Lietuva – kviestinė Shibatos fotografijos festivalio viešnia

Laikas.lt

Spalio 1 d. prasidėjęs Shibatos (Nigatos prefektūra, Japonija) fotografijos festivalis šiais metais ypatingą dėmesį skirs Lietuvos fotografijai. Seniausios Japonijoje fotostudijos savininkas bei festivalio vadovas Yukihiro Yoshihara kartu su nepriklausoma kuratore Mikiko Kikuta į festivalį, kurio tema „Atmintis“, pakvietė fotografą Arturą Valiaugą. Festivalyje bus pristatyti du šio žymaus viduriniosios kartos lietuvių fotografo projektai - 2009 m. Niigatos prefektūroje sukurta tiriamosios fotografijos serija „Japonijos dienos meniu“ bei fotografijos meno trienalės „Ars Baltica“ kvietimu 2007-2008 m. kurtas projektas – „Tarp krantų“. 

Japonijoje kurta serija – tai ilgalaikio projekto „Japonija Europos akimis“ 11 laidos dalis, kuri Lietuvos auditorijai 2009 m. buvo pristatyta Šiuolaikinio meno centre. Japonijoje Arturo Valiaugos projekto versija parodos formatu bus pristatyta pirmą kartą. Atidarymas, kuriame dalyvaus LR ambasadorius Japonijoje Egidijus Meilūnas, bei festivalio vadovo ir autoriaus pokalbis apie kūrybą vyks spalio 11 d. 


Iš fotografijos serijos 
„Japonijos dienos meniu“, autorius - Artūras Valiauga

Siekiant išnaudoti galimybę pristatyti Lietuvos fotografiją Japonijos fotografams, fotografijos specialistams bei šio meno auditorijai, kuratorė ir leidėja Eglė Deltuvaitė apie Lietuvos fotografiją skaitys dvi paskaitas. Spalio 12 d. renginys vyks „Houkouji“ šventykloje Shibatos mieste, o spalio 14 d. – Tokijuje įsikūrusios platformos ir žurnalo „PhatPhoto“ būstinėje. Po paskaitos vyks portfolio peržiūros, kurių metu Tokijo fotografai turės galimybę išgirsti E. Deltuvaitės ir A. Valiaugos komentarus apie jų kūrybą. „Kultūros meniu“ direktorės teigimu, „kaip ir visa Japonijos kultūra, taip ir jų fotografijos supratimas ir vertinimas pakankamai skiriasi nuo vakarietiškos, Europos sampratos, tad portfolio peržiūros, matyt, bus didesnis iššūkis mums nei japonų fotografams. Esu tikra, kad japonams, kurie puikiai žino, kur yra Lietuva, girdėję apie jos istoriją, ypač nepriklausomybės atgavimo laikotarpį, paskaitos metu bus įdomu pasižiūrėti į XX a. antros ir XXI a. pirmos pusės laikotarpį per žymiausių ir įdomiausių Lietuvos fotografų kūrybos prizmę“. Paskaitoje, kurią jau išklausė Austrijos, Italijos, JAV, Kroatijos, Prancūzijos ir kitų šalių galerijų ir meno centrų auditorijos, plačiai pristatoma Lietuvos fotografijos panorama nuo II pasaulinio karo iki šių dienų, apžvelgiant ir klasikinę ir šiuolaikinę fotografiją. 


Iš fotografijos serijos „Japonijos dienos meniu“, autorius - Artūras Valiauga

Bendradarbiavimas su Japonijos organizacijomis vykdant Lietuvos fotografijos sklaidą vyksta nuo 2008 m. Per šį laiką buvo surengtas mėnesio trukmės tiriamasis projektas, dvejos kūrybinės dirbtuvės Japonijoje, keletas parodų Europoje. 2011 m. fotomeno festivalio In Focus programoje buvo pristatyta šiuolaikinė Japonijos fotografija parodoje „Suasmenintas pasaulis“. 2013 m. į Nidos fotografijos seminarą skaityti paskaitos apie seniausią veikiančią fotostudiją Japonijoje E. Deltuvaitė pakvietė festivalio vadovą Yukihiro Yoshihara. Tad Lietuvos viešnios statusas šiais metais nėra atsitiktinis, o ilgai ir nuosekliai puoselėjamos profesionalios veiklos rezultatas ir ateityje , tikėtina, atvers dar daugiau galimybių Lietuvos ir Japonijos fotomenininkams. 

artūras valiauga, fotografija, japonija, paroda, shibatos fotografijos festivalis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai