Now Reading
Butų kainos auga, bet pasiūla ribota

Butų kainos auga, bet pasiūla ribota

Butų kainos auga

Atsiranda vis daugiau žmonių, ieškančių būsto. Dėl patrauklesnių bankų palūkanų auga ir parduodamų butų skaičius. Kainų kilimas skirtinguose miestuose nevienodas, tačiau susirasti sau tinkamą būstą nėra taip paprasta.

Butų perkamumas ir kainų augimas didžiuosiuose miestuose skirtingas. Kaip yra viešai skelbiama, per pastaruosius aštuonis mėnesius nuo metų pradžios parduodamų butų skaičius Vilniaus mieste kilo apie 30 proc. Nuo birželio iki spalio mėnesio sostinėje kainos augo apytiksliai 2 proc., Šiauliuose skaičius panašus, o Kaune ir Klaipėdoje kainų mažėjimas matomas 1,6 proc.

Įdomu tai, kad naujos statybos namuose butų kainos ženkliai nesikeitė. Senos statybos butų kainos miegamuosiuose rajonuose nuo metų pradžios pakilo maždaug 500 Lt už kvadratinį metrą.

Bankų politika skatina pirkti                            

Anot nekilnojamo turto vertinimo agentūros „Lamtas“ atstovo A. Kazlausko, butų pardavimų kainos susijusios su žiniasklaidos skelbiama informacija ir bankų politika: „Iš tiesų, nėra tokio spartaus kilimo. Jei žmogus apsisprendžia pirkti būstą, jis išsirenka iš rinkoje pasiūlytų objektų pigiausią. Iš vienodos kokybės būstų tokiu būdu buvo nupirkti pigiausi butai ir liko brangesni, todėl atrodo, kad kyla kainos,“ – teigė pašnekovas.
 
Bankų politiką, kaip vieną svarbiausių butų perkamumo ir kainų kilimo priežasčių, įvardijo „Ober-Hous“ vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis. „Jeigu prieš metus buvo griežtesnės paskolų sąlygos ir bankai atvirai deklaravo, kad nenori skolinti žmonėms, tai pasikeitė. Dabar yra patrauklios palūkanos, daugiau bankų reklamų, siūlančių įsigyti paskolą būstui,“ – tvirtino pašnekovas.

Butai neatitinka žmonių poreikių

Vilniuje perkamiausi butai yra senos statybos namuose, o ir taip naujos statybos būstų pasiūla nėra didelė. Paklausiausi butai, esantys Pašilaičių, Justiniškių ir Pilaitės rajonuose, mažiau populiarūs – Naujininkuose ir Naujojoje Vilnioje. Pasak A. Kazlausko, labiausiai perkami tie, kurių kaina neviršija 200 tūkstančių litų.

Viena iš priežasčių, kodėl žmonės perka senos statybos butus – kaina, tačiau ne tik ji turi įtakos apsisprendimui. Rasti patinkantį naujos statybos butą sunku. Nedidelį būsto pasirinkimą lemia sumažėję statybos tempai. Naujos statybos namuose likę butai neatitinka daugumos pirkėjų poreikių – prastesnio išplanavimo, neekonomiški. Anot specialistų, dėl šių priežasčių atsiranda vis daugiau žmonių, kurie domisi dar nebaigtais statyti būstais.
 
Naujos statybos butų populiarumą slopina ir žmonių nepasitikėjimas pastatų kokybe. „Žmonės nepasitiki naujos statybos namuose esančiais butais, nes galvoja, kad jie pastatyti labai greitai ir orientuoti tik į pardavimus. Netgi skaičiuojama, ar verta mokėti 100 tūkst. Lt brangiau vien dėlto, kad šildymas kainuoja 200 Lt per mėnesį pigiau,“ – apie būsto pasirinkimo motyvus kalbėjo A. Kazlauskas.
 

Pirkti butą dabar apsimoka                   

 Nekilnojamo turto vertintojo A. Kazlausko teigimu, ateinantį pusmetį butų kainos turėtų augti, todėl būstą pirkti apsimoka dabar. Pasak pašnekovo, yra keletas priežasčių, dėl kurių palankus metas. „Žemiausios būstų kainos jau buvo pasiektos. Bankai pradėjo didinti suteikiamų kreditų skaičių, taip pat matomi ekonomikos atsigavimo požymiai. Šiuo metu nuperkami pigiausi butai ir tie žmonės, kurie sugalvos būstą parduoti po mėnesio ar dviejų, bet kuriuo atveju orientuosis į esamas kainas. Jei metų pradžioje nusipirkti butą už 150 tūkst. buvo įmanoma, tai šiai dienai už tokią kainą butų paprasčiausiai nėra,“ – savo nuomonę dėstė turto vertintojas.

Aistė Verbylaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top