Now Reading
EPORDWERK: estų muzikos perspektyva Lietuvoje (Interviu)

EPORDWERK: estų muzikos perspektyva Lietuvoje (Interviu)

EPORDWERK: estų muzikos perspektyva Lietuvoje (Interviu)
Švieži, novatoriški ir dėl to vilčių teikiantys estų elektrorokeriai gruodžio 16-17 dienomis koncertuos Lietuvoje. Greičiausiai avės „Vans‘us“.

Riedlentininkų, riedutininkų, BMX‘ininkų ir kitų šiuolaikinių gatvės vaikų pamėgtieji batų ir rūbų gamintojai „Vans“ savo muzikinį projektą „Off the Wall Music Stage“ pirmą kartą organizuoja Baltijos šalyse. Lietuviai „Freaks on Floor“ ir estai EPORDWERK bus tie, kurie lips į sceną po „Off the Wall“ vėliava. Koncertai įvyks gruodžio 16-ąją Vilniuje, klube „Tamsta“, ir gruodžio 17-ąją Kaune, „Džem Pub‘e“. Kaina tiek Vilniuje, tiek Kaune – 15 Lt. Jei ateinate pasipuošę „Vans“, suma krenta iki 10 Lt.
 
Apie „Freaks on Floor“ 2010-aisiais garsas ir vaizdas sklinda plačiai, jiems dėmesio skyrė ir Laikas.lt. Tuo tarpu EPORDWERK atrodo visiška naujiena. Tai tik iš dalies tiesa: grupės vokalistas Karlas-Kristjanas Kingi yra kitos estų grupės „Bedwetters“ lyderis. Tų pačių „Bedwetters“, kurie 2007-aisiais gavo MTV Europos muzikinių apdovanojimų prizą už geriausią „naują Europos garsą“. Kitas EPORDWERK narys, būgnininkas Borisas Hrebtukovas, taip pat groja su „Tanel Padar & The Sun“ – 2007-ųjų „Be2gether“ svečiais. Nepaisant to, domimės EPORDWERK išsamiau.

Pirmą kartą Lietuvoje, pirmą kartą užsienyje

Vos prieš metus susikūręs penkių muzikantų kolektyvas jaunas ir savo narių amžiumi: vyriausiajam – 25-eri, o jauniausiasis, grupės vokalistas, tik šį savaitgalį švęs 20-metį. Amžius, žinoma, ne rodiklis – trijų MySpace pateiktų kūrinių užtenka, kad būtų aišku, jog EPORDWERK vaikinai turi potencialo ir jau dabar gali kelti ant kojų šokių aikšteles. Jų muzika – vis dar pasaulyje „ant bangos“ esantis elektronikos ir roko mišinys, su tvirtais ritmais, aiškiomis melodijomis ir sintezatoriais lygiaverčiais gitaroms.
 
Gyvai EPORDWERK kol kas buvo galima išgirsti tik Estijoje, tačiau gruodžio 15-ąją jų laukia pirmoji išvyka į Latviją – savotiškas apšilimas prieš koncertus Lietuvoje. Karlui-Kristjanui Kingi Lietuva – dar iš koncertų su „Bedwetters“ pažinta teritorija. Mūsų šalį jis prisimena taip: „Myliu lietuvius, nes jie nebijo išprotėti nuo pat pirmojo akordo iki koncerto pabaigos.“
 
Visas interviu su grupės vokalistu apie EPORDWERK ir estų muzikinę sceną – iškart po grupės vaizdo kvietimo į būsimuosius koncertus Lietuvoje:
 



Bandau ištarti: „e-por-dwerk“. Ką reiškia grupės pavadinimas? Ir kodėl prašote jį būtinai rašyti didžiosiomis raidėmis?

Tai mįslinga istorija. Kalbant atvirai, šis pavadinimas nereiškia nieko. Tiesiog, mano brolis Rivo (grupės klavišininkas – K.V.) sukūrė dainą ir nežinojo, kaip ją pavadinti. Išsaugodamas jos įrašą klaviatūroje suspaudė bet ką ir gavosi „EPRDWRK“.

Kelis mėnesius toliau repetavome, galiausiai nusprendėme, kad mums reikia pavadinimo ir jį sugalvosime dabar pat. Prisiminę tą dainą parašėme: „EPORDWERK“.
 
Tada atėjo eilė pirmajam pasirodymui. Koncerto plakate mūsų vardas buvo parašytas didžiosiomis raidėmis. Nuo tada visur jį rašome būtent taip.

Papasakok apie grupės susikūrimą. Kaip viskas vyko?

Laukia ilga istorija! Pabandysiu papasakoti trumpai, tik prieš tai įsipilsiu ko nors gaivinančio.
 
Taigi, EPORDWERK pačioje pradžioje buvo mano brolio projektas. Berods 2007-aisiais jis kartu su draugais įkūrė metalcore skambesio grupę. Nebuvo labai sėkmingi, jiems trūko vokalisto.
 
Kartą, maždaug po dviejų metų, Rivo paklausė manęs, ar grupės vokalistu nenorėčiau tapti aš. Pagalvojau penkias minutes ir sutikau. Tada viskas ir prasidėjo. Pasakiau, kad jei mes tikrai norime kažką nuveikti, turime pakeisti kelis narius. Taip ir padarėme: vienas vaikinas turėjo palikti grupę dėl karinės tarnybos, kitą mes „išspyrėme“. Kai prisijungė dabartinis būgnininkas Borka, gimėme iš naujo. Ir tai jau buvo elektroroko, o ne „metalinė“ grupė.

Jūsų istorija kol kas labai trumpa. Ką įsimintiniausio per šiek tiek daugiau nei metus nuveikėte?

Atėjus Borkai mes turėjome lygiai tris repeticijas iki pasirodymo konkurse „Jägermeister Rock League“. Ėjome ten laimėti, gavome visus tris prizus – techniką, pinigus ir nemokamą „Rock Café“ narystę.
 
Pirmasis mūsų singlas „From Friday to Sunday“ buvo išleistas metų pradžioje ir sulaukė didelio dėmesio – radijo stočių topuose laikėsi tris mėnesius.
 
2011-ųjų pradžioje žadame surinkti geriausią savo medžiagą ir užsidaryti studijoje – norime išleisti debiutinį albumą. Tik dar nenusprendėme, kaip jį įrašysime ir pateiksime – šiais laikais tam yra daug įvairių būdų.
 

 

Kokios yra EPORDWERK ambicijos?

Manau, kad visos grupės nori nuveikti kažką didelio, norime ir mes! Kaip ir visi puikiai suprantame, kad muzikos verslui dabar yra sudėtingas periodas, bet mes vis tiek bandysime.
 
Žinoma, visi turi daugybę kitų užsiėmimų. Aš ne išimtis – darbas, mokykla, moterys… Bet nemanau, kad tai rimta problema. Pagrindinė užduotis – nenuleisti rankų, paspausti save, kad grupė judėtų pirmyn.

Kokia yra bendra muzikos situacija Estijoje?

Žinant Estijos dydį (1,34 mln. gyventojų – K.V.), turiu pripažinti, kad turime daug grupių – nuo džiazo, iki death metalo. Daliai grojančiųjų muzika yra tik hobis, kiti bando iš to pragyventi.
 
Tačiau Talinas nėra toks didelis, kokį jį įsivaizdavau, prieš čia atsikraustant. Užtenka sugroti viename gerame vakarėlyje, ir žmonės tave žinos, ateis į kitus tavo koncertus.

Kokie muzikos stiliai populiariausi?

Prieš keturis metus ypač populiarus buvo metalcore – naujos grupės užplūdo kaip lietus iš dangaus. Turiu pripažinti, kad dabar tai yra jau praeitas etapas.
 
Matant dabartinę situaciją, manau, kad EPORDWERK yra laiku ir vietoje – pradėjome groti sulig elektroroko banga. Išpopuliarėjo ir kiti panašūs stiliai – Drum‘n‘Bass, dubstepas.

Ką renkiesi klausyti pats?

Aš užaugau su „Limp Bizkit“ ir „Rage Against the Machine“, jos ir liko visų laikų geriausiomis. Kai „Limp Bizkit“ koncertavo Taline, turėjau galimybę išgerti butelį vodkos su Johnu Otto ir DJ Leathal („Limp Bizkit“ nariai – K.V.). Visiems tai nuolat primenu (šypsosi).
 
Šiuo metu labiausiai įkvepia elektroninė muzika. Pavyzdžiai – „Nero“, „Bloddy Beetroots“, „Pendulum“, „deadmau5“, „Noisia“ ir kt.

Kaip tau patiko „Freaks on Floor“?

Klausiau jų MySpace, girdėjau, kad Lietuvoje jie pakankamai sėkmingi. Patiko daina „Everybody“. Jų stilius visai kitoks nei mūsų, bet noriu „Freaks on Floor“ išgirsti gyvai ir pasilinksminti kartu!

Ko galime tikėtis iš EPORDWERK koncertų Lietuvoje?

Visiems lietuviams EPORDWERK vardu sakau, kad mums garbė groti čia ir būsime pamaloninti jei ateisite į koncertą – tiek dėl mūsų, tiek dėl „Vans“.
 
 
P.S. „Freaks on Floor“ abiejuose koncertuose taip pat bus netradiciniai: laikinai Danijon išvykusį grupės bosistą Julių Valančauską pavaduos „InCulto“ bosine gitara grojęs Aurelijus Morlencas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pabaigai – fryksų video kvietimas į „Vans Off the Wall Music Stage“:
 

Karolis Vyšniauskas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top