Dietologė E.Kliukaitė: „Košė – energijos šaltinis ir vaikui, ir suaugusiajam“

Vilniaus mokykloje vyksiame “AXA” mokyklų eksperimento finale, kur nugalėjo Kauno rajono Batniavos pagrindinės mokyklos komanda, kalbiname finalo ekspertę gydytoją dietologę Eglę Kliukaitę, klausiame jos, kodėl gi verta valgyti košę?

Kodėl košė naudinga žmogui?

E. K.: Košė – tai sudėtingų angliavandenių turintis patiekalas. Angliavandeniai turėtų sudaryti pagrindinį paros maistą ir yra pagrindinis energijos šaltinis. Valgydami košes papildysime organizmą vitaminais, mineralais, augaliniais baltymais ir riebalais, be to, tai - puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Šios visos naudingos maistinės medžiagos sumažins širdies ir kraujagyslių ligų riziką, cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugos nuo vidurių užkietėjimo ir kt. susirgimų.

 Kada košę rekomenduojama valgyti?

E. K.: Moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmones, kurie rytais valgo košes, mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnius užkandžius, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir juos mažiau vargina antsvoris, nutukimas. Pilnaverčiai pusryčiai, kuriems puikiausiai tinka košė, mažina persivalgymų tikimybę dienos metu ir ypatingai vakare.

 Kodėl košė reikalinga vaikams?

E. K.: Pusryčiams – košė tiek vaikams, tiek suaugusiems yra puikus energijos šaltinis, padedantis palaikyti aktyvią fizinę ir protinę veiklą. Pusryčiaujantys vaikai geriau mokosi, lėčiau pavargsta, geriau koncentruoja dėmesį, geresnė jų tiek trumpalaikė, tiek ilgalaikė atmintis. Be to, valgydami pusryčiams košę, aprūpiname organizmą ne tik energija, bet ir būtiniausiomis, vertingomis maisto medžiagomis – vitaminais, mineralais, mikroelementais, biologiškai aktyviomis medžiagomis. Pusryčiams valgoma košė garantuoja gerą dienos pradžią, todėl jeigu nėra laiko išsivirti košytės, galima rinktis greitai parengiamą „AXA“ ar kitos rūšies košę bei dienai pasiimti javainį.

 Ar žmonės pakankamai valgo angliavandenių turinčio maisto?

E. K.: Iš esmės, žmonės linkę daugiau valgyti baltymų, riebalų, cukraus turinčių maisto produktų ir mažiau nei reikėtų, sudėtinių angliavandenių – grūdų ir jų produktų (duonos, įvairių košių, makaronų). Kita problema - pusryčių valgymas. Jų metu rekomenduojama valgyti sudėtinių angliavandenių. Todėl, tie, kas nepusryčiauja, tikėtina, kad mažiau šių angliavandenių per dieną ir gauna. Apklausos metu nustatyta, kad tik apie 64 % moksleivių pusryčiauja namuose ir apie 8 % pusryčiauja mokykloje.

Kokia grūdinių kultūrų vertė?

E. K.: Pagrindinė visų kruopų sudedamoji dalis – angliavandeniai, kurie sudaro apie 50-70%, taip pat jose yra aminorūgščių, augalinių riebalų, vitaminų, mikro bei makroelementų. Priklausomai nuo kruopų rūšies, šių minėtų medžiagų santykis skirtingas.

Štai daugelio pamėgta avižinių dribsnių košė turi daug augalinių baltymų ir riebalų, skaidulinių medžiagų, be to, kalcio, magnio, fosforo, kalio, geležies, vit. B ir E. Jei žmogui būdingi kažkokie virškinamojo trakto negalavimai, tai avižų košė – labai rekomenduojama.

Labai vertingos grikių kruopos, jose mineralinių medžiagų kiekis (ypač geležies), lyginant su kitomis kruopomis, - vienas iš didžiausių, be to mūsų organizmas šias kruopas lengvai virškina.

Ko gero populiariausios, ryžių kruopos, nes jų įvairių rūšių galime rasti. Tai ir auksiniai, laukiniai, ilgagrūdžiai, natūralūs, trumpagrūdžiai, apvalieji ir kt. Šios visos kruopos turtingos angliavandeniais, baltymais, ląsteliena, vitaminais (ypač B grupės), mineralinėmis medžiagomis, tačiau labiausiai vertinama natūralių (nepoliruotų) ryžių rūšis, kurioje minėtų vertingų medžiagų dar daugiau.

 Su kuo rekomenduotumėte valgyti košes?

E. K.: Košes skaniau valgyti virtas su pienu ir gardintas uogomis. Uogos gali būti šviežios ar šaldytos, o taip pat verta paragauti ir košės su džiovintais vaisiais ar medumi.

 Kokios košės yra vertingiausios?

E. K.: Būtų sveikiausia, jei košes valgytume kuo įvairesnes, tokiu būdu aprūpinsime organizmą naudingomis medžiagomis. Tačiau vaikams labiau rekomenduojama valgyti avižinių dribsnių, grikių, natūraliųjų ryžių, sorų košes ir mažiau valgyti manų, kukurūzų kruopų.

Laikas.lt
 

angliavandeniai, AXA, dietologė, Egle Kliukaite, košės, košės sveika, sveikata

Naujausi komentarai
Raimonda
2011-01-20, 23:41
aš irgi taip sakau! Man košės ir sveika, ir skanu, ir sotu visai. :) Kaip nervina, kai sako, kad nesamonę čia valgai- košę.
2011-01-03, 16:43
Jeigu, moki išvirti košę, tai neskanių košių nebūna.Noriu paklausti pas gerb. dietologę E. Kliukaitę, ar norint numesti kūno svorį, valgyti košes yra (vien košes) racionalu.
lina
2010-12-30, 12:57
Džiaugiuosi, kad aš košes labai labai mėgstu! Gaila tų, kurie jas valgo per prievartą :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai