Muzikiniuose pusryčiuse – „Anties“ klipo „making of“ su E. Vėlyviu, Jazzu, M. Repšiu, R. Karpiu ir kt.

Laikas.lt
Lauryno Mataičio nuotr.

Ar įmanoma per pusę minutės papasakoti 10 istorijų? Tikrai taip – tai įrodė grupės „Antis“ 30 metų jubiliejaus proga rengiamų koncertų „Zombiai atrieda atidunda!“ klipo kūrėjai. Režisieriaus Sauliaus Baradinsko teigimu, satyros ir ironiškų klišių persmelktas „Anties“ reklaminis klipas atskleidžia ne vieną svarbią metų pabaigoje vyksiančių koncertų detalę, todėl akyli žiūrovai jau dabar gali susipažinti su pagrindiniais koncerto personažais ir juos įkūnijančiomis Lietuvos įžymybėmis. Iki šventinių koncertų likus mažiau nei trims mėnesiams klipo kūrėjai „Anties“ fanams pristato jo kūrybinį procesą „making of“ vaizdo klipe:


Zombių lordas Algirdas Kaušpėdas ir jo svita

„Zombiai atrieda atidunda!“ reklaminiame klipe 10 kūrybinės komandos narių įkūnija būrį zombių, vadovaujamų zombių lordo Algirdo Kaušpėdo. „Anties“ nariai Arūnas Blūšius, Vaclovas Augustinas, Gintautas Rakauskas, Gediminas Simniškis ir Linas Būda klipe tampa sentimentaliais zombiais-pionieriais, prapuolusiais diktatoriais, antiherojais ir klounais, pesimistiškai vertinančiais realybę bei su nostalgija prisimenančiais sovietmetį.

Ypatingas vaidmuo tenka aktoriui Mariui Repšiui – zombiui Martynui, įkūnijančiam aršiausią kovotoją su „Anties“ iškelta Lietuvos išzombinimo idėja. Šalia rikiuojasi E. Vėlyvio personažas, velnio kompanionas ir pragaro vėliavnešys, kuris įsitaisęs Vėlyvude yra viso parado vadovas.

Pusės minutės klipe netikėtas transformacijas patiria ir jaunieji atlikėjai, kurių personažai, S. Baradinsko teigimu, atspindi renginio herojus: Justė Arlauskaitė-Jazzu įkūnija trapią atgailaujančią vienuolę, Merūnas Vitulskis tampa pasimetusiu kunigu – Meirūnu, o Rafailas Karpis ironiškai šypsosi, virtęs įspūdingo grožio mergina – Salomėja.

Klipe įkūnijamas makabriško cirko paveikslas

„Iš „Anties“ visuomet laukiau ir tikėjausi teatrališko chaoso. Iki šiol prisimenu vaikystėje matytus pirmuosius „Anties“ muzikos klipus filme „Kažkas atsitiko“, jau tuomet išsiskyrusius savo „antiška“ estetika, kurioje detalės turėjo ypatingą reikšmę. Būtent todėl kurdamas reklaminį klipą nusprendžiau pavaizduoti makabrišką cirką, tarsi tąsa į naują „Anties“ įvaizdį. Manau, tai tinkamiausias žanras, padėjęs atskleisti kūrybingos „Zombiai atrieda atidunda!“ koncertų komandos ir jos įkūnijamų personažų unikalumą“, – sako klipo režisierius.

S. Baradinsko teigimu, klipe pasirodantys koncerto režisieriaus Emilio Vėlyvio sukurti „Zombiai atrieda atidunda!” renginio personažai – naujas „Anties“ veidas, gimęs gvildenant lietuviškos, sovietinės, amerikietiškos ir kitų kultūrų ypatybes bei ieškant tinkamiausių detalių lietuviškų zombių įvaizdžiui kino klasikoje.

„Zombiai – labai vizualūs ir informatyvūs herojai, todėl, atsižvelgdami į renginio scenarijų, klipe siekėme jiems suteikti dar daugiau individualumo ir sukelti žiūrovui sumaištį. Tam pasitelkėme ir sovietinius įvaizdžius, ir šaržuotas ketvirto dešimtmečio Holivudo filmų scenas. Norėjome, kad žmonės ne tik pastebėtų, bet ir interpretuotų skirtingus personažų portretus. Stebėdami 30 sekundžių trunkančių zombiškų įvykių virtinę žmonės gali neabejoti – metų pabaigoje Lietuvos laukia dar nematyti vaizdai“, – teigia S. Baradinskas.

Trys dienos studijoje su trijų metrų aukščio Leninu

„Klipo kūrimui turėjome labai nedaug laiko, todėl 30 komandos narių paskutinėmis pasiruošimo filmavimui savaitėmis veikė kaip vienas organizmas. Pasibaigus filmavimams buvo sunku suvokti, kad tris dienas iš eilės nuo ryto iki vakaro kartu nebesėdėsime koncerto scenografo Lino Liandzbergio studijoje. Taip pat juokais liūdėjom, kad šalia nebebus komandos „nariu“ tapusios butaforinės 3 metrų aukščio Lenino skulptūros“, – intensyvius klipo kūrimo mėnesius prisimena S. Baradinskas.

Režisieriaus teigimu, visi nesklandumai kūrybinio proceso metu privertė racionaliai mąstyti, priimti greitus sprendimus ir dar efektyviau dirbti komandoje bei pateikė malonių kūrybinių staigmenų.

„Zombiai atrieda atidunda!“ – spyris iš komforto zonos


Pasak S. Baradinsko, jei šis klipas pažadins žiūrovų sąmonę ir paskatins interpretuoti ironišką klipo kūrėjų požiūrį, tai reikš, kad tikslas pasiektas.

„Lietuviai yra nuostabūs žmonės, bet sovietiniai stereotipai ir negandos vis dar varžo didelę dalį visuomenės. „Anties“ jubiliejinio koncerto idėja yra geras spyris iš komforto zonos, nes koncerte žiūrovai pamatys tai, iš ko vis dar nepadoru juoktis, ir galės pažvelgti į situaciją kitu kampu. Mano manymu, sveika lengvai pasijuokti iš skaudžios patirties bei priimti tai, kaip meno formą, kuria galima tiesiog pasidžiaugti arba iš jos pasimokyti, kaip į viską žiūrėti liberaliau“, – sako režisierius.

S. Baradinsko teigimu, „Anties“ pagimdytas išzombinimo judėjimas artimas ir jam pačiam, todėl išsilaisvinimo idėjų gausu ir reklaminiame klipe. „Tikiu, kad ne viskas turi būti taip, kaip mums yra priimtina, kaip teigia visuomenės normos, nurodydamos, kas yra teisinga, o kas ne. Visada galima keistis, svarbiausia – pažadinti visuomenės savimonę, jos gebėjimą rinktis ir taip ugdyti naują požiūrį į laisvę ir žmoniškumą“, – teigia režisierius.

Šventiniai „Anties“ koncertai bus tarsi grandiozinės išzombinimo apeigos, kurių metu vyks kova su zombiais, besislepiančiais tiek visuomenėje, tiek žmonių viduje. Scenoje bus galima išvysti net kelis šimtus zombių, su kuriais kovos bebaimiai lietuviai. Koncertus režisuoja režisierius E. Vėlyvis, sukūręs pelningiausią visų laikų lietuvišką filmą „Redirected / Už Lietuvą!“.

Jubiliejiniai „Anties“ koncertai „Zombiai atrieda atidunda!“ vyks gruodžio 20 dieną Šiaulių arenoje, gruodžio 29 dieną Vilniuje, „Siemens“ arenoje ir gruodžio 31 dieną Kaune, „Žalgirio“ arenoje. Bilietais į renginius Vilniuje ir Kaune prekiauja „Tiketa“, Šiauliuose bilietus platina „Ticketmarket“.

„Anties“ jubiliejinio koncerto klipą peržiūrėti galite čia:

Antis, emilis vėlyvis, lietuviska muzika, saulius baradinskas, vaizdo klipas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai