Now Reading
Kada reikėtų susirūpinti dėl per didelės krūtinės?

Kada reikėtų susirūpinti dėl per didelės krūtinės?

Kada reikėtų susirūpinti dėl per didelės krūtinės?

Nors daugybė vyrų dideles moters krūtis laiko privalumu, retas jų pagalvoja apie didelių krūtų savininkių patiriamas sveikatos problemas ir nepatogumus. Plastinės chirurgijos klinika „VitkusClinic“ pastebi, kad kasmet vis daugiau moterų, kenčiančių nuo didelių krūtų keliamų sveikatos problemų, ryžtasi krūtų korekcijos operacijai. „Žiūriu į save ir džiaugiuosi. Jaučiuosi puikiai!“, – sako garsi dainininkė Irena Starošaitė Žvagulienė praėjus dviems mėnesiams po operacijos.

„Krūtinės korekcijos – sumažinimo ir pakėlimo – operacijos yra antros pagal dažnumą po krūtų augmentacijos operacijos – vien mūsų klinikoje jų atliekame kone kiekvieną savaitę. Ir tai nėra tik vyresnio amžiaus moterų identifikuojama problema – turime daug jaunų pacienčių, merginų, net ir 18 metų, nors, žinoma, vyresnės moterys su tuo susiduria gerokai dažniau“, – sakė „VitkusClinic“ direktorė Vita Degutienė.

Pasak jos, dažniausiai į plastikos chirurgus kreipiasi moterys, kurių krūtinės dydis yra E, F ar dar didesnis. Moterys paprastai prašo operacijos metu sumažinti krūtinę iki C ar B dydžio. „Pasitaiko atvejų, kai operacijos metu nuo kiekvienos krūties mikrochirurgai pašalina po tris ar net dar daugiau kilogramų svorio. Galite tik įsivaizduoti, kokį palengvėjimą ir fizinių patogumų suteikia iki patogaus dydžio sumažėjusi krūtinė. Atlikus krūtų mažinimo operaciją, išsprendžiama daugybė moterį lydinčių problemų“, – sakė VU Santariškių klinikų plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centro direktorius prof. K.Vitkus.

Kaip su cukraus maišais po kaklu

„VitkusClinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, mikrochirurgas Renaldas Vaičiūnas aiškina, kad norintys suprasti, kaip jaučiasi didelę krūtinę turinčios moterys, gali įsivaizduoti tokį palyginimą: pasikabinti po kaklu keletą kilogramų cukraus maišelių ir nešioti juos kiekvieną dieną.

„Toks svoris turi daug žalojančių faktorių, kuriuos išsprendžia tik operacija, nes net ir geriausios liemenėlės šių problemų nesumažina – liemenėlės petnešėlės įsiręžia į pečius, suformuodamos vagas, kurios išlieka visą gyvenimą“, – teigia R. Vaičiūnas.

Moterys, turinčios dideles krūtis, dažnai kenčia dėl kaklo, nugaros, stuburo skausmų, atsiranda odos pažeidimų, iššutimų, egzemų, moterims sunku rasti tinkamą liemenėlės ir drabužių dydį, jos jaučia diskomfortą sportuodamos ar net psichologinius kompleksus.

Kriterijus – atstumas tarp krūtinkaulio ir spenelio

Prof. Kęstučio Vitkaus teigimu, bėgant metams visų moterų krūtų forma kinta. Taip yra dėl to, kad jos laisvai kabo ant krūtinės ląstos, neturi jokių raiščių nei sijų.

„Moters nėštumo, žindymo periodu, krūtų liaukos ima kaupti skysčius, kitas medžiagas, jos praranda jaunatvišką išvaizdą ir stangrumą. Keičiasi ir mažų, ir didelių krūtų kontūrai. Tačiau didesnės krūtys dėl savo svorio nusvyra labiau. Kartais krūtys būna tokios didelės, kad spenelis nuo krūtinkaulio nutolsta 30-40 ir daugiau centimetrų. Tuo tarpu moteriai, sveriančiai maždaug 50-70 kg, tas atstumas turėtų būti ne didesnis nei 18-20 cm“ – aiškino K. Vitkus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Atliekamos dvi operacijos

K. Vitkaus teigimu, didelių krūtų sukeltus neigiamus padarinius sveikatai jaučiančioms moterims atliekamos dvi operacijos – krūtų sumažinimo ir jų pakėlimo (mastopekcija). Beje, moterims, kurios kenčia nuo gigantomastijos (didelių krūtų), nustačius organizmą žalojančius faktorius, krūtų mažinimo operacijos kompensuojamos iš ligonių kasų privalomojo draudimo lėšų.

Mastopekcijos metu chirurgai pacientai pašalina odos perteklių, o pieno liaukas ir spenelius pakelia aukščiau. Labai dažnai mastopeksijos metu dar atliekama ir areolių bei spenelių mažinimo operacija.

„Pirmieji chirurginiai krūtų pakėlimo metodai buvo labai grubūs. Operacijos metu buvo išpjaunamas odos plotas, o po to suveržiamas. Krūtys gražią formą išlaikydavo maždaug pusantrų metų. Tačiau oda yra pats nepatikimiausias organas: po kurio laiko ji išsitempdavo, liaukos įgydavo tą pačią formą, krūtys nusileisdavo, – aiškino profesorius. – Tuo tarpu šiuolaikinis krūtų mažinimo ir pakėlimo metodas yra daug sudėtingesnis, jo efektas išlieka ilgam laikui. Operacijos metu liaukos performuojamos, paploninamos, rezekuojamos iš šonų, pakeliamos. Taip siekiama kaip į manoma labiau priartėti prie klasikinės krūtų formos: dailus nusileidimas, statūs, neišplitusiomis areolėmis speneliai, užpildymas ir tarpas tarp krūtų. Ideali krūtų forma – kuomet areolė ir spenelis nekabo žemiau pokrūtininės raukšlės“, – aiškino profesorius.

„VitkusClinic“ chirurgo teigimu, krūtų korekcijos operacija yra pakankamai sudėtinga. Skausmai pradeda atlėgti praėjus 2–3 dienoms po operacijos. Galutinai žaizdos sugyja per porą savaičių, tačiau krūtys savo formą įgauna per maždaug 4-6 mėnesius. Reabilitacijos laikotarpiu negalima lankytis pirtyse, saunose, baseinuose, o taip pat vengti didesnio fizinio krūvio. Sugrįžti į darbą galima praėjus 1–2 savaitėms po operacijos.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top