Su Sirenomis kelią į savo teatrą pradeda Artūras Areima

Laikas.lt

Penktadienį teatro festivalyje „Sirenos“ bus pristatytas Artūro Areimos spektaklio „Ričardas II: Post factum“ eskizas. Tai pirmas darbas, kuriamas po AAT | Artūro Areimos teatro vėliava. 

Įprasta, kad savo vardo teatrus steigia subrendę kūrėjai. „Noriu smėlio dėžės, kurioje galėčiau žaisti taip, kaip patinka man, – sako A.Areima. – Kituose teatruose turi kurti pagal jau žinomas taisykles. Nebenoriu dirbti tik pagal įprastą, man gerai pažįstamą modelį. Taip tegaliu pasitikrinti savo kaip režisieriaus įgūdžius“. 

2013 metais apdovanotas B.Dauguviečio auskaru, A.Areima nori augti kaip menininkas ir savo teatre siekia kūrybinės laisvės. „Noriu ieškoti. O atradęs – ties tuo nesustoti. Mano teatrą sudarys nežinomybė,“ - pabrėžia 31-erių metų režisierius. Jis tikisi, kad į AAT ateis žiūrovas, norintis įdomaus meno kūrinio, o ne garantuoto repertuarinio teatro produkto: „Mes nestatysime spektaklių stengdamiesi įtikti. Tai nėra sunku – Lietuvoje teatro lankytojai lengvai nuspėjami. Bet aš noriu dirbti taip, kad būtų įdomu man pačiam“.

„Į savo smėlio dėžę mielai priimu tuos, kuriems rūpi ką nors sukurti. Smagu žaisti su norinčiais ieškoti ir mėginti,“ - sako A.Areima. Ir džiaugiasi, galėdamas dirbti su sąmoningais, laisvais ir kūrybiškais aktoriais. AAT komandos branduolį sudarys ankstesniuose jo spektakluose bendradarbiavę kūrėjai bei gabiausi Vytauto Didžiojo universiteto vaidybos kurso studentai.

Kalbėdamas apie pirmąjį savo teatro spektaklį režisierius neneigia, kad kurdamas vis dar eina į kompromisus. „Negaliu pasakyti, kad mano teatras prasideda su „Ričardas II: Post factum“. Taip nėra. Toks, kaip noriu aš, bus tik kitas, o gal – dar kitas AAT darbas. Kuriu savo teatrą, kad kaip menininkas galėčiau tapti laisvas“.
Dirbdamas prie naujausiam kūrinio A.Areima atsispyrė nuo fakto „Ant Seimo laiptų vaidybos daugiau nei teatre“ ir Williamo Shakespeare'o dramos „Ričardas II“. Istorinį paveikslą su daug veikėjų jis pavertė gyvenimo būdo ir galios filosofijos peizažu. Spektaklio erdve jaunasis menininkas pasirinko ne teatro sceną, o vestibiulį su laiptais, nes ten labiau nei tradicinėje erdvėje galima tyrinėti kaip veikia teatrališkas elgesys. Premjera numatyta spalio 15, 16 dienomis Kaune, o spalio 20 dieną Vilniuje.

A.Areima studijavo renginių režisūrą Klaipėdos universitete, vėliau - Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Rimo Tumino kurse. 2010 metais baigė teatro režisūros magistro studijas. Scenoje jis debiutavo 2008-aisiais, Menų spaustuvės Atviros erdvės programoje, su Michalo Walczako „Kelione į kambario vidų“. Vėliau spektaklius statė Vilniaus mažajame teatre, Nacionaliniame Kauno dramos teatre, OKT / Vilniaus miesto teatre bei VDU teatre, dirbo su nepriklausomais prodiuseriais. 2013 ir 2014 metais režisierius buvo nominuotas Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimams.

Artūras Areima, nauji spektakliai, Ričardas II: Post factum, sirenos, teatras

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai