Now Reading
A. Zuokienė: nusikaltimas prieš vaiką turi būti vertinamas griežčiau

A. Zuokienė: nusikaltimas prieš vaiką turi būti vertinamas griežčiau

A. Zuokienė: nusikaltimas prieš vaiką turi būti vertinamas griežčiau

Seimo narė Agnė Zuokienė siūlo praplėsti prievartos priemonių taikymo galimybes, kai pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimo prieš nepilnametį.

Per 5 metus užregistruota daugiau nei 800 tokių nusikaltimų, dažniausi iš jų – mažamečio tvirkinimas ir seksualinis mažamečio prievartavimas. Dažniausiai prieš nepilnamečius nusikalsta 30–39 metų asmenys.

Mažamečio vaiko tvirkinimas, lytinės aistros tenkinimas su nepilnamečiu jam grasinant ar už atlygį, nepilnamečių išnaudojimas pornografijai, remiantis Baudžiamuoju kodeksu, nelaikomi sunkiais nusikaltimais. Įtariamųjų tokiais nusikaltimais šiuo metu negalima suimti, neleidžiama klausytis jų pokalbių ar tikrinti jų elektroninių ryšių tinklais perduodamą informaciją, atlikti nusikalstamą veiką imituojančius veiksmus.

„Sunku patikėti, jog mūsų šalyje tiek daug antžmogių. Tokiems nusikaltimams atskleisti būtina imtis visų procesinių prievartos priemonių. Dabar priemonės pasirenkamos pagal nusikaltimo sunkumą: jei nusikaltimas nėra sunkus – priemonės ribotos, dėl to taip sudėtingai ir ilgai vyksta tyrimai,” – sako Seimo narė Agnė Zuokienė, prieš kurį laiką jau įregistravusi pasiūlymą, baustiems už seksualinio pobūdžio bei kitus prieš vaiką padarytus nusikaltimus riboti galimybes dirbti su vaikais.

Prieš savaitę Generalinė prokuratūra patvirtino ikiteisminių tyrimų kontrolės aprašą, kuris įpareigoja kontroliuoti, jog seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius ikiteisminiai tyrimai būtų atliekami ne ilgiau kaip per 4 mėnesius. Tačiau dažnai neįmanoma per trumpiausią laiką atskleisti visas nusikaltimo aplinkybes ir tinkamai įvykdyti pareigas, nes tyrėjai vis dar neturi galimybės pasinaudoti visais galimais instrumentais ir metodais.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Matydama ne vien subjektyvias, bet ir sistemines susidariusios situacijos priežastis, parlamentarė pasiūlė pakeisti LR Baudžiamojo proceso kodeksą, kad tirdamos minėtus nusikaltimus teisėsaugos institucijos galėtų imtis visų įmanomų BPK numatytų priemonių – ir suėmimą, ir elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolę, ir savo tapatybės neatskleidžiančių ikiteisminio tyrimo pareigūnų veiksmus ir kt. Generalinė prokuratūra jau pritarė Seimo narės Agnės Zuokienės siūlymams. 

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top