5 istorinių lyderių pamokos mums

Penki žiaurūs, prieštaringai vertinami istoriniai valstybių lyderiai pakeitė pasaulį, palietė daugybės žmonių likimus, dažniausiai neigiama prasme. Tačiau istorija leidžia mokytis iš praeities klaidų ir pasiimti iš jų tai, kas gera.

„One Xtra Pixel“ šių asmenybių istorijose mėgina įžvelgti ypatumus, naudingus šių laikų laisvai samdomiems specialistams.

Mao Dzedunas

Jis buvo revoliucionierius, strategas, karvedys, vadinamas Kinijos gelbėtoju. Dauguma kinų tiki, kad jis davė pamatus šiuolaikinės Kinijos ekonominiam, technologiniam bei kultūriniam vystymuisi.

Ko jis mus išmokė?

Partizaninės maoizmo šaknys kilo iš poreikio susikurti palaikymą kaime prieš japonų okupaciją, būtinybės užkariauti žmonių širdis ir protus pasitelkiant švietimą. Laisvai samdomi darbininkai savo klientus taip pat turi įtikinti naudodami švietimą. Jie irgi turi mokyti savo klientus, įtikinti, kad egzistuoja naujų technologijų reikmė, siekiant tobulumo savo darbe. Užmegzdami palankius santykius ir užsitikrindami klientų paramą, išsaugojate geras perspektyvas darbe.

Sadamas Huseinas

Šis buvęs Irako prezidentas bei revoliucinės Baas partijos lyderis atliko lemiamą vaidmenį 1968 m. perversme, atnešusiame jo partijai ilgalaikę valdžią. Sadamo valdžia padėjo moterims gauti daugiau laisvių, davė galimybę joms dirbti vadovaujančiose pozicijose. Taip pat jis sukūrė vakarietišką teisinę sistemą, paversdamas Iraką vienintele Persijos įlankos šalimi, kuri nėra valdoma vadovaujantis tradiciniais Islamo įstatymais. Beraščių žmonių mažėjimas, privalomo švietimo įteisinimas yra tarp keleto Huseino nuopelnų; jis tikėjo, kad švietimas ir nuolatinis tobulėjimas yra esminė progreso dalis.

Ko jis mus išmokė?

Privalomu švietimu Huseinas mėgino modernizuoti Iraką. Laisvai samdomi darbuotojai taip pat turi daug mokytis, nuolat tobulėti ir neatsilikti nuo pasaulinių standartų savo konkurencinguose darbuose. Tvirtų nusistatymų bei motyvacijos dėka galite gerinti savo įgūdžius ir siekti sėkmingos karjeros.

Adolfas Hitleris

Jo ilgai pristatinėti nereikia – tai Nacionalsocialistinės Vokietijos Darbo Partijos lyderis, sulaukęs palaikymo propaguodamas vokišką nacionalizmą, antisemitizmą, antikapitalizmą ir antikomunizmą, Veimaro respubliką greitai pavertęs Trečiuoju Reichu. Hitlerio charizma, oratoriniai bei propagandiniai sugebėjimai nepaneigiami. Pasekėjus jis užbūrė savo emocingomis kalbomis, aklu savo žodžių tikėjimu; jo kaip oratoriaus įgūdžiai buvo ilgus metus tobulinami, tiek 1919-1920 m. kalbose kareiviams, tiek repetuojant prieš veidrodį ir netgi choreografuojant savo emocijų demonstravimą. Sakoma, kad Hitleris visų pirmiausia buvo aktorius.

Ko jis mus išmokė?

Meistriškas derybininkas, komunikatorius bei kalbėtojas, Hitleris galėjo gauti viską ko nori, užkalbėdamas dantis. Laisvai samdomi darbininkai turi mokėti derėtis darbe su klientais. Sunku pasiekti kompromisą, jei abi pusės turi labai skirtingus planus bei prioritetus. Derybų sėkmę lemia gebėjimas gauti tai ko nori neįžeidžiant kliento ir neleidžiant jiems pasijausti apgautiems, neverčiant jų rinktis prievarta. Mėginkite įtikinti klientus taip, kaip Hitleris; tikėkite, tuo ką siūlote, ir taip jiems bus lengviau Jumis pasitikėti.

Josifas Stalinas

Stalinas buvo komunistų partijos centrinio komiteto generalinis sekretorius, atsakingas už daugybę mirčių bei siaubingų nusikaltimų Tarybų Sąjungoje. Per trisdešimt metų valdžioje, jis sukūrė naują komandinę ekonomiką, kuri pakeitė 20-ųjų Naująją Ekonominę Politiką (NEP), pristatė penkmečio planų koncepciją, tikėdamasis taip pagreitinti Tarybų Sąjungos industrializaciją bei ekonominę kolektyvizaciją. Penkmečio planai padėjo modernizuoti šalį, kurti naujus produktus, pagerinti produkcijos našumą. Nepaisant didelių kaštų, industrializacija padėjo Tarybų Sąjungai kovoti ir galiausiai laimėti 2-ajame pasauliniame kare kartu su savo sąjungininkėmis.

Ko jis mus išmokė?

Svarbių sprendimų priėmimas lydi visus laisvai samdomus darbuotojus. Dažnai dirbant prie vieno projekto tenka priimti sprendimus, kurie turės įtakos kitiems, būsimiems projektams. Iš Stalino galima pasimokyti toliaregiškumo, iš anksto kurti savus penkmečio planus. O šiuos sudaryti galima tik nusistačius aiškų tikslą – aukštą, tačiau ne neįmanomą. Tuomet sugalvokite kaip pasiekti norimų rezultatų per artimiausius penkerius metus ir kasmet vertinkite savo progresą, žingsnis po žingsnio artėdami link tikslo.

Kim Jong-Ilas

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-Ilas yra šios šalies įkūrėjo sūnus, valdantis ketvirtą pagal dydį kariuomenę pasaulyje. Šiaurės Korėjos uždarumas kitoms valstybėms yra Kim Jong-Ilo pažiūrų bei įsitikinimų pasekmė. Kontaktai su kitomis tautomis yra itin menki, kone visi tarptautiniai ryšiai nutraukti. Puikiu lyderiu vadinamas Kim Jong-Ilas taip siekia užtikrinti, kad jo šalis būtų susitelkusi tik į tikslą, o piliečiai liktų ištikimais jo pasekėjais, nesirūpindami ką apie lyderį ar jo metodus galvoja kiti.

Ko jis mus išmokė?

Eiti pirmyn, nepaisant to, ką apie tave gali pagalvoti – tokia pagrindinė Kim Jong-Ilo pamoka. Laisvai samdomas darbuotojas nėra lengva profesija; konkurentai gali mėginti jus pažeminti, šaipytis iš pasirinkimų ar sprendimų. Neverta kreipti dėmesio į jų negatyvias mintis; eikite pirmyn, sutelkite visas pastangas į atliekamus darbus. Kiekviena įmonė svarbiose sutartyse įtraukia konfidencialumo reikalaujančias sąlygas, siekiant apsaugoti savo interesus, paslaptis ir projektų detales. Nereikia persistengti ir slapstytis lyg filme apie šnipus, tačiau privalote apsaugoti save ir savo klientus, užtikrindami, jog informacija apie Jūsų projektus nepateks į negeras rankas prieš jų viešą pasirodymą.

Šie penki liūdnai pagarsėję asmenys paliko ne pačius giedriausius pėdsakus istorijoje. Jų požiūriai ekstremalūs, negailestingi – atrodytų lengva nustumti juos šalin. Tačiau, kaip matėme, yra ir pozityvių dalykų, kurių galima iš jų pasimokyti ir panaudoti sau.

Laikas.lt

Naujausi komentarai
:)
2010-11-05, 16:14
Visai idomu, tik pamokeles trumpokos :) bet cia jau turbut paciam primastyti reikia
Vikis
2010-11-05, 16:10
Gerulis, patiko. Pas jus geru buna, saunuoliai :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai