Kaip palengvinti pagirias?

Kadangi visiškų abstinentų nėra labai daug, o per šventes savo principus ir nuostatas paminti nesudėtinga, visi puikiai žino, kas yra pagirios. Dailiosios lyties atstovės šį negalavimą išgyvena daug skausmingiau, tačiau problemų užtenka visiems. Net jeigu niekada to ir nepatyrėte, tikriausiai turite draugų, kuriems pagirios – ne naujiena.

Dar nerastas būdas išvengti šio sindromo, tačiau yra priemonių, galinčių palengvinti nemalonius pojūčius. Atminkite, kad išgerti daugiau galima tik sveikiems, išsimiegojusiems ir pavalgiusiems – beje, turima omenyje ne tik užkanda. Pirma taisyklė – nepiktnaudžiaukite aperityvais, o bokalų neišgerkite iki dugno. Antra taisyklė – dar prieš paskelbiant tostą turite nebūti tuščiu skrandžiu, taip galėsite išgerti daugiau. Maistas, suvalgytas po gėrimo, nė kiek nepadės – didelė tikimybė, kad jus paprasčiausiai supykins.

Prieš vartodami alkoholį neatsisakykite baltymingo maisto – mėsos, žuvies, paukštienos. Saldumynais, vaisiais ir daržovėmis nepiktnaudžiaukite, o ypač – gazuotais gėrimais (priešingu atveju alkoholis greitai pateks į kraują, o tai labai pakenks kepenims. Jos nespės skaidyti spirito į anglies dvideginį ir vandenį, tad susidarys tik acetaldehidas – pagrindinis pagirių kaltininkas).

Čia tinka sena visiems žinoma taisyklė: skubėti reikia lėtai. Geriau kas pusvalandį išgerti po nedidelį stikliuką (ne po bokalą ar taurę), negu vienu ypu išmaukti didelį kiekį (kalbame apie stipresnius nei 30 laipsnių gėrimus). Vienas stikliukas pagal tarptautinius standartus yra lygus bokalui nestipraus vyno ar šampano, arba 300 g alaus buteliui.

Per tą laiką organizmas spėja perdirbti nemažą dalį alkoholinių gėrimų ir pasiruošti naujai dozei. Jeigu tiek neiškentėsite, kepenys nesusidoros: ankstesnės dozės poveikis susidės su naujesnės, o rezultatas gali būti nenuspėjamas.

Trečias patarimas: kovoti su apgirtimu padės B grupės vitaminai, ypač B1 (tiaminas), ir askorbo rūgštis (vitaminas C). Juos galima pradėti gerti likus keletui dienų iki didelės šventės. Tiesa, askorbo rūgšties dozės atrodo didelės – per parą reikia ne mažiau nei 1 g, tačiau tiek paprastai būna vienoje šnypščiančioje vitamino C tabletėje (atkreipkite dėmesį į tai, kas rašoma ant pakuotės, nes kiekiai gali skirtis).

Jau visai prieš pat šventę galima ištirpinti puodelyje vandens betaino citrato tabletę ir ją išgerti – šis vaistas pagerins kepenų veiklą, todėl jos aktyviau perdirbs alkoholį.

Ketvirtas patarimas: nereikia maišyti jokių gėrimų. Jeigu tai neišvengiama, maišykite protingai.

Penktas patarimas: pakilus nuo stalo nereikia iš karto ieškoti pagalvės. Prisiminkite artėjančias pagirias. Kad jos nebūtų tokios stiprios, naudinga suvalgyti bananą, išgerti pilną stiklinę vandens. Labai svarbu, kad organizmui netrūktų skysčių – tai viena iš veiksmingiausių priemonių, padedančių išvengti pagirių.

Neįtikėtina, bet tiesa: medicinai jau seniai žinomi visi šie išvardinti būdai apsisaugoti nuo nemalonių rytinių pojūčių, tačiau didžioji dauguma šventusiųjų jais kažkodėl nepasinaudoja.

Kad pagerintumėte savijautą, būtina:

  • Užgerti aspiriną ar kuriuos kitus nuskausminamuosius stikline mineralinio vandens. Tai mažiausia, ką galite padaryti. Dar geriau, jei išgertumėte kelias stiklines vandens – jūsų skysčių netekusiam organizmui tai labai reikalinga. Nuskausminamuosius puikiausiai pakeis kelios saujos uogų (aviečių, serbentų) – jose yra salicilo rūgšties, mažinančios galvos skausmą.
  • Normalizuoti kraujotaką padės kontrastinis dušas. Pajutę alkį pamėginkite pasistiprinti baltymingais pusryčiais: pora kiaušinių, gabalėliu sūrio ir jogurtu, o užkąsti galima vienu kitu džiovintu abrikosu – juose yra niacino, reguliuojančio kraujospūdį, ir kalio, padedančio maisto medžiagoms lengviau prasiskverbti pro ląstelių membraną.
  • Jeigu šventės išvakarėse dar ir parūkėte (arba buvote smarkiai prirūkytoje patalpoje, nes tai beveik tas pats), atidarykite langus, išvėdinkite, o patys išeikite į lauką pasivaikščioti bent 30 minučių. Sugrįžę pagerinkite savo kraujotaką ir sustiprinkite imunitetą – tam tiks viskas, kas turi vitamino C: citrusiniai vaisiai, erškėtuogės, serbentai, džiovintos slyvos, obuoliai. Šis vitaminas tuoj pat pradės neutralizuoti laisvuosius radikalus, patekusius į jūsų organizmą su tabako dūmais.

alkoholis, apsinuodijimas alkoholiu, kaip įveikti pagirias, kaip palengvinti pagirias, pagirios, sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai