Now Reading
Motinystė ir studijos – įveikiama užduotis?

Motinystė ir studijos – įveikiama užduotis?

Motinystė ir studijos – įveikiama užduotis?

Sesija: bemiegės naktys, krūva knygų – tai kiekvieno studento įprasta patirtis. Tačiau ką daryti, jei kartu su studijų rūpesčiais ateina ir motinystės džiaugsmai? Ar lengva būti besilaukiančia studente? Koks dėstytojų požiūris į jaunas, bestudijuojančias mamas?

Rita – jau šeštą mėnesį besilaukiantini trečiakursė dieninio skyriaus studentė. Paklausta su kokiais sunkumais susiduria, mergina teigė, kad nėštumas jos gyvenimo „aukštyn kojom“ neapvertė, o tik šiek tiek pakoregavo. „Kaip ir visada einu į universitetą, tačiau rytais kartais sunku atsikelti. Gyvenu ne Vilniuje, tad tenka važinėti į paskaitas. Privalomų seminarų nepraleidžiu, tačiau į bendrąsias paskaitas nevisada nueinu“, – pasakojo būsima mama. Tiesa, mergina guodėsi, kad lankymąsi rengniuose ar teatruose pakeitė buvimas namuose.

 Universitetai nuolaidų neteikia

Vienos studentės, sužinojusios kad laukiasi, nusprendžia pasiimti akademinių atostogų, kitos – sugeba suderinti mokslus ir toliau studijuoja. Rita svarsto ateities planus ir tikisi tęsti studijas: „Tikiuosi pasiankstinti rudens sesiją ir išsilaikyti egzaminus, o pagimdžiusi tęsti studijas. Pavasario semestras bus dar tik prasidėjęs, todėl neturėtų būti sunku. Vaikelį padės prižiūrėti tėvai ir seneliai, vyras svarsto galimybę gimus vaikui išeiti iš darbo.“
 
Universitetuose jokių nuolaidų besilaukiančioms studentėms nėra. Tiesa, jos gali išeiti akademinių atostogų ilgesniam laikotarpiui – trims metams (dėl ligos akademinės atostogos duodamos iki dviejų metų). Vilniaus universiteto studentų atstovybės (VUSA) socialinės srities koordinatorė Roma Fedosejevaitė pasakojo, kad buvo kilusi idėja universitete įsteigti vaikų darželį, kur VU dėstytojai ir studentai galėtų palikti savo vaikus, tačiau ji liko neįgyvendinta.

Dėstytojai reguoja skirtingai

Būsima mama, paklausta kokios reakcijos sulaukia iš dėstytojų, teigė, kad dėstytojai nerodo išskirtinio dėmesio. „Manau, kad ir neturėtų, nes lengvatos būtų nesąžiningos kitų studentų atžvilgiu. Dėstytojai turi vertinti tik studento žinias“, – įsitikinusi Rita. Mergina prasitarė, kad vis dėlto norėtų, jog dėstytojai atlaidžiau žymėtų mamyčių seminarų lankomumą.
 
Besilaukianti studentė prisiminė savo mamos pasakojimą, kad maždaug prieš dešimt metų, kai jos mama studijavo Vilniaus pedagoginiame universitete (VPU), į jaunas nėščias studentes žiūrėta neigiamai. „Mama buvo vyresnė nei kitos studentės, laukėsi antro vaiko, todėl neišgirsdavo nemalonių pasisakymų iš dėstytojų. Jaunesnėms – dėstytojai negailėdavo pašaipių replikų: „Kai pilvas bus tuščias, o galva pilna, tada ateik į egzaminą“, – pasakojo Rita.
 
Anot R. Fedosejavaitės, VU dėstytojų požiūris į studentes mamas nėra nepalankus. „Būna, kad neakivaizdinio skyriaus studentės į paskaitas atsiveda savo vaikučius ir dėstytojai nepyksta. Svarbiausia, kad vaikas netrukdo ir netriukšmauja. Pati esu mačiusi, kaip studentė atėjo su vaikeliu ant rankų ir niekas kreivai nežiūrėjo“, – pastebėjimais dalijosi VUSA socialinės srities koordinatorė.

Parama – vienkartinė stipendija                                                                               

Besilaukiančioms studentėms universitetai specialių išmokų neskiria, tačiau jos gali gauti vienkartinę stipendiją. Pavyzdžiui, Vilniaus universitete (VU), gimus vaikeliui, galima gauti stipendiją, kuri siekia nuo 520 Lt iki 1560 Lt. Dažniausiai duodama vidutinio dydžio 780 Lt stipendija. Ją gali gauti dieninio ir neakivaizdinio skyriaus studentai, nepriklausomai nuo mokymosi rezultatų.
 
Norint gauti šią socialinę stipendiją, reikia parašyti prašymą, pridėti savo ir vyro (jeigu yra) paskutinių trijų mėnesių pajamas ir vaiko gimimo liudijimo kopiją. Tačiau pasak VUSA socialinės srities koordinatorės, dokumentai yra tik formalumas. „Tiek gimimo, teik mirties atvejais universitetas visada duoda vienkartinę išmoką nepriklausomai nuo pajamų“, – teigė VU atstovė. Jeigu vaikelis gimė vasarą, o vienkartinė stipendija dar nebuvo išmokėta, galima jos prašyti rudenį.
 
Kalbintos besilaukiančios mamos tikina, kad yra laimingos, o studijas ir motinystę labai stengiantis pavyksta suderinti. Lietuvių filologiją studijuojanti ir vaikelį turėsianti Miglė drąsina būsimas mamas: „Patarčiau nemesti mokslų, nebijoti kitų reakcijos ir džiaugtis, kad turėsite kūdikėlį.”

Aistė Verbylaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top