Now Reading
Psichologo patarimai. Praeities traumos neleidžia ramiai gyventi

Psichologo patarimai. Praeities traumos neleidžia ramiai gyventi

Psichologo patarimai. Praeities traumos neleidžia ramiai gyventi

Sveiki.Nuo pat mažens esu patyręs visų tipų smurtą… yač psichologinį… Man dabar 18 metų… Pasekmes jaučiu ir dabar – kankina nuotaikų kaita, didelis nepasitikėjimas savimi, blogi prisiminimai.. Jaučiu fobiją didelėm žmonių grupėm… Kartais galvoju apie savižudybę…Tai va noriu jūsų patarimo, kaip man įveikt blogus prisiminimus ir nepasitikėjimą. Lauksiu atsakymo… ačiū.

Konsultuoja psichologė Evelina Globė

Sveikas, Aštuoniolikmeti. Jūsų klausimas palyginti trumpas ir konkretus, tačiau iš esmės toks sudėtingas, kad nelabai įsivaizduoju, kaip galėčiau į jį atsakyti. Pateikėte visą puokštę sunkių problemų tokių kaip patirtas smurtas ir dėl jo persekiojantys prisiminimai, nuotaikos sutrikimai, nepasitikėjimas savimi, fobija didelėms žmonių grupėms, mintys apie savižudybę. Deja negaliu Jums duoti recepto kaip visą tai įveikti (turbūt ir pats suprantate, kad tai neįmanoma), nes, viena vertus, iš esmės nežinau Jūsų gyvenimo istorijos ir konkrečių aplinkybių ir, antra vertus, net jei jas ir žinočiau, tokias gilias problemas spręsti raštinio konsultavimo metodu nelabai įmanoma. Tai tas pats, kaip bandyti atlikti chirurginę operaciją nuotolinio valdymo būdu.

Prie tokių sužeidimų reikia prisiliesti gyvai ir jautriai, skirti daug laiko ir dėmesio – o tai įmanoma tik esant tiesioginei konsultacijai, kuomet žmogus ir konsultantas ar psichoterapeutas susitinka akis į akį. Todėl labai nuoširdžiai Jums rekomenduoju ieškoti skubios profesionalios pagalbos. Jei dar mokotės mokykloje, tai galėtų būti mokyklos psichologas ar socialinis darbuotojas, kurie, reikalui esant, gali Jus nukreipti į psichologinę mokyklinę tarnybą konsultacijoms. Jei nebeesate moksleivis ar savo mokykloje neturite kur kreiptis, tuomet galima kreiptis į savo šeimos gydytoją ir gauti iš jo siuntimą pas psichologą kelioms nemokamoms konsultacijoms. O toliau jau Jums pačiam tektų spręsti, ar tęsti gydymą ir kokiu būdu tai daryti. Jei turite galimybę, galima kreiptis į privačiai konsultuojančius psichologus ar psichoterapeutus. 

Jei norite geriau suprasti, kas su Jumis vyksta, siūlyčiau paieškoti atitinkamos literatūros apie smurto pasekmes žmogaus gyvenime, apie depresiją, apie žemą savivertę, apie psichologines traumas. Tokio turinio knygų galima rasti tiek knygynuose, tiek bibliotekose. Informacijos galima rasti ir inerneto platybėse, įvedus raktinius žodžius: smurtas, depresija, krizė, trauma, savivertė, fobija ir pan. Taigi, Aštuoniolikmeti, labai svarbu, jog Jūs pats apsispręstumėte sau padėti, ieškotumėte profesionalios pagalbos bei savo bėdomis pasidalintumėt su artimaisiais ar draugais, kuriems Jūs rūpite. Labai tikiuosi, kad tokių žmonių yra šalia Jūsų, nes vienatvė ir uždarumas Jūsų atveju blogi patarėjai.

Pasidalinus savo problemomis su kitais, galima sulaukti ne tik supratimo, palaikymo ir padrąsinimo, bet ir pažvelgti į jas kito žmogaus akimis tarsi iš šalies ir galbūt kartu surasti galimus sprendimo būdus. Na juk žinote pasakymą, kad pasidalintas su kitu žmogumi skausmas tampa perpus mažesnis. To Jums labai linkėčiau – pasidalinti savo skausmingais išgyvenimais su artimais žmonėmis ir su profesionalais. Drąsos ir vilties!

Turite problemų, reikia pagalbos? Rašykite: [email protected]

 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


Evelina Globė – psichologė, Vytauto Didžiojo universiteto psichologijos magistrė, besidominti asmenybės, socialine psichologija, meno terapija. Yra dėsčiusi Vytauto Didžiojo universitete „Psichologijos įvadą“, „Bendravimo psichologiją“; vedusi seminarus paaugliams bei jaunimui „Savęs pažinimas ir asmenybės ugdymas“, „Sėkmingo bendravimo įgūdžiai“.

Šiuo metu ruošia psichologijos mokslų daktaro disertaciją moksleivių adaptacijos tema, domisi polinkio į savižudybę tema, šiomis temomis yra publikavusi straipsnius moksliniame žurnale „Visuomenės sveikata“ bei dariusi pranešimus įvairiuose Lietuvos ir užsienio konferencijose.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top