Now Reading
„Gaidos“ festivalis: dar skambesnis ir jubiliejinis

„Gaidos“ festivalis: dar skambesnis ir jubiliejinis

„Gaidos“ festivalis: dar skambesnis ir jubiliejinis

Šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“ šįmet vyksta jau 20-ąjį kartą ir žada pateikti daugybę įdomių Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūrinių. Festivalis Vilnių puoš spalio 22-29 dienomis.

Kaip teigė festivalio organizatoriai, tai vienintelis šiuolaikinės muzikos renginys, kuris taip ilgai gyvuoja. Buvo ir konkurentų, tačiau jie nesugebėjo atsilaikyti sudėtingoje ekonominėje aplinkoje. Pasak „Vilniaus festivalių“ generalinio direktoriaus, kompozitoriaus Remigijaus Merkelio, per 20 metų kartu su „Gaida“ užaugo nauja karta, kuri buvo išugdyta geros muzikos. Ir tai ne tik festivalio lankytojai, bet ir patys kompozitoriai.

„Gaida“ tebeskamba

Sunku buvo ir „Gaidai“, ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė festivalio organizatoriai. „Šiais metais „Gaidos“ festivalis galėjo nevykti, nes buvusi Kultūros ministerijos vadovybė bandė sužlugdyti renginį, skyrė labai mažą finansavimą. Tas pats atsitiko ir su „Sirenų“ festivaliu, tačiau jie nutylėjo, kas kaltas. O mes netylime bei dėkojame Kultūros ministerijai, kad ši skyrė tiek mažai pinigų, nes tai buvo paskatinimas dar labiau pasistengti“, – teigė festivalio organizatoriai.

Nors, kaip pajuokavo viena iš konferencijos dalyvių, kalbos apie „Gaidos“ mirtį skamba nebe pirmą kartą. Net pasitaikydavo recenzijų, kurios prasidėdavo pavadinimu „Gaida“ tebeskamba“.

15 renginių, 20 opusų

Festivalio programoje per aštuonias dienas pamatysime 15 renginių, kuriuose pasirodys unikalūs muzikos ir teatro projektai, Lietuvos ir užsienio ansambliai ir orkestrai. „Gaida“ pristatys net du šiuolaikinės muzikos kūrėjus, iš jų vienas lietuvis. Tai kompozitoriai Algirdas Martinaitis ir italas Fausto Romitelli.

Organizatoriai ypač išskyrė du projektus – tai Italijoje gyvenančios kompozitorės Justės Janulytės projektas „Smėlio laikrodžiai“ (28 dieną Menų spaustuvėje) ir opera „Massacre“ („Skerdynės“, 27 dieną Nacionaliniame dramos teatre), kuri pasakoja apie istorinius Šv. Baltramiejaus nakties įvykius Paryžiuje.

Šio festivalio naujovė – siūloma susipažinti su Pietų Europos šalių – Italijos, Ispanijos – muzika ir atlikėjais. Į Vilnių atvyks vienas garsiausių Ispanijos šiuolaikinės muzikos kūrėjų – grupė „Smash“, kuri atliks A. Martinaičio kūrinį „Kelias ir keleivis“, taip pat italų ansamblis „Icarus“.

Ką parodys mūsiškiai?

Kaip teigė organizatoriai, simboliniame festivalyje skambės ir simbolinis kiekis lietuvių kompozitorių darbų – 20 lietuviškų kūrinių. „Gaidą“ aplankys ir estų ansamblis „U:“, kuris interpretuos Onutės Narbutaitės kūrinį. Spaudos konferencijoje dalyvavusi pianistė Rūta Ibelhauptienė teigė, kad jos ir Zbignevo Ibelhaupto atliekama programa bus ypač įdomi ir intriguojanti. Duetas pristatys lietuvių, danų, amerikiečių kompozitorių darbus, tarp jų bus ir vienas sudėtingiausių dueto kūrinių – kompozitoriaus Pero Norgardo darbas dviem fortepijonams ir keturiems metronomams.

Festivalyje „Gaida“ skambės keturi kompozitoriaus A. Martinaičio kūriniai, Broniaus Kutavičiaus kompozicija „Balandžio dešimtoji, šeštadienis“ bus pristatyta per „Gaidos“ atidarymą. Premjera skiriama šių metų balandžio 10-ąją įvykusios lenkų lėktuvo tragedijos, kurioje žuvo prezidentas Kaczinskis, prie Smolensko aukoms atminimui.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

20 metų – vienoje rinktinėje

Spaudos konferencijoje pristatytas „Gaidos“ 20-mečiui skirtas rinkinys, kurį sudarė muzikologė Rūta Stanevičiūtė. Rinkinyje sudėtos svarbiausios recenzijos, parašytos per 19 metų, taip pat interviu su visais festivalių direktoriais.

„Tai linksmiausia knyga, kurią man teko rengti. Joje sudėta ne tik 20 metų Lietuvos muzikos istorija, bet ir galima pamatyti, kaip keitėsi recenzijų stilius, kaip žmonės mokėsi suprasti muziką. Norėjau, kad tai būtų nedidelis leidinys, kurį galima įsidėti į tašę. Tačiau gavosi kiek…didesnis, apie 500 puslapių“, – pasakojo leidinio sudarytoja R.Stanevičiūtė.

Kas, kur, kada?

Festivalio „Gaida“ koncertai vyks Vilniaus kongresų rūmuose, Taikomosios dailės muziejuje, Nacionalinėje filharmonijoje, Menų spaustuvėje, Vilniaus rotušėje, Evangelikų liuteronų bažnyčioje ir Nacionaliniame dramos teatre. Bilietų kainos – nuo 10-50 Lt.

O visą „Gaidos“ programą rasite Laikas.lt renginių gide.

Rasa Barčaitė
Foto: akimirkos iš ketvirtadienį vykusios spaudos konferencijos.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top