Now Reading
Metro Vilniuje: ar meninis projektas utopiją pavers realybe?

Metro Vilniuje: ar meninis projektas utopiją pavers realybe?

Metro Vilniuje: ar meninis projektas utopiją pavers realybe?

Vakar, gruodžio 1 dieną, nemažai vilniečių keliose sostinės centrinės dalies vietose galėjo girdėti iš po žemės sklindančius metro traukinių garsus. Daugeliui kilo klausimas, kas tai? Ar tai jau tikrieji metro bandymai?

Kol politikai svarsto, diskutuoja ir ginčijasi, menininkai tiesiog imasi darbo ir savo jėgomis viską įgyvendina. Turbūt taip galima būtų įvertinti „Vilniaus festivalių“ vykdomą projektą „Garsovaizdis-2“, kurio pagrindinė tema – metro Vilniuje.

Prieš keletą metų žinomi Lietuvos menininkai – skulptorius Robertas Antinis ir architektas Linas Tuleikis – sugalvojo originalią Metro projekto idėją, kurios esmė – iš atskirų požeminių taškų mieste transliuoti metro traukinių garsus ir taip sukurti garsinę fikciją: tarsi mieste veiktų požeminio transporto tinklas. Menininkai mėgino šį sumanymą įgyvendinti Kaune, tačiau ten to padaryti nepavyko, ir jie mielai perdavė Metro idėją sostinei – ją savo testiniam projektui pritaikė „Vilniaus festivaliai“.

Prieš metus, Vilniaus – Europos kultūros sostinės metais, „Vilniaus festivaliai” pradėjo rengti specialų projektą „Garsovaizdis“. Juo pamėginta meniškai įprasminti garsinę Vilniaus aplinką. Tąkart įgyvendinti du įspūdingi renginiai – „Vargonų miestas“ (vienu metu iš 7 Vilniaus bažnyčių į aikštę tiesiogiai transliuotas specialus muzikos kūrinys) ir „Muzika oro uostams“ (Vilniaus oro uoste atliktas kultinio brito Briano Eno kūrinys).

Šiemet rengiamame „Garsovaizdyje-2“ dėmesys telkiamas į konkrečius miesto garsus, nors kolkas dar nebūdingus Vilniaus miestui. Sostinės piliečiams suteikiama savotiška galimybė „pasimatuoti“, išsibandyti, ištirti požeminio transporto garsinę aplinką, gal didmiesčio triukšmas visai priimtinas?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Gruodžio 1–3 dienomis atvirose Vilniaus erdvėse iš požemių transliuojami tikri metro traukinių garsai. Kai kuriuos praeivius gluminanti, kitiems šypseną kelianti garsinė instaliacija „Metro Vilniuje“ vakarais skamba Gedimino prospekte prie Odminių gatvės bei Rotušės aikštėje. Bene įtikinamiausiai metro dundesių iliuzija sukurta Kudirkos aikštėje greta troleibusų stotelės, mat ten esantis spaudos kioskas, o ypač nuo seno, dar iš tarybinių laikų, likę įėjimai į viešuosius tualetus atrodo kaip „vartai į metro“.

Garsinę instaliaciją „Metro Vilniuje“ šįvakar, gruodžio 2 d., 20 val. Menų fabrike „Loftas“ papildys ir specialus audiovizualinis performansas „Metroscan“. Jo autoriai, kompozitorius ir elektroninės muzikos atlikėjas Vytautas V. Jurgutis bei videomenininkas Vaclovas Nevčesauskas, įgyvendindami savo ultramodernią urbanistinę abstrakciją taip pat pasinaudos senu, iš tarybinių laikų likusiu techniniu „paveldu“ – vis dar veikiančiais buvusio „Elfos“ fabriko keltuvais. Abu renginiai laisvai prieinami visuomenei ir nemokami. Vilniaus miestui „Vilniaus festivalių” vykdomas projektas „Garsovaizdis-2” nieko nekainuoja! Iš vilniečių mokesčių šiam projektui nenaudojama nė cento.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top