Tarptautinis Kauno kino festivalis atkeliauja į sostinę

Laikas.lt

Laikinojoje sostinėje startavęs 8-asis Tarptautinis Kauno kino festivalis pradeda savo kelionę po kitus Lietuvos miestus ir jau šiandien atkeliauja į Vilnių. Kino teatre „Skalvija“ bei Šiuolaikinio meno centro kino salėje vilniečiai ir miesto svečiai turės galimybę išvysti išskirtinius Kauno kino festivalio programos filmus.

„Viešnagė Vilniuje yra ne tik graži tradicija. Norime sostinės gyventojams parodyti itin vertingų filmų, norime kuo plačiau dalintis tuo, ką su atida atrinkome į šių metų programą “, – sako Tarptautinio Kauno kino festivalio organizatoriai.

Festivalio startą Vilniuje šiemet skelbs ypatingas filmas apie naujai išrastą muzikos žanrą „Elektro šabi“ (Electro Chaabi, rež. Hind Meddeb, 2013). Tai – dokumentika tiesiai iš Kairo kvartalų, kur susimaišo ritmas, repas, vestuvinės natos, nusižengimas tabu ir pilietinis protestas.

Gyvenimo temą vystys du stiprūs filmai apie tikrą gyvenimą skirtingose šalyse. Pirmasis jų – tai Marko Cousinso „Galimas gyvenimas“ (Life May Be, 2014). Čia išvysite poetišką eseistinį žymaus kinotyrininko bei režisieriaus M. Cousinso ir garsios Irano režisierės Manios Akbari susirašinėjimą judančiais vaizdais. Filme režisieriai patys įsikūnija į pagrindinių veikėjų vaidmenis ir pasakoja savo istorijas bendraudami vaizdiniais laiškais. Mania išvyksta iš savo šalies – Irano – tuo metu, kai Markas lankosi Kaune (2013-tųjų Tarptautiniame Kauno kino festivalyje). Apie kiek kitokį gyvenimą Portugalijoje pasakoja Vitor Gonçalves filmas „Nematomas gyvenimas“ (A Vida Invisíve, 2013). Pagrindinis veikėjas valstybės tarnautojas Hugo negali pamiršti paslaptingų 8 mm filmų vaizdų, pamatytų viršininko Antonio namuose, dėl kurių jo sąmonė leidžiasi į praeities prisiminimus. Gonçalves kūryba Vilniaus žiūrovams jau pažįstama – šią žiemą ŠMC kino salėje Antonio Reis skirtoje programoje buvo rodytas jo kino šedevras „Mergina vasarą” (Uma Rapariga no Verão, 1986).

Programą tęs ne vieno kino ir fotografijos gerbėjo itin lauktas „Vivianos Maier atradimas“ (Finding Vivian Maier, 2014), sukurtas Johno Maloofo. Režisierius, dar būdamas visai vaikas, sendaikčių turguje atrado niekam nežinomos auklės Vivianos Maier darytas fotografijas ir gausybę negatyvų – šis atsitiktinumas jam padovanojo ir gyvenimo mūzą, įkvėpusią jį kūrybai. Tuo tarpu juostoje „Tai“ (Thing, 2013) mūzos vaidmuo tenka miestui – tai Anouk De Clercq filmas, kurtas ne paprasta kamera, o 3D skaneriu, nuskaitančiu miesto erdves. Menininkė tyrinėja miesto erdvės bei jos skaitmeninio atvaizdavimo reiškinį per abstrahuotą galimą santykį tarp didžiausio ir mažiausio mastelio, tarp vieno taško ir tarp taškų begalybės. Kitaip į pasaulį pažvelgti kvies ir Pia Borg bei Edwardo Lawrensono filmas „Apleistos vertybės“ (Abandoned Goods, 2014), pasakojantis už psichiatrinės ligoninės sienų sukurtų ir dėl to meno vertintojų akiračio užribyje likusių bei šiuo metu naujoje šviesoje atrandamų kūrinių istoriją.

8-asis Tarptautinis Kauno kino festivalis vilniečiams taip pat pristatys aukščiausius Kanų kino festivalio (Prancūzija) apdovanojimus pelniusius filmus: Auksine palmės šakele apdovanotą turkų režisieriaus Nuri Bilge Ceylano filmą „Žiemos miegas“ (Kış Uykusu, 2014), „Ypatingo žvilgsnio“ (pranc. Un Certain Regard) programoje pagrindinį prizą pelniusį „Baltas Dievas“ (Fehér isten, rež. Kornél Mundruczó, 2014) bei Didžiuoju prizu apdovanotą „Stebuklai“ (Le meraviglie, rež. Alice Rohrwacher, 2014). Negana to, sostinės kino mėgėjai turės unikalią galimybę išvysti rinktinę vengrų kino klasiko Miklóso Jancsó retrospektyvą bei specialią Ukrainos filmų programą.

Vilniuje festivalis svečiuosis spalio 1 – 8 d. „Skalvijos“ kino centre, Šiuolaikinio meno centro kino salėje. Vėliau keliaus į Panevėžio ir Šiaulių sales. Daugiau – www.kinofestivalis.lt.

dokumentiniai filmai, nauji filmai, tarptautinis kauno kino festivalis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai