tautos išrinktojo, galinčio įkopti į į kalną ir išvaduoti karalaitę, atnešti į žemę šviesą ir laisvę. Ir jeigu žemėje neatsiras nė vieno verto žmogaus su tyra širdimi, su švaria sąžine, galinčio pasiaukoti vardan kitų, tai vadinasi, žmonija neverta atpirkimo. Šios aukštos idėjos įpinamos į pasakišką ir dainingą kalbą, poetinę formą ir turinį“, – sakė vienas filmo režisierių V.Aškinis. Nors įprasta, kad auksas gretinamas su materialinėmis vertybėmis – „Aukso žirge“ jis simbolizuoja saulę ir taurumą.

Pagrindinį herojų Aušvydą, kuris keliauja prikelti princesę Saulę, įgarsino aktorius ir laidų vedėjas Vytautas Rumšas jaunesnysis. Princesei balsą dovanojo Neringa Nekrašiūtė, Juodajai Motei – Larisa Kalpokaitė, o Baltajam Tėvui – Sigutis Jačėnas. Pasakos pasakotoju tapo Algirdas Latėnas. Taip pat lietuviškai garsintame „Auksiniame žirge“ žiūrovai išgirs Dainiaus Gavenonio, Dalios Michelkevičiūtės, Rimanto Bagdzevičiaus, Remigijaus Sabulio ir kitų žinomų teatro ir kino aktorių balsus.

Animacinį filmą „Aukso žirgą“ kūrė „Vilanimos“ filmų studija, „Rija films“, „Paul Thiltges Distribution“ bei „Copenhagen-Bombay“ studijos. Pagrindine scenarijaus autore tapo Cecile Somers, o pasakiškais užburiančio pasakojimo vaizdais pasirūpino dailininkas Xavieras Dujardenas.

Lietuvos kino teatrus stebuklingas, senosiomis baltų pasakomis ir saulėgrįžos mitu paremtas pasakojimas „Aukso žirgas“ pasieks jau šią žiemą. Netrukus ketinama pristatyti ir lietuvišką filmo anonsą.

animacija, animaciniai filmai, filmai šeimai, kinas, nauji filmai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai