Now Reading
Po restauracijos unikali medinė bažnyčia garsins Lietuvą

Po restauracijos unikali medinė bažnyčia garsins Lietuvą

Po restauracijos unikali medinė bažnyčia garsins Lietuvą

Nemuno kilpų regioniniame parke naujam gyvenimui atgims Nemajūnų Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia ir jos medinių pastatų kompleksas.

Nuo praėjusių metų birželio mėnesio restauruojama medinės neogotikos šventovė ir gyvenamas pastatas jau kitų metų pradžioje atvers duris lankytojams. Įgyvendinant šį projektą jaučiamas didelis visuomenės susidomėjimas, todėl tikimasi, kad atnaujintas bažnyčios pastatų kompleksas padės į regioną pritraukti daugiau turistų, skatins visuomenės kultūrinį ir socialinį gyvenimą bei garsins Birštono kraštą Lietuvoje ir pasaulyje.

Projekto „Medinės Nemajūnų Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios statinių komplekso pritaikymas viešajam naudojimui“ įgyvendinimo metu atlikti restauracijos darbai: renovuotas senasis klebonijos pastatas ir bažnyčia. Buvusiojo klebonijos pastato patalpos pilnai pritaikytos visuomeniniam naudojimui. Šiuo metu vykdomi užbaigiamieji projekto darbai. Įgyvendinant šį projektą jau panaudota 75 procentai gautų paramos lėšų.

„Restauracijos tikslas – išsaugoti Nemajūnų bažnyčios medinių pastatų paveldą ir padidinti jų prieinamumą visuomenei pritaikant viešajam kultūriniam ir socialiniam naudojimui. Paskutinį kartą Nemajūnų bažnyčia buvo tvarkyta prieš 38 metus tuometinio klebono, dabartinio Kaišiadorių vyskupo Juozapo Matulaičio iniciatyva, tad ši restauracija yra labai svarbi ne tik pačiai bažnyčiai, bet ir visai nedidelei Nemajūnų miestelio bendruomenei. Tikimės, kad ir po restauracijos bažnyčiai bus užtikrinta ilgalaikė nacionalinės reikšmės kultūros paveldo apsauga ir ji taps dar didesniu traukos objektu Lietuvos, ir užsienio turistams“, – teigia bažnyčios administratorius, monsinjoras Jonas Dalinevičius.

Sutvarkytame bažnyčios komplekse bus įkurta ekspozicija, kur lankytojai galės susipažinti su sakralinio meno kūriniais bei medinės architektūros sprendimais. Tikimasi, kad visas kompleksas papildys esamus turistinius maršrutus ir taps patrauklia vieta užsienio keliautojams, lankantiems kultūrinius, sakralinius ar architektūrinius objektus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

133-iuosius metus skaičiuojanti Nemajūnų Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia yra vienintelis išlikęs originalus medinės neogotikos liaudies meistrų kūrinys Lietuvoje. Šventovė, kurioje medyje susipina gotikos ir klasicizmo formos, pastatyta pagal žymaus Lietuvos romantizmo architektūros atstovo Tomo Tišeckio projektą.

Projektas „Nemajūnų Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios medinių pastatų pritaikymas viešosioms reikmėms“ įgyvendinamas nuo 2009 m. birželio 12 d. iki 2010 m. gruodžio 31 d. Bendra projekto vertė 3,4 mln. Lt. Projektas finansuojamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo ir valstybės biudžeto lėšomis pagal specialiąją EEE ir Norvegijos finansinių priemonių programą.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top