Kitąmet Vilniaus knygų mugė virs detektyvo scena

Laikas.lt

16-ąją tarptautinę Vilniaus knygų mugę 2015 metais užkariaus literatūriniai įtariamieji ir tyrėjai. „Nenušaunamas žanras: detektyvas“, ­- toks šūkis lydės didžiausią knygų mugę Baltijos šalyse. 

Kriminaliniai romanai gyvuoja jau daugiau nei pusantro šimto metų: Artūras Konanas Doilis, Reksas Stoutas, Edgaras Alanas Po – tai tik keli vardai, į tekstų spąstus įvilioję milijonus skaitytojų visame pasaulyje bei Lietuvoje. Mugėje naujausiomis knygų paslaptimis dalysis leidyklos ir bibliotekos, kultūrinė programa mins istorines mįsles, kurias narplios diskusijose dalyvausiantys Lietuvos ir užsienio svečiai, nežinomieji bus išaiškinti akistatų su rašytojais metu. 

„Pasaulyje detektyviniai kūriniai užkariauja vis didesnę rinkos dalį, tuo tarpu Lietuvoje kriminalinio romano tradicija iki šiol nesusiformavusi. Mugėje klausime, kodėl Lietuvos autoriai nerašo detektyvų, nors skaitytojai šį žanrą iš tiesų mėgsta. Pavyzdžiui, kaimyninė Lenkija gali pasigirti ne viena tarptautine kriminalinių romanų žvaigžde. Šalia detektyvo temos mugėje paliesime ir itin svarbias šiandienos socialines, politines problemas. Lankytojų pamėgtame diskusijų klube susitiks Lietuvos politikos ekspertai, žurnalistai, rašytojai, svečiai iš užsienio“,- planus atskleidžia Vilniaus knygų mugės kultūrinių renginių programos koordinatorė Vakarė Smaleckaitė.

Renginio centre atsidurs ne tik klasikiniai, bet ir modernūs šiandienos kūriniai - viena pagrindinių viešnių taps mugę lankysianti jaunoji šiuolaikinio Skandinavijos detektyvo žvaigždė Salla Simukka. Pirmoji autorės trilogijos knyga „Raudona kaip kraujas“ vos per dvi savaites nuo pasirodymo buvo pradėta versti į 18 kalbų. Šiuo metu teises į šią knygą yra įsigijusios net 42 pasaulio šalys, tarp kurių – Japonija, Malaizija ir Tailandas. „Parašiau tai, ko labiausiai pasigedau knygynuose prie jaunimui skirtų knygų – jiems pritaikyto trilerio“,- teigia autorė. 

Kol leidyklos rikiuoja atvykstančių iš užsienio svečių sąrašą, Vilniaus knygų mugė kelia sparnus į didžiausią pasaulio leidybos parodą – Frankfurto knygų mugę. „Jeigu tavęs čia nėra, tavęs nėra niekur“, – mėgsta juokauti leidėjai, kasmet susirenkantys į svarbiausią knygų pasaulio susitikimą. Šiemet jungtiniame Lietuvos stende Frankfurte Vilniaus knygų mugė bus pristatyta minimalistinėmis juodai-baltos grafikos priemonėmis – ant imitacinės juodos mokyklinės lentos mugės organizatoriai užrašys visus naujai pakviestus rašytojus, vertėjus, žurnalistus, iliustratorius, leidėjus ir kitus knygų kūrėjus, kuriuos tikimasi pamatyti 2015 metų vasarį Vilniuje.

Tad svarbiausias 2015 metų tyrimas jau prasideda. Vilniaus knygų mugė rengia įtariamų asmenų ir tekstų sąrašą, kurį netrukus perduos vienam žinomam tyrėjui. „Tai buvo maža balta katytė“, - į savo užrašų knygelę užsirašė detektyvas.

detektyvai, knygos, knygų mugė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai