IX medijų meno ir muzikos festivalis CENTRAS – Kauno centriniame pašte

Laikas.lt
Nuotraukoje - Karolinos Bielskytės darbas

Šių metų spalio 23 – 25 dienomis į Kauną sugrįš jau devintasis tarptautinis medijų meno ir muzikos festivalis „Centras“. Kiekvienais metais renginys siekia pristatyti įdomiausius kūrėjus, savo kūryboje pritaikančius naująsias technologijas. Lankytojus „Centras“ pasitiks su itin įvairiapusiška audiovizualinio tarpdisciplininio meno programa. 

Viena didžiausių šių metų festivalio staigmenų – festivalio partnerystė su AB „Lietuvos paštas“ ir kultūrinės patirties durų atvėrimas į lankytojams beveik nepažįstamas Kauno Centrinio pašto erdves (Laisvės al. 102), kuriose netikėtam dialogui susitiks senoji modernizmo architektūra ir naujosios medijos.

Visas tris festivalio dienas lankytojai bus kviečiami sudalyvauti įvairių instaliacijų, video meno parodoje ir gyvų audiovizualinių pasirodymų programoje. 

Prancūzė Alice Pamuk pristatys renginio vietoje sukomponuotą garso instaliaciją. Joje įvairiausių žanrų filmų garso takelių sąryšis žiūrovui sukels ir frustracijos, ir nuostabos jausmus, jam siekiant suvokti atvirą kūrinio procesą. Estetiška jaunosios menininkės Evelinos Keturakytės instaliacija skatins naują požiūrį į buitinę keramiką per konceptualią jos pateiktį ir naujųjų medijų technologijų panaudojimą. 

Neseniai tekstilės studijas baigusi Živilė Labutytė parodoje pristatys kino priešistorę menančio praksinoskopo ir senovės kultūros ženklų sintezės rezultatą. Nenutrūkstamai veiksianti instaliacija netikėtu kampu supažindins žiūrovą su senovinėmis austomis juostomis. Nueitu turtingu kūrybiniu keliu pasižyminti stiklo menininkė Irina Peleckienė ready-made objektų ir naujų medijų priemonių jungties pagalba žiūrovą kvies išgyventi autorės užfiksuotas asmenines patirtis. Taip pat technologų komanda „Makerspace“ pademonstruos interaktyvią ultragarsinių bangų levitaciją. 

Festivalio „Centras“ parodinėje programoje bus rodomi ir dviejų menininkių video darbai. Mykolė Ganusauskaitė savo eksperimentinio kino darbe idėjiškai ir vizualiai nagrinės barkodą, kurį, kaip teigia pati menininkė, galima suteikti visiems objektams, už kurių slypi informacija. Danijoje gyvenančios Marijos Griniuk darbuose susipins jos studijuotos tapybos, tapybos restauracijos bei video ir animacijos disciplinos – su niekuo nesumaišomo kūrybinio braižo darbų rinkinyje atsivers autorės kuriama alternatyvi, abstrakti erdvė.

Stacionari paroda – tik viena iš laukiamų festivalio „Centras“ dalių. Taip pat Kauno centrinio pašto pastato erdvėse skirtingomis renginio dienomis bus galima išvysti performatyvių instaliacijų bei audiovizualinių pasirodymų programą su dalyviais iš Lietuvos ir užsienio – tokiais, kaip Karalius Miegas, Posthumans, Karolina Bielskytė, Mindaugas Badokas, Martins Rokis (LV) ir kiti. 

Kviečiame sekti besipildančią festivalio programą www.cntrs.lt ir Facebook paskyroje.

centras, festivaliai, Kauno paštas, medijos, menas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai