Now Reading
Naujas maršrutas turistams – Černobylis

Naujas maršrutas turistams – Černobylis

Naujas maršrutas turistams – Černobylis

Kijevas surado originalų būdą papildyti valstybės biudžetą. Nuspręsta turistams iš Vakarų atverti zoną, 30 kilometrų spinduliu aplink Černobylio atominę elektrinę. Pramoga skirta ne silpnų nervų smalsuoliams, taip pat reikėtų priminti, kokį didelį pavojų gyvybei kelia viešnagė radioaktyvioje zonoje.

„Savi, žinoma, ne idiotai. Ko jie nematę Černobylyje?“, – apie turistams rengiamą pramogą rašo segodnia.ru. 

Ukrainos ypatingųjų situacijų ministerijos (UYSM) vadovas Viktoras Baloga spaudos konferencijoje Pripetėje pareiškė, kad nuo Naujųjų metų smalsuoliai galės apsilankyti pavojingoje zonoje.

„Ekspertai kuria maršrutus, kuriais būtų vežami lankytojai, aptariami būtini teisiniai mechanizmai. Šie darbai tebevyksta. Pagal planą, šių metų gruodžio 21 d. ministerijoje bus surengtas pasitarimas, kuriame žiniasklaidą detaliai informuosime apie atliktus darbus“, – teigė ministras.

„Černobylio zonoje nėra taip baisu kaip mano visas pasaulis, – ministerijos atstovę Juliją Juršovą cituoja „The Wall Street Journal“. – Norime dirbti su didžiausiais kelionių organizatoriais ir pritraukti turistus iš Vakarų, kuriems to labai reikia“.

JT plėtros programos grupės pirmininkės Helenos Clark teigimu, 30 km zonos „šydą“ galima ir reikia atverti.

„Tai istorija stiprių žmonių, atidavusių savo gyvybę artėjančios Černobylio branduolinės grėsmės kontrolei. Tai istorija šeimų, palikusių savo namus. Tai liūdni Ukrainos gyvenimo puslapiai, tačiau apie juos ne tik būtina skelbti pasauliui, bet ir parodyti, kas čia nutiko“, – teigė JT atstovė.

Tokios „pasakėlės“ ne visiems kelia entuziazmą. Specialistus tokia valdžios iniciatyva. Nacionalinio ekologijos centro energetikos ekspertas Dmitrijus Chmara teigė, kad šioje zonoje daugiau nei 20 metų nebuvo sudarytas pilnas teritorijos aprašas, tad vesti ten turistus labai pavojinga. 

„Siekiame pasiūlyti kuo įvairesnių turizmo formų. Pastaraisiais metais populiarėja ir ekstremalus turizmas. Tokia ir yra ekskursija į Černobylį“, – nurodė Ukrainos Valstybinės turizmo ir kurortų tarnybos vadovas Anatolijus Pachlija, pridurdamas, kad zona netrukus masiškai ims traukti turistus.

A.Pachlija pažadėjo, kad organizuojant ekskursiją bus užtikrintas maksimalus žmonių saugumas. Esą apsilankymas Černobylyje truks tik vieną dieną. Viešbučiai ar nakvynė kol kas nenumatyti. Be to, turistai gaus specialią aprangą, o maršrutai eis tose vietose, kur radiacijos lygis minimalus. „Negalime šiandien teigti apie didžiulius susidomėjusiųjų būrius, bet yra pakankamai smalsuolių ir drąsuolių“, – teigė pašnekovas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ukrainos valdžia žengia dar toliau. Segodnia.ru nurodo, kad lapkričio pradžioje Kijeve pareikštą, apie planus užterštoje zonoje atgaivinti žemės ūkį. Galutinė programa bus parengta iki kitų metų kovo.

Dar visai neseniai UYSM skelbė, kad zona bus visiškai nekenksminga tik po 24 tūkstančių metų.

Dabar ministerija skelbia esą „radiacija grįžo į normalų lygį“. V. Baloga teigia, kad gaubtas-sarkofagas virš Černobylio AE ketvirtojo bloko bus baigtas po 4 metų ir kainuos 900 milijonų eurų. Artimiausiu metu zonoje planuojamos šilumos ir elektros jėgainių statybos, skelbia novoteka.ru.

Keletas privačių firmų ir šiandien vykdo ekskursijas po šią zoną, tačiau valdžia nurodo, kad tai nelegalu ir kelia pavojų turistų saugumui. Julija Juršova teigė, esą teritorijoje per metus taip apsilanko apie 6 tūkstančiai asmenų, už šią „pramogą“ atseikėdami apie 150 JAV dolerių. Vienoje tokių ekskursijų turistai palydimi iki garsiojo 4-ojo reaktoriaus, matuoja radiacijos lygį. Maistas jiems atvežamas iš kitų Ukrainos vietų, skelbia nydailynews.com.

Parengė Nerijus Drochneris
Nuotrauka: pripyat.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top