Now Reading
Nauja kino mados banga – eksperimentinis kinas

Nauja kino mados banga – eksperimentinis kinas

Nauja kino mados banga - eksperimentinis kinas

Kinas – tai magija. Kartą užburs ir niekada nebepaleis. Tikriausiai pastebėjote, jog jaunimas vis dažniau į rankas paima fotoaparatus, perka pusiau profesionalias kameras.

Galbūt ir jūs išsitraukėte senuką „Zenitą” ir ėmėte pamažu fotografuoti, publikuoti ir aptarinėti savo darbus internetinėse svetainėse. Fotografija klesti tarp Lietuvos paauglių jau kelerius metus, tačiau jaunimui nuolat reikia vis ko nors nauja, todėl filmų kūrimas – naujai atrandama jaunuolių atrakcija. Mėgėjiškus filmus kurti visai nesunku – tereikia kameros, idėjų ir šaunios filmavimų komandos. Eksperimentinis kinas – naujoji kino madų banga.

Keistas, nenuspėjamas, avangardinis – tai tinkamiausi trys žodžiai eksperimentiniam kinui apibūdinti. Jei tradicinio filmo veiksmas yra linijinis ir psichologiškai bei chronologiškai pagrįstas, tai eksperimentinis kinas būtent savo chaotiškumu veikia mąstantį žiūrovą (ši kinematografijos rūšis anaiptol neatitinka vartotojiško mąstymo auditorijos lūkesčių).

Toks kinas pirmiausiai turi išreikšti eksperimentą, kūrėjo bandymą į įprastus reiškinius pažvelgti savaip, giliau ir kitu kampu. Tokius filmus sunku žiūrėti, tačiau poveikis – tikrai ilgesnis nei „Maximos“ reklamos ar „Moterys meluoja geriau“ serijos.

Jei susidomėjote eksperimentinio kino kūrimu ir jūs, štai keli profesionalių kino menininkų patarimai, padėsiantys jums sukurti filmą, kurį būtų įdomu žiūrėti ne vieną, o šimtus kartų bei kuris sužibėtų tiek Lietuvos, tiek tarptautiniuose kino festivaliuose.

Vienas žymiausių senosios kartos rusų kino režisierius Vladimiras Grammatikovas:

„Scenarijus – filmo pagrindas, o jo rašymas turi būti pradiniu filmo kūrimo etapu. Jei filmo idėja nebus patraukli kūrybinei grupei, tai ir būsimiems žiūrovams šis filmas nepatiks. Kūrybinė komanda turi būti vieninga.

Geras režisierius turi suprasti aktorius kaip asmenybes ir kaip aktorius, kurie analogiškai privalo gerbti režisieriaus daromus sprendimus, tobulai mokėti savo tekstus (kitaip improvizacijos gali neatitikti norimos parodyti minties). Kūryboje leistina daug kas, bet klaidinga manyti, kad kūrėjo sprendimai visam laikui prikaustys žiūrovų dėmesį.

Taip, originalumas – kertinis akmuo siekiant nuste­binti visko persisotinusį žmogų. Tačiau net patys kontraversiškiausi sprendimai turi turėti ribas. Šokiruodamas publiką vulgariomis scenomis, pritrauksi žmonių dėmesį ne daugiau nei dviem minutėms, o po to žmonės tiesiog pamirš, ką matę. Todėl labai svarbu nuosekliai megzti pagrindinę filmo intrigą, jai logišką kulminaciją ir atomazgą. Svarbu paisyti šių pagrindinių kino filmo dalių.

Taip pat labai svarbu kokybiškai įgarsinti filmą. Garsas formuoja žiūrovo požiūrį į filme vaizduojamą situaciją. Nors geriau kartą pamatyti, nei septynis kartus išgirsti. Tobulas filmas – kuriame žiūrovas suprantą mintį pamatydamas ir pajausdamas, o ne išgirsdamas aktorių sakomus žodžius. Verta nepamiršti, kad trumpumas – vienas kertinių sėkmingo, žiūrimo kino filmo akmenų.“

Lietuvos kino režisierė, aktorė, scenaristė, LMTA Kino ir televizijos katedros vedėja, Janina Lapinskaitė:

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Eksperimentiniame kaip ir autoriniame kine, turi būti atrasta kažkas naujo, individualaus. Stebėdama jaunų žmonių, studentų darbus matau, kad dažną kartą eksperimentiniame kine per savo nežinojimą jie atranda tai, kas jau seniai atrasta.

Labai gaila, kad dabar eksperimentas kine dažniausiai siejasi su techninėmis galimybėmis, o ne su kitokiu mąstymu, požiūriu į įprastą reiškinį kitu kampu. Kinas neturi būti vartomas kaip Rubiko kubas. Aš neneigiu eksperimentinio kino, tačiau jei jis suteikia žmogui fantazijos, tai turi nešti mintį, o ne tik formą. Manau jaunas žmogus, pradedantis kurti kiną, turėtų pradėti ne nuo eksperimentinio kino, o nuo kitos kino formos, mažiau priklausomos nuo technikos. Pirmiausia reikia suformuluoti tai, ką nori pasakyti, o jau paskui prabilti bet kuria pasaulio kalba. Tuomet darbas nebus tuščias.“


Tadas Vidmantas, blogo Tadasvidmantas.lt autorius, mėgėjiškų kino filmų kūrėjas, daugkartinis įvairių kino festivalių laureatas:

„Kadangi pats nesu eksperimentinio kino gerbėjas ir J. Meko filmų nemėgstu, pateiksiu kelis patarimus tiesiog bandantiems kažką filmuoti, nebūtinai eksperimentinį kiną.
1. Eksperimentuoti, ieškoti naujų formų, pagerinti jau atrastas.
2. Stengtis. Nebijoti darbo, negailėti laiko.
3. Kurti ir kurti. Vienas trumpas filmas žmogaus režisierium nepadaro… Kaip ir vienas išvirtas kiaušinis nepadaro virtuvės šefu.
4. Nebijoti kritikos. Šiais laikai vis daugiau kvailių turi internetą ir veržiasi pasisakyti. Tokius reikia išmokti ignoruoti. Vertinga kritika yra tik tų žmonių, kurie yra vertingi tau.
Viskas.“

 

Herbertas Alksnevičius, tinklalapio Kinomanai.lt kūrėjas, dokumentinių filmų kūrėjas, įvairių mėgėjiškų kino konkursų organizatorius:

„Kai supranti, jog filmo „nepatrauksi“ nei finansiškai, nei technika, nei gausia komanda, nei žiniomis – tada pradedi išsisukinėti… Tuomet labai pagelbsti meninis skonis. Žinoma, svarbi idėja, bet kiek gerų eksperimentinių filmų gimė darbo procese, stumdant medžiagą, dėliojant tai kas bent truputį tinka montažui, kuriant savąją šiukšlių estetiką?… Nemenkinu eksperimentinio kino, tiesiog praktikoje dažnai taip ir būna.“ 

Tai tik keli patarimai, kuriant kokybišką kiną. Kitas tobulėjimo būdas – nuolat „Skalvijos“ kino centre arba Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijoje vykstan­tys kinematografijos seminarai bei mo­kymai. Dažniausiai jie kainuoja nedaug, o įgytos žinios, patirtis bei dar didesnis užsidegimas kurti – tai jūsų žingsniai pro­fesionalumo link. Visų svarbiausia imantis naujos veiklos – tai asmeninė iniciatyva ir užsispyrimas.

Ir pamirškit stereotipą, esą kurti filmus gali tik neeiliniai, itin profesionalūs žmonės. Kinas – tai ne ambrozija, kuria galėjo maitintis tik dievai. Tai – aistra, kuria kiekvienas iš mūsų gali mėgautis.

Živilė Barkauskaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top