Garsiam iliustracijos meistrui iš Australijos apdovanojimus skinti padeda ir lietuviškos šaknys

Laikas.lt

Kūrybinės studijos „Petpunk“ ir Vilniaus dailės akademijos iniciatyva Lietuvoje pirmą kartą vieši pasaulinė animacijos ir iliustracijos žvaigždė bei originalių vinilinių žaislų kūrėjas Nathan Jurevicius. Lietuviškų šaknų turintis menininkas Vilniuje pristatė personalinę parodą „Albumas procese“ ir iki spalio 14 dienos ves kūrybines dirbtuves studentams.

Kanadoje gyvenantis ir kuriantis australas, kurio senelis buvo lietuvis, viešėdamas Vilniuje prisipažino, kad mūsų šalies senasis tautodailės palikimas jam yra neišsemiamas įkvėpimo šaltinis.

Senelio pasakojimai, kuriuose gausu istorijų iš baltų liaudies folkloro, įkvėpė menininką ir vienam naujausių projektų – Australijos nacionaliniam TV transliuotojui sukurtam trumpametražiam animaciniam filmui ir internetiniam žaidimui „Peleda“. Lietuviška mitologija paremtos nuotykių istorijos personažams suteikti lietuviški vardai, o vizualinę stilistiką inspiravo mūsų šalyje aptinkami koplytstulpiai ir kepami šakočiai.

Šis N. Jurevicius darbas buvo įvertintas Australijos kino ir televizijos menų akademijos apdovanojimu už dizainą bei pripažintas geriausiu vaikišku TV serialu.

Su tokiais užsakovais kaip „Warner Bros“, „MTV“, „The Wall Street Journal“, „Fuji“, „Subaru“, „Nickelodeon“ ir kitais dirbantis N. Jurevicius prasitarė turintis planų apdovanojimus skinančiam projektui „Peleda“ rasti kūrybiškų partnerių Lietuvoje, kurie prisidėtų prie tolesnio animacinio serialo vystymo. Kūrėjo manymu, tai leistų Baltijos regioną giliau pažinti platesniam pasauliui.

„Labai džiaugiamės, kad nuo metų pradžios su N. Jurevicius vykusios derybos pagaliau davė vaisių ir šis animacijos pasaulyje pripažintas bei aukštais pasiekimais pasigirti galintis kūrėjas aplankė Vilnių“, - teigia kartu su VDA Australijos menininko vizitą Lietuvoje organizavusios kūrybinės studijos „Petpunk“ atstovė Miglė Kaušylaitė. „Tai unikali proga jauniems animatoriams, iliustratoriams ar dizaineriams pasisemti žinių ir įkvėpimo iš talentingo kūrėjo“.

Pasaulyje garsus svečias Vilniuje buvo sutiktas itin svetingai – Vilniaus dailės akademijos salė nesutalpino visų norinčių pasiklausyti įvadinės N. Jurevicius paskaitos, o menininko vedamos kūrybinės dirbtuvės „Personažo kūrimas ir vystymas. Idėja, istorijos vystymas ir pasaulio kūrimas“ taip pat sulaukė didžiulio susidomėjimo.

Viešnagės Vilniuje metu žymus kūrėjas taip pat ketina aplankyti meno centre „Rupert“ įsikūrusią „Petpunk“ kūrybos studiją bei pamatyti šakočių gamybos procesą.

N. Jurevicius kūrybinių projektų idėjų paroda „Albumas procese“ VDA galerijoje „5 Malūnai“ bus eksponuojama iki spalio 13 d. Nuo spalio 14 d. toje pačioje parodų erdvėje visi norintys galės įvertinti N. Jurevicius kūrybinėse dirbtuvėse dalyvaujančių studentų darbo rezultatus.

N. Jurevicius nuo 2003 m. dalyvauja parodose JAV, Kanadoje, Australijoje, Italijoje, Vokietijoje, Japonijoje, Taivanyje ir kitose šalyse, skaito paskaitas ir veda kūrybines dirbtuves tarptautinėse konferencijose, festivaliuose, universitetuose ir mokyklose. Nuo 2013 m. yra vienas pagrindinių „Pictoplasma“ akademijos Berlyne dėstytojų. N. Jurevicius vienas pirmųjų Vakaruose pradėjo projektuoti vinilinius žaislus ir sukūrė per 60 skirtingų jų personažų. Menininko kurti animaciniai filmai, kompiuteriniai žaidimai ir interaktyvūs dizaino sprendimai buvo įvertinti daugybe svarbių apdovanojimų visame pasaulyje. 

Kūrybinių dirbtuvių dėstytojo Nathan Jurevicius vizitą remia LR švietimo ir mokslo ministerija pagal valstybinių stipendijų užsienio dėstytojams ir mokslininkams programą bei Vilniaus dailės akademija. 

albumas procese, animatorius, iliustracija, iliustratorius, Nathan Jurevicius, pet punk

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai