Į Vilnių atvykstantis Robert Henke: „Inžinierija – ne tik logika“

Laikas.lt

Jau vos už poros savaičių, lapkričio 7 dieną, Vilnių aplankys garsiojo elektroninės muzikos akto „Monolake“ lyderis, kompozitorius ir atlikėjas, teoretikas ir praktikas Robert Henke iš Vokietijos. Festivalis „Gaida” pristato R. Henke’s audiovizualinį projektą „Lumière“, kuriame persipina technologijos, muzika ir vizualieji menai.

Pasirodymas neseniai sužavėjo Rygos publiką

Po kiekvieno „Lumière“ pasirodymo R. Henke su savo komanda tobulina ir atnaujina šį kūrinį. Kiekvienas pasirodymas – tarsi naujos „Lumière“ versijos pristatymas, Vilniuje bus 18-oji „Lumière“ versija. Apkeliavęs didžiausius muzikos festivalius Europoje, Japonijoje, JAV ir Kanadoje, prieš keletą dienų šis projektas tapo vienu ryškiausių nuotykingos eksperimentinės muzikos festivalio „Skanu mežs” (liet. „Garsų miškas”) Rygoje pasirodymų. Sausakimšoje „Daile“ koncertų salėje žiūrovai užgniaužę kvapą stebėjo didžiulį ekraną – „Monolake“ lyderis su savo asistentu, įsitaisę balkone kartu su žiūrovais, operavo savo sukurta įranga ir grojo... vaizdu.

Įspūdingam rezultatui – puikaus inžinerijos išmanymo nepakanka

„Lumière“ patirtis labiau primena apsilankymą mokslinių tyrimų laboratorijoje nei įprastame šiuolaikinės muzikos pasirodyme. Vietoje įprastos figūros, palinkusios prie laidų raizgalynės, publika atsiranda priešais didžiulį ekraną ir panardinama į germaniškai kokybišką bei preciziškai tikslų garso ir vaizdo santykį.

Pokalbyje su Dubauskaite.lt pats kūrėjas sako: „Savo meną labiau siečiau su inžinerija. Geriems inžineriniams sprendimams būtinas estetikos suvokimas, ir tai akivaizdu rezultate”. Vienas tokių rezultatų – R. Henke‘s ir jo buvusio kolegos iš „Monolake” Gerhardo Behles sukurta ir vystoma „Ableton live” programinė muzikos kūrimo įranga. Muzikos ir meno žurnalui Secretthirteen.org prieš metus duotame interviu ši mintis dar papildyta: „Inžinierija mano gyvenime užima svarbią vietą, žaviuosi mašinomis. Yra nuostabių ir ne tokių nuostabių mašinų, bet jei pažiūrėtum į seną laikrodį ar garo variklį, ar nuostabų superkompiuterį, ar optikos instrumentus – visa tai yra labai puikūs inžinierijos kūriniai, o inžinierija tai – ne tik logika.” 

Roberto Henke’s lazerių ir elektroninės muzikos projektas „Lumière“ Vilniuje vyks lapkričio 7 d., bilietus platina „Bilietų pasaulis” (bilietupasaulis.lt). Dėl stiprių lazerių ir specialių saugos reikalavimų vietų kiekis salėje yra labai ribotas.

Gaida, Lumiere, robert henke

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai