Now Reading
Policijos kinologai varžybose išsiaiškino geriausius

Policijos kinologai varžybose išsiaiškino geriausius

Policijos kinologai varžybose išsiaiškino geriausius

Šiandien Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro odorologinių tyrimų ir kinologijos valdyboje baigėsi tris dienas vykusios Lietuvos policijos pareigūnų, dirbančių su tarnybiniais šunimis, daugiakovės varžybos. Varžybose rungėsi 21 pareigūnas iš Lietuvos policijos įstaigų, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM, Viešojo saugumo tarnybos prie VRM bei svečiai iš Latvijos.

Dalyviai varžėsi 4 rungtyse: žmogaus paieškos, bendrojo paklusnumo, pėdsekystės ir apsaugos rungtyse. Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas pasveikino Kauno aps. VPK kinologą Dainių Daukšą, pasižymėjusį per Policijos dieną Kaune išaiškinant sunkų nusikaltimą. Miesto teritorijoje, kinologas su tarnybiniu šunimi, pagal pėdsakus, eidamas atgalinėmis pėdomis, surado nusikaltimo įrankį ir aptiko nusikaltimu įtariamą žagintoją. Jam įteikta policijos generalinio komisaro padėka.

Sveikindamas dalyvius, vidaus reikalų viceministras Mindaugas Ladiga teigė esąs maloniai nustebintas ir sužavėtas pareigūnų pasiruošimu ir atsidavimu tarnybai.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad pirmąja vietą užėmė Viešojo saugumo tarnybos jaunesnysis specialistas Mindaugas Mockevičius. Antrąją vietą iškovojo Šiaulių aps. VPK vyresnysis patrulis Marius Sinickas, o trečias liko Alytaus aps. VPK vyresnysis patrulis Svajūnas Bundza. Prizininkai apdovanoti medaliais, taurėmis ir atminimo dovanomis.

Pasibaigus apdovanojimams, policija.lt pakalbino varžybų dalyvius.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas V.Račkauskas teigė, kad Lietuvos policijai labai svarbūs ne tik dirbantys pareigūnai, bet ir tarnybiniai šunys. Šiemet ypač daug kinologai dirbo ieškodami pasiklydusių, dingusių žmonių, ypač vasaros metu, pasiklydusių miškuose. Kinologai atliko didelį darbą ir rado daug pasiklydusių žmonių, tuo išgelbėdami jų gyvybes.

Varžybų nugalėtojas M.Mockevičius teigė, kad tai jo pirmasis tarnybinis šuo ir jis labai džiaugiasi, kad dirba kartu su juo. „Įdėjau daug darbo treniruodamas šį šunį ir tai duoda rezultatų. Su juo tenka dirbti ne tik 8 darbo valandas, mes su juo bendraujame nuolatos ir jis yra tikras šeimos narys”, – teigė M.Mockevičius. Už šią pergalę Mindaugas žadėjo pamaloninti savo ištikimą draugą skania dešra.

Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro odorologinių tyrimų ir kinologijos valdybos viršininkas A. Aleksandravičius teigė, kad šios varžybos – didelis paskatinimas ir patirtis kiekvienam dalyviui. Be to tai šventė, motyvacija pasitempti ir įrodyti, kad pareigūnas nėra prastensi už savo kolegas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kalbėdamas apie kinologijos svarbą nusikaltimų tyrime, A.Aleksandravičius teigė, kad pats nusikaltimo ištyrimas neapsiriboja šuns panaudojimu. Tai tik pradinis, bet labai svarbus etapas, kuris gali nurodyti tyrimo kryptį. Kinologo profesionalumas ypač pasireiškia įvykio vietoje. „Tačiau kaip ne kiekvienas žmogus gali būti pareigūnu, taip ir ne kiekvienas šuo gali tapti tarnybiniu. Jis turi praeiti specialius testus ir tapti tikru kinologu. Šunys testuojami nuo 2 mėnesių iki 2 metų amžiaus. O mokymas trunka nuolatos, kiekvienais metais vyksta kvalifikacijos kėlimas, šios varžybos taip pat vienas iš kvalifikacijos kėlimo etapų, nes jos pagrįstos realiomis situacijomis, su kuriomis pareigūnai susiduria kasdieniniame darbe. „, – sakė Aleksandravičius.

Tos pačios valdybos Kinologijos skyriaus viršininkas D. Striaupis teigė, kad jau daugiau nei šimtas metų šunys nepakeičiami tarnyboje. Šuo savo darbu įrodė savo vertę, nes jo uoslės iki šiol nepakeitė jokios modernios technologijos. „Labai svarbu, kad šuo yra gyvas padaras. Paleidęs kulką, atgal jos nesugrąžinsi, o šunį visuomet gali susigražinti” – sakė D.Striaupis.

Pasak pareigūno, šuo turi turėti geras įgimtas savybes, be to jis turi pakliūti į geras ir patikimas rankas. „Instruktorius gali koreguoti šuns vidines savybes, bet jei šuniui to neduota, mes neturime burtininko lazdelės ir negalime padaryti stebuklų. Labai svarbu, kad tarp šuns ir šeimininko būtų balansas. Yra situacijų, kur šuo turi būti pakankamai savarankiškas, bet kai kuriose situacijose šuo turi nepriekaištingai klausyti šeimininko ir besąlygiškai vykdyti jo komandas. O šiandien buvo varžybos, kuriose daug lemia sėkmės faktorius. Kaip matėte skirtumas tarp nugalėtojų buvo labai nedidelis, bet tai yra varžybos ir sekasi stipriausiems” – kalbėjo D.Stripaupis.

Laikas.lt
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top