Kaip išrinkti tinkamą dovaną pagal temperamento tipą?

Visi yra susidūrę su sunkumais, norint išrinkti dovaną, kuri nuoširdžiai pradžiugintų artimą žmogų. Medicinos psichologė Lina Štaupienė teigia, kad ieškodami dovanos žmonės dažnai daro mąstymo klaidą –nesąmoningai pirmiausia viską vertina pagal save ir svarsto, kas patiktų jiems patiems. Psichologė pabrėžia, kad būtina aiškiai suvokti, jog dovaną renkame ne sau, o kitam žmogui, ir suprasti, kas tinka ir patinka jam ar jai.

Šį procesą, pasak L. Štaupienės, palengvina asmens, kuriam renkama dovana, temperamento tipo nustatymas. Išsiaiškinus, kuriam iš keturių temperamento tipų – choleriko, sangviniko, melancholiko ar flegmatiko – priklauso dovanos gavėjas, bus lengviau suprasti, kas jį sužavės.

„Renkant dovaną, svarbu ne tik galvoti apie tai, kam ji bus skirta – mylimam vyrui, geriausiai draugei, sesei ar bendradarbiui – bet ir žinoti, ką jis mėgsta. Todėl paanalizavus gavėjo temperamentą, kuris dažniausiai nulemia ir jo pomėgius, dovaną išrinkti bus kur kas lengviau“, – sako ir dovanas platinančios bendrovės „Gera dovana“ marketingo projektų vadovė Marta Paliukienė.

Sangvinikams – ekstremalios dovanos

„Pagrindinė sangviniko savybė – greitas prisitaikymas prie naujovių ir sugebėjimas įvairiose situacijose išlaikyti optimizmą. Sangvinikai labai komunikabilūs, mėgsta bendravimą, jų kalbos ir bendravimo manieros labai išraiškingos.

Jie nemėgsta sėdėti vienoje vietoje, nesilaiko nustatyto grafiko, visada ieško naujų įspūdžių“, – sako L. Štaupienė.Anot specialistės, sangvinikas tikrai apsidžiaugs gavęs originalią dovaną. Jiems puikiai tinka aktyvios ar net ekstremalios dovanos, tokios kaip šuolis parašiutu, kurios leidžia ir išbandyti kažką naujo, ir išlieti susikaupusią energiją. Taip pat jiems puikiai tinka dovanos, įtraukiančios ir kitus asmenis, pavyzdžiui, žaidimai, komandinio sporto užsiėmimai, kelionės. Tokios dovanos sangvinikams leidžia betarpiškai bendrauti ir jaustis didelės kompanijos dalimi.

Tuo tarpu daug kantrybės reikalaujančios arba praktiškos dovanos jų nesužavės.

Cholerikams svarbu išsiskirti

Medicinos psichologė teigia, jog choleriko temperamento žmonės pasižymi dideliu impulsyvumu ir jausmingumu, jiems būdingi staigūs judesiai bei aiškiai išreiškiamos emocijos. Tokie žmonės visuomet stengiasi atsiduoti savo veiklai šimtu procentų, sugeba domėtis daugeliu dalykų vienu metu.

L. Štaupienė pataria cholerikams, kaip ir sangvinikams, dovanoti aktyvias pramogas, kuriose galėtų išbandyti kažką naujo. Kadangi jie yra impulsyvūs, puikiai tinka tai, kas susiję su greičiu, staigia reakcija. Tai gali būti pasivažinėjimas lenktyniniais automobiliais, savo jėgų išbandymas nuotykių parke ar slidinėjimas. Dovanojant daiktus, psichologė pataria būtinai atkreipti dėmesį į jų spalvą ir formą – cholerikams svarbu, kad gaunama dovana būtų ryški ir išsiskirianti iš kitų.

Šokiruojančios dovanos – ne flegmatikams

„Flegmatikai – pastovūs, ramūs žmonės. Jie jausmingi, tačiau didelių emocijų nemėgsta reikšti. Jie stengiasi viską planuoti ir nešvaistyti laiko veltui. Dėl didelio užsispyrimo ir kantrybės mėgsta ilgai užsiimti viena veikla, todėl flegmatikams puikiai tinka dovanoti daug kantrybės reikalaujančias dovanas. Tai gali būti galvosūkiai, knygos, kulinarijos pamokos ar meninius sugebėjimus lavinančios veiklos“, – sako L. Štaupienė.

Medicinos psichologė teigia, kad flegmatikai mėgsta ramybę ir pastovumą, todėl reiktų vengti netradicinių, aktyvių ar šokiruojančių dovanų. Dideli siurprizai ar nepraktiškos dovanos juos gali sugluminti. „Jei manote, kad tokio temperamento žmogus yra įsitempęs ir jam reikia šiek tiek pasilinksminti, dovanokite tai, kas leidžia atsipalaiduoti neišsimušant iš vėžių – masažą, SPA procedūras, bilietus į teatrą. Arba tiesiog pakvieskite ramios vakarienės“, – siūlo ji.

Pralinksminkite melancholikus

L. Štaupienė teigia, jog melancholikams dovanas reikia rinkti atsakingai. Tokie žmonės pasižymi dideliu jautrumu ir drovumu, nepalankiomis sąlygomis tampa emociškai pažeidžiami.

„Melancholikams reiktų dovanoti kuo linksmesnes dovanas, pavyzdžiui, susijusias su sportu, šokiais ar menu. Tačiau venkite dovanų, kurios reikalautų parodyti išskirtinę drąsą ar sugebėjimus, nes šis žmogus nemėgsta siurprizų. Melancholikas stengiasi viską planuoti iš anksto, todėl jam galima drąsiai leisti dovaną išsirinkti pačiam“, – sako L. Štaupienė.

Jos teigimu, tokiam žmogui reikia artimųjų palaikymo, todėl galima dovanoti komandinį užsiėmimą draugų ar artimųjų būryje – stalo žaidimus, degustacijas ar panašias pramogas. Šiems žmonėms dovanojant daiktus, reiktų stengtis, kad jie būtų spalvingi, arba prie dovanos pridėti ryškių akcentų – balionų, nuotraukų, muzikinių atviručių.

dovanos, kaip išrinkti dovaną, kalėdinės dovanos, Kalėdos, Kalėdų dovanos, psichologija, temperamentas, temperamento tipai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai