Šiurpi akistata: paukštynuose viščiukai traiškomi gyvi

Slapta filmuota medžiaga atskleidžia šiurpią realybę: kiekvienais metais milijonai nepageidaujamų viščiukų yra sunaikinami, praneša dailymail.co.uk

Šiose nuotraukose atsispindi realybė vykstanti britų paukštynuose. Tūkstančiai pūkuotų, geltonų viščiukų keliauja konvejerio juosta vos išimti iš inkubatoriaus kiekvieną dieną. Pusė iš jų - patinėliai, kurie būna atrinkti ir tučtuojau išmesti į naikinimo mašinas kaip nereikalingi. Slapta kamera užfiksuoti vaizdai byloja apie šiurpią ir morališkai sunkiai suvokiamą gyvūnų kasdienybę.
 

 
Tuo tarpu, kol patelės išgyvena šį pirminį procesą, jų galvos patalpinamos į įrengimus, kurie automatiškai nukapoja jų snapų galiukus ir paskiepyja nuo įvairių ligų. Kai kuriuose paukštynuose snapai yra šalinami karštos vielos pagalba. Tai yra daroma siekiant neleisti paukščiams sužeisti vieniems kitų gyvenant ankštuose narvuose.
 
Šiuose pro-vegetariškos organizacijos „Viva“ užfiksuotuose kadruose nėra nieko pažeidžiančio įstatymus, tačiau tokie vaizdai parodo kitą ant kiaušinių pakuočių vaizduojamo idiliško fermų gyvenimo pusę. „Viva“ agituoja žmones nustoti valgyti tokiomis sąlygomis auginamų vištų produkcija.
 

 
Filmavimai vyko rugpjūčio mėnesį dviejuose Didžiosios Britanijos paukštynuose. Viename jų, nužudytų viščiukų kūneliai naudojami reptilijoms šerti. Kitame patinėliai yra metami gyvi į IMD (momentinio mechaninio sunaikinimo) mašinas.

Oficialių Didžiosios Britanijos kiaušinių gamybos pramonės atstovų teigimu, toks viščiukų likvidavimo būdas yra retas. Kita vertus, filmuota medžiaga byloja apie tai, kad IMD yra naudojamas bent jau didžiausiuose paukštynuose. Abu likvidavimo metodai yra patvirtinti Vyriausybės maisto ir gyvulininkystės departamento ir humaniško skerdimo asociacijos.

 
Kompanijos „Viva“ vadovas, Justinas Kerswellas, sako: „Tai yra paslėptas siaubas, kurio kiaušinių pramonė nenori, kad jūs matytumėte.“ Aktorius Martinas Shaw talkino „Vivai“, teikdamas, kad pirmą kartą Didžiosios Britanijos istorijoje, didžiausia paukštynų verslo paslaptis buvo iškelta į viešumą. „Skirtingai nei viščiukai, kuriuos matote ant velykinių atvirukų, šie vos gimę keliauja konvejerio juosta į elektrines naikinimo mašinas.

Ši filmuota medžiaga demaskuoja nesuvokiamą gyvybių švaistymą vien tam, kad kiaušinis pasiektų jūsų pusryčių stalą...“,- apgailestavo žaliųjų judėjimų dalyvis M. Shaw. Tiesa, tokia sistema veikia ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir kitose šalyse, pavyzdžiui, JAV.


 
Britų kiaušinių pramonės informacijos tarnyba gina pramonės taikomus metodus, teikdama, kad nepaisant „Vivos“ surinktų įrodymų, grūsti gyvus paukščiukus į naikinimo mašinas yra neįprasta, nors ir legalu šioje šalyje. „Kiaušinių pramonėje, viščiukai yra rūšiuojami pagal lytį..

Ankščiau patinėlių mėsa buvo parduodama kaip paukštiena, tačiau broilerių pramonėje išvesta nauja, greičiau auganti viščiukų rūšis, todėl paprastų, kiaušinius dedančių vištų jaunikliai nebetinka verslui“,- teigė Britų kiaušinių pramonės informacijos tarnyba.

Parengė Živilė Barkauskaitė

gyvunu teises, skerdžiami, viščiukai, Viva

Naujausi komentarai
2016-04-10, 15:24
Pati laikau dvi vištas ir dėl ju labai pergivenu. Nors vasara man bus tik 12 metų labai stengiuos, kad mano vištytės būtu laimingos. Dekorativinės ir viena vištytė jau lyg ir nori bandyti perėti viščiukus tad aš norėjau internete pažiurėti nuotrauku su viščiukais ir užtikau šį straipsnį. Ir tikrai žinau, kad niekada nesusigundysiu valgiti vištienos. Tiesa sakant nustojau ją valgyti kai vieno baro kavinės direktorius leido man pasiimti du viščiukus jau paaugusius. Norėjom vištytės ir gaidelio, bet papuolė dvi vištytės, bet vistiek jas pamilau, nes jos mano brangiosios vištytės. Aš jas labai myliu ir niekam ju neatiduosiu.
Ruta
2016-02-08, 17:42
Brakonieriai!Kam žudyti tokius MIELUS gyvūnėlius?Tikri beširdžiai!!!
Ruta
2016-02-08, 17:42
Brakonieriai!Kam žudyti tokius MIELUS gyvūnėlius?Tikri beširdžiai!!!
yolo
2013-12-02, 04:53
ka tik suvalgiau vistienos mesainy...aciu!
to -Ne vegetare
2013-12-02, 01:04
Jo proteviai arktyje valge zoles. Issiblaivyk ir tada komentuok.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai