Now Reading
Jei „Last Christmas“ įgriso. Arba 9 kitokios kalėdinės dainos (video)

Jei „Last Christmas“ įgriso. Arba 9 kitokios kalėdinės dainos (video)

Jei „Last Christmas“ įgriso. Arba 9 kitokios kalėdinės dainos (video)

Kad ir kas benutiktų, Kalėdos neapsieis be mažiausiai dviejų dalykų: „Vienas namuose“ transliacijos per TV ir „Last Christmas“ skambesio radijuje.

Dar 1984-aisiais išleistas „Wham!“ hitas yra puikus, tačiau spėjo atsibosti jau ir šiemet. Ausų pailsinimui ir akiračio praplėtimui – alternatyvus Kalėdų grojaraštis.

The Raveonettes – The Christmas Song (2004)

Danai „The Raveonettes“ mėgaujasi eksperimentavimu su kalėdine muzika, ir netgi yra išleidę „garažinio“ skambesio mini albumą „Wishing You a Rave Christmas“. Vis dėlto, sėkmingiausia jų kalėdinė daina – 2004-aisiais rinkinyje „Maybe This Christmas Tree“ pasirodžiusi „The Christmas Song“. Shoegaze instrumentuotė, šalti Sune Rose Wagner ir Sharin Foo balsai – taip skamba skandinaviškos Kalėdos.
 


Bob Dylan – Must Be Santa (2009)

Iš „Blowin‘ in the Wind“ tipo baladžių geriausiai pažįstama JAV muzikos ikona praėjusiais metais apie save priminė polkos ritmais. Komiška kultinės amerikiečių dainos „Must be Santa“ versija – viena smagiausių kada nors girdėtų kalėdinių dainų. Įspūdį dar labiau sustiprina faktas, kad ją įrašinėjant Bobui buvo 68-eri.
 


Hurts – All I Want For Christmas Is New Year’s Day (2010)

Šiais metais debiutavęs britų duetas „Hurts“ į populiariąją muziką bando sugrąžinti synthpop skambesį, kadaise karaliavusį su „Depeche Mode“ ir „Pet Shop Boys“ priešakyje. Gruodžio pradžioje pasirodęs jų singlas „All I Want For Christmas Is New Year’s Day“ – pagal tradicinius kalėdinės dainos kanonus sulipdytas kūrinys. Būtų nuobodu, bet synthpop rūbas gelbėja.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

 

The Killers – Don’t Shoot Me Santa (2007)

Las Vegaso rokeriai „The Killers“ nuo 2006-ųjų kasmet išleidžia po kalėdinę dainą, už kurią surinktos lėšos keliauja į Bono (U2) inicijuotą fondą kovai prieš AIDS. Šie metai – ne išimtis, tačiau daina „Boots“ geriausiu atveju gali pasigirti gražiu vaizdo klipu. Grupės kalėdinių dainų viršūnė – ironiškoji „Don‘t Shoot Me Santa“, kurioje vokalistas Brandonas Flowersas kalbasi su Kalėdų seneliu ir bando įtikinti, kad šis jo, hm, nenušautų.
 
 

Fleet Foxes – White Winter Hymnal (2008)

Baltosios žiemos giesmės galima ir nepriskirti „kalėdinių dainų“ kategorijai – tai daina apie žiemą, bet ne apie kalėdas. Tačiau įjungę ją gruodžio 25-osios rytą neprašausite. 2008-aisiais sužibėjusios JAV folk komandos „Fleet Foxes“ kūrinys pernelyg šventiškai gražus ir įkvepiantis, kad sulauktų neigiamos reakcijos.
 
 

Bright Eyes – Silent Night (2002)

„Bright Eyes“ – dar viena grupė, kuriai vienos kalėdinės dainos negana. 2002-aisiais amerikiečių indie trio išleido visą tokių kūrinių rinkinį „A Christmas Album“. Jame – vienuolika klasikinių kalėdinių dainų, perkurtų nebijant eskperimentuoti ir skambėti depresyviai. Muzika tiems, kuriems per Kalėdas norisi rimties.
 
 

Sportas – Kalėdos (2002)

„Man patinka Kalėdos / jų taiki naktis / visi klūpi bažnyčioj / kol Betliejus nušvis“, – žodžius dėlioja „Sporto“ siela Marijus Bernotas-Marukas. Juokinga, sarkastiška, bet kartu ir graudžiai sentimentali daina, kurią per kalėdas dainuos pankuojantis paauglys, po eglute neradęs išsvajotos gitaros.
 
 

Death Cab for Cutie – Christmas (Baby Please Come Home) (2004)

1963-iųjų kalėdinis hitas, kurį labiausiai išgarsino U2, tačiau perdainavę yra kelios dešimtys grupių ir atlikėjų, pradedant Sher, baigiant R.E.M. Viena iš įdomiausių versijų priklauso JAV „moksliukams“ „Death Cab for Cutie“. Atrodytų, nieko ypatingo jie nepadarė – tiesiog pasiskolino iki skausmo pažįstamą kūrinį ir įrašė jį be ypatingų pakeitimų. Tačiau Beno Gibbardo balsas viską, ką įdainuoja, paverčia auksu.
 
 

Coldplay – Christmas Lights (2010)

Pianinas, jautrus Chriso Martino vokalas ir magiškas, jau 5,5 milijono kartų „YouTube“ peržiūrėtas vaizdo klipas – viskas profesionalu ir solidu, kaip ir įprasta „Coldplay“. Įtikinanti daina, kurią klausant norisi pažiūrėti pro langą ir išvysti tas apdainuojamas kalėdines šviesas. Jų nepamatęs atsitokėji ir supranti, kad tai viso labo gudrus vadybininkų žingsnis – gruodžio pražioje išleisti kalėdinę dainą ir taip tiek užsitikrinti kūrinio populiarumą, tiek priminti apie grupės egzistavimą. Ypač, kai 2011-aisiais planuojama išleisti „Coldplay“ albumą. Nepaisant to, aukšta meninė „Christmas Lights“ vertė dėl to nesumenksta.
 

 

Karolis Vyšniauskas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top