„Amerikiečių snaiperis“: rekordus sumušęs amerikietiškas fenomenas arba kai patriotizmas nugali piratavimą

Parengė Dario Voitukevez (kino portalas buvaukine.lt)

Jau šią savaitę, vasario 20 dieną, į Lietuvos kino teatrus atkeliaus naujausias legendinio aktoriaus ir režisieriaus, penkių „Oskarų“ laureato Clinto Eastwoodo filmas „Amerikiečių snaiperis“ (angl. „American Sniper“). Karinė drama papasakos tikrais įvykiais paremtą daugiausiai JAV karybos istorijoje taikinių likvidavusio snaiperio Chriso Kyle‘o istoriją apie jo tarnybą Irako kare.

Kad spėtų į kovą dėl „Oskarų“, kurių teikimo ceremonija įvyks artėjantį sekmadienį, vasario 22 dieną, filmas pasirodė JAV dar gruodžio pabaigoje vos keturiuose kino teatruose. Tai – dažna praktika, kai potencialus pretendentas į prestižiškiausią kino apdovanojimą parodomas ribotame skaičiuje kino teatrų metų pabaigoje, o plačiajai visuomenei pristatomas metų pradžioje. Sausį pilnu pajėgumu Amerikoje rodyti pradėtas filmas sulaukė iki šiol neregėto pasisekimo. Vasario 15 dieną „Amerikiečių snaiperio“ JAV surinkta suma peržengė stulbinančią 300 mln. JAV dolerių ribą ir ši juosta tapo pelningiausiu visų laikų karo filmu. Kviečiame sužinoti, kodėl C.Eastwoodo filmas tapo visuotinio susidomėjimo objektu ir kodėl žmonės solidarizavosi su kino studija ir užmerkė akis prieš internetinėse platybėse pasirodžiusią piratinę kopija, kuri galėjo pakenkti šio filmo pasirodymui tėvynėje.

Startas galingesnis už vasaros blokbasterius

Sausio mėnuo kino industrijoje neretai vadinamas „negyvu“ ir vertinamas kaip nepalankus laikas bet kokio filmo premjerai. Dažniausiai šį mėnesį startuoja mažareikšmiai projektai arba tie, iš kurių iš anksto daug nesitikima, daugelis jų tiesiog užprogramuoti patirti fiasko. Tačiau „Amerikiečių snaiperis“ tapo išimtimi, mat jo startas netikėtai buvo galingesnis už tokių ilgai lauktų vasaros blokbasterių, kaip „Godzila“ (angl. „Godzilla“), „Ties riba į rytojų“ (angl. „Edge of Tomorrow“) ar ne taip seniai pasirodęs Christopherio Nolano fantastinis filmas „Tarp žvaigždžių“ (angl. „Interstellar“). „Amerikiečių snaiperio“ debiutas prilygo pelningiausiems praėjusių metų projektams „Galaktikos sergėtojai“ (angl. „Guardians of the Galaxy“), „Iksmenai: praėjusios ateities dienos“ (angl. „X-Men: Days of the Future Past“) ir antrajai „Nepaprasto Žmogaus-voro“ (angl. „The Amazing Spider-Man 2“) daliai. Vien per dešimt rodymo dienų „Amerikiečių snaiperis“ susikrovė išties įspūdingą 200 mln. JAV dolerių sumą, o iki dabar ji paaugo dar 100 mln. JAV dolerių. Ir tai vien tik Šiaurės Amerikos žemyne. Filmui žadama ilga kelionė per pasaulio kino teatrus ir pašnibždomis kalbama, jog jis gali tapti daugiausiai užsidirbusiu 2014-ųjų projektu. Pirmojoje vietoje su 332 mln. JAV dolerių kol kas puikuojasi trečioji „Bado žaidynių“ dalis, o antrojoje – jau minėti „Galaktikos sergėtojai“. „Amerikiečių snaiperio“ perkoptas 300 mln. JAV dolerių barjeras – išties milžiniškas pasiekimas filmui, kainavusiam 58,8 mln. JAV dolerių.

Ypač patiko tiems, kurie sprendžia konfliktus ginklu

Nors kino studija „Warner Bros.“, kaip ir visa kino industrija, buvo nustebinta tokios „Amerikiečių snaiperio“ sėkmės, yra keletas faktorių, turėjusių įtakos šios juostos populiarumui. Vienas svarbiausių – filmo siužetas, istorija apie tikrą šalies patriotą, kuris JAV svarbiame Irako kare nukovė net 160 teroristų kovotojų. Patriotizmas yra dažno amerikiečio kraujyje, o kai ant pjedestalo iškeliamas toks didvyris, pagerbti jį stebint jo istoriją kine tampa tarytum būtinybe. Labiausiai Ch.Kyle‘o istorija buvo sužavėti provincijos ir tokių regionų, kaip Alabama, Teksasas, Oklahoma, Arizona, Koloradas, Arkanzasas, Nebraska, Misuris, Viskonsinas gyventojai, kur vis dar klesti nacionalizmas, rasizmas ar kaubojiškas gyvenimo būdas, kai ginklas išsprendžia visus nesusitarimus. Būtent šios valstijos sukrovė „Amerikiečių snaiperiui“ didžiausius turtus.

Kita svarbi filmo sėkmės priežastis – net šešios prestižinių „Oskarų“ nominacijos (kategorijose Geriausias filmas, Geriausias adaptuotas scenarijus, Geriausias aktorius, Geriausias garsas, Geriausias montažas, Geriausias garso montažas, – red.past.). Žinoma, įtakos juostos populiarumui turėjo ir faktas, jog kino mėgėjai po žiemos švenčių pasigedo efektingų ir rimtų veiksmo filmų.







Amerika pasakė „ne“ šio filmo piratavimui

Prieš bet kurią apdovanojimų ceremoniją tam, kad būtų išrinkti nugalėtojai, kino kritikai ir kino gildijų atstovai (aktoriai, režisieriai, scenaristai, prodiuseriai) gauna filmų-nominantų internetines kopijas. Programišiams pasistengus, dažniausiai vieno ar kito vertintojo paskyra nulaužiama ir filmo failas nutekinamas. Tokie neteisėti įsilaužimai neretai smogia skaudų smūgį filmų pajamoms. „Amerikiečių snaiperis“ taip pat išplito interneto tyruose pagal panašią schemą, tačiau visų nuostabai, pagal gautus duomenis, filmas Šiaurės Amerikos teritorijoje buvo vangiai vagiamas. Kaip teigė studijos „Warner Bros.“ atstovai, piratavimui atkirtį davė patriotizmas ir pagarba Chriso Kyle‘o asmenybei. Iš anksto buvo numatyta, kad dalis pinigų bus skirta velionio snaiperio šeimai, tad žiūrėdami filmą kino teatruose žiūrovai prisidėjo prie šio JAV didvyrio šeimos gerovės.

Šią savaitę „Amerikiečių snaiperis“ startuoja ne tik Lietuvoje, bet ir Prancūzijoje, Brazilijoje, Ispanijoje, Japonijoje, o jau po „Oskarų“ ceremonijos Vokietijoje ir Rusijoje, tad, didelė tikimybė, kad juosta kino teatrų tinkleliuose gyvuos dar ilgai.

Vieną stipriausių pretendentų į „Oskarus“ – karinį veiksmo filmą „Amerikiečių snaiperis“ –Lietuvos publika galės kino teatruose išvysti jau nuo šio penktadienio, vasario 20 dienos.

Filmo „Amerikiečių snaiperis“ anonsas:

Daugiau kino naujienų, recenzijų ir straipsnių rasite http://buvaukine.lt/

Amerikiečių snaiperis, filmas, kinas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai