Now Reading
Išskirtinis vakaras Venecijos Dožų rūmams

Išskirtinis vakaras Venecijos Dožų rūmams

Išskirtinis vakaras Venecijos Dožų rūmams

2010 m. gruodžio 9 d., ketvirtadienį, 17 val. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų Renesansinėje audiencijų menėje (Katedros a. 4, Vilnius) vyks susitikimas su Venecijos miesto muziejų asociacijos direktoriumi, profesoriumi Giandomenico Romanelli.

Šis vakaras yra Europos valstybių valdovų rūmų pristatymo programos dalis. Jo metu bus kalbama apie XII–XVII a. Venecijos Dožų rūmus (Palazzo Ducale, Italija) bei juose įsikūrusio muziejaus veiklos patirtį.

Kultūros vakare profesorius Giandomenico Romanelli, vienas iš žymiausių Italijos kultūros ir meno paveldo tyrinėtojų, muziejininkų ir muzeologų, Venecijos kultūros paveldo tarnybos generalinis direktorius bei Venecijos miesto muziejų asociacijos (Musei Civici di Venezia) generalinis direktorius, skaitys pranešimą apie Venecijos Dožų rūmų istoriją, restauravimą, pritaikymą modernioms funkcijoms, ir muziejinę įstaigos veiklą. Planinė Dožų rūmų struktūra, funkcinė patalpų sistema, šiandieninis rūmų naudojimas muziejiniams tikslams yra itin aktualios temos, atkuriant Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus bei juose rengiant ekspozicijas.

Daiva Mitrulevičiūtė, Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų Užsienio ryšių ir parodų skyriaus vedėja, pažymėjo: „Džiaugiamės, kad Europos valstybių valdovų rūmų pristatymo programoje dalyvauja profesorius G. Romanelli. Jo kompetencija ir patirtis leidžia daug ko pasimokyti. Dožų rūmų ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos istorinę raidą bei dabartinę paskirtį ir pritaikymą muziejinėms reikmėms sieja daug paralelių. Todėl tokio kompetentingo specialisto patirtis yra ypač aktuali Valdovų rūmų atkūrėjams bei muziejaus darbuotojams“.

Venecijos Dožų rūmai – XII–XVII a. buvo vienos iš galingiausių to meto Viduržemio jūros regiono valstybių – Venecijos Respublikos – valdovų pagrindinė rezidencija. Išlikę prabangūs XV–XVII a. gotikos, renesanso, baroko stiliaus eksterjerai ir interjerai, aiški istorinių patalpų funkcinė schema leido įkurti visame pasaulyje žinomą Dožų rūmų muziejų. Šis Italijos muziejus vykdo aktyvią kultūros ir istorijos paveldo pristatymo, tyrimų, restauravimo, turizmo informavimo, valstybės reprezentavimo ir edukacinę veiklą.

Gruodžio 9-osios kultūriniame renginyje bus pasakojama apie glaudžias anuometines sąsajas tarp Venecijos Respublikos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės iš Veneto regiono kilo arba čia mokėsi ir kūrė dalis menininkų, dirbusių Vilniuje, taip pat stačiusių ir puošusių Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmus. XVI–XVII a. garsiausių Venecijos dailininkų kūrinių buvo Lietuvos ir Lenkijos valdovų, didikų meno kolekcijose.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tai jau dvidešimt pirmasis Lietuvoje nuo 2003 m. įgyvendinamos Europos valdovų rūmų pristatymo programos renginys. Programa skirta gilintis į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų atkūrimo kontekstą europiniu lygiu, aptarti panašių rezidencijų istorinę ir meninę raidą bei ryšius su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste. Programos renginiuose vyksta mokslinės diskusijos su Europos valdovų istorinėse rezidencijose įsikūrusių muziejų vadovais, tyrėjais ir ekspertais. Europos valdovų rūmų pristatymo programos renginiai skirti tiek Lietuvos specialistams, tiek ir plačiajai kultūrinei visuomenei.

Istorines rezidencijas ir jų pritaikymo istorijos aktualinimo, kultūros paveldo puoselėjimo ir šiuolaikinėms kultūros reikmėms galimybes jau yra pristatę svečiai iš Austrijos, Vokietijos, Lenkijos, Danijos, Švedijos, Italijos, Slovakijos, Ukrainos bei kitų šalių.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top