Now Reading
Makalius: „Brangiausia kelionės aplink pasaulį dalis – jūsų asmeninis laikas“

Makalius: „Brangiausia kelionės aplink pasaulį dalis – jūsų asmeninis laikas“

Makalius: „Brangiausia kelionės aplink pasaulį dalis – jūsų asmeninis laikas“

Baigiantis metams specialiai ar nejučiomis vertiname praėjusius, susimąstome apie ateinančius metus, planuojame, svajojame, kartais pasižadame. Vieni ryžtasi pokyčiams jau nuo ateinančio pirmadienio, kiti laukia, kol jiems gyvenimas pats parodys kelią. Taip nutiko ir vienam anglų džentelmenui Filijui Fogui, netikėtai įsitraukusiam į lažybas ir pasiryžusiam apkeliautį visą Žemės rutulį per 80 dienų (prancūzų rašytojo Jules Verne’o knygoje „Aplink Žemę per 80 dienų“).

Dažniausiai pasižadėjimai naujiems metams susiję su gyvenimo būdo keitimu – mesti rūkyti, pradėti sveikai maitintis, sportuoti, skirti daugiau laiko mylimai veiklai ar artimiesiems. Tačiau žmonės linkę stebinti ir pačius save pasižadėdami kažką tokio… Pavyzdžiui, apkeliauti pasaulį!

Kelionės aplink pasaulį idėja populiari nuo pat XIX a. Vieniems tai svajonė, kitiems – sunkiai įgyvendinamas iššūkis. O nauji metai – puiki atskaitos pradžia planams įgyvendinti.

Turbūt geriausiai apie tokios kelionės planus galėtų papasakoti Makalius (Rimvydas Širvinskas) – jaunas, aktyvus keliautojas, dalinantis patarimus, rašantis įspūdžius ir turintis savo kelionių agentūrą.

Kiek šiais laikais galėtų trukti ir kainuoti kelionė aplink pasaulį?

Aplink pasaulį apskristi galima ir per tris paras, nuolat lipant iš vieno lėktuvo į kitą. Neseniai pats įkvėptas knygos ieškojau šiuolaikinio būdo apkeliauti aplink pasaulį. Pasirodo, šiais laikais tai labai lengva! Susidariau maršrutą su sustojimais Singapūre, pakeliavimu po Aziją, toliau skrendant į Tokiją, vėliau aplankant Los Andželą, parskrendant į Niujorką ir grįžtant atgal į Europą. Akcijos metu skrydis nekainavo daugiau nei 2000 litų! Tačiau vos man apie tai prabilus, daugybė žmonių išpirko bilietus ir pats likau be tokios kelionės. Gal kitą kartą?

Kokių patarimų žmonės klausia dėl kelionių aplink pasaulį? Kokias tikslais keliaujama šiandien?

Pasitaiko užklausų, kiek maždaug kainuotų kelionė aplink pasaulį. Na gerai, skrydžiai sudarytų, matyt, mažiausią biudžeto dalį. Daug daugiau kainuotų apgyvendinimas, maitinimas, antžeminis transportas, lankytini objektai ir jų lankymas. Bet brangiausia kelionės aplink pasaulį dalis – jūsų asmeninis laikas. Tokiai kelionei ruošiantis, reikia investuoti labai daug savo laiko dėliojant maršrutą, domintis lankytinomis vietomis. Tik nuo Jūsų priklausys kelionės kokybė ir grįžtamoji vertė – tai, kokią grąžą gausite (patobulinsite kalbą, išmoksite elgtis įvairiose situacijose, pažinsite skirtingas kultūras, suvoksite, ko norite iš gyvenimo).

Ar ryžtumeisi pats tokiai kelionei, gal kada svajojai? Kokį maršrutą rinktumeisi?

Tikrai pats jau svajojau ir iki šiol mintyse rezgu planą leistis į tokią kelionę. Tiesa, turint savo verslą nėra labai lengva išskirti 80 dienų kelionei, bet mėnesį, tikiuosi, po kelerių metų rezervuosiu būtent tokiai kelionei. Rinkčiausi visų pasaulio žemynų aplankymo maršrutą, kiekvienam galėčiau skirti mažiau nei po savaitę – tai juokingas dienų skaičius, tad pavyktų tik akies krašteliu dirstelėti ir susipažinti su naujomis kultūromis. Vėliau, grįžęs iš kelionės, prisiminčiau, kas mane labiausiai nustebino ir ten grįžčiau dar kartą.

Kaip pasiruošti tokiai kelionei, gal perskaityti daug kelionių žurnalų ar kokią knygą? Neseniai skaitei knygą „Aplink Žemę per 80 dienų“, ar patiko? Kaip sekėsi skaityti knygą jau suaugusiam žmogui?

Man knyga labai patiko! Ji labai lengvai skaitoma. Jaučiama, kad rašė ne šių laikų rašytojas. Tarytum skaitytumei seną, kelis šimtus metų dulkėjusią knygą. Džentelmenų klubas, liokajai – visa tai taip įdomu ir nešiuolaikiška!

Didžiausią įspūdį padarė niekada nekeliavusio pono Filijo Fogo sprendimas susiplanuoti visą kelionę iš anksto, informacijos ieškant laikraščiuose, ir pasileisti į kelionę aplink pasaulį per 80 dienų. Nekeliavęs žmogus, turėdamas tik rašytinę informaciją, pasiryžta tokiam žingsniui – ilgai kelionei.

Kaip sekėsi įsijausti į pačią knygą? Ar tikroviškai viskas aprašyta?

Skaitydamas knygą daugelyje vietų tikrai maniau, kad autorius pats viską matė savo akimis. Kaip kitaip taip tikroviškai aprašyti? Kai kuriose vietose nusišypsojau ir negalėjau patikėti, kad pagrindinis veikėjas keliaudamas drambliais išgelbėjo mergaitę nuo paaukojimo ar čiuožė vėjo rogėmis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Knyga – tai didelė intriga. Skaitant vis labiau įsitraukiau, vis mąsčiau, ar veikėjas spės apkeliauti aplink pasaulį ir laimės lažybas?

O šiaip ar daug skaitai knygų? Kokių?

Pastaruoju metu mano vienintelė knyga – internetas. Galima sakyti, tai mano didžiausia kada nors perskaityta kelionių enciklopedija. Kasdien tenka gilintis į naujus kraštus, spręsti įvairias keliautojų problemas ir ieškoti atsakymų, todėl per savaitę perskaitau ne vieną knygą. O jeigu rimčiau – skaitau tik atostogų metu.

Kai turiu savo verslą, retai kada pradžioje galiu skirti laiko sau. Dabar knygas skaitau atostogų metu. Dažniausiai jos – apie keliones.

Kokias knygas mėgai vaikystėje, paauglystėje?

Vaikystėje buvau cirko artistas. Taip, tikrai! Nuo septynerių lankiau vaikų cirko studiją Vilniuje ir visos knygos, kurias gaudavau dovanų gimtadienio proga, būdavo mano pačios geidžiamiausios – apie cirko paslaptis ir gyvenimą bei darbą jame, taip pat apie magijos triukus, vėliau – apie tikrą magiją.

Makalių kalbino Karolina Katinaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top