Now Reading
Dešimtmetė atrado naująją supernovą (video)

Dešimtmetė atrado naująją supernovą (video)

Dešimtmetė atrado naująją supernovą (video)

Kanadietė Kathryn Aurora Gray iš Naujojo Bransviko provincijos sostinės Frederiktono savaitgalį atrado sprogstančią žvaigždę supernovą. Ji yra pati jauniausia iš tokį atradimą padariusių asmenų.

Kanados Karališkoji astronomijos draugija „jaunąją mokslininkę“ paskelbė astronaute mėgėja, o atradimą patvirtino. Padedama dar dviejų astronomų ji tiksliai nustatė supernovos koordinates. 

„Aš džiaugiuosi, bet pradžioje nebuvau užtikrinta, kad tai supernova“, – naujienų laidoje „CBC News“ teigė dešimtmetė.

Naujųjų metų išvakarėse jaunoji Kathryn, Paulas Gray ir Davidas Lane padarė momentinę nuotrauką galaktikos šiaurės pusrutulyje esančio Žirafos (Camelopardalis, Cam) žvaigždyno, rašo „Popular Science“.

Supernova buvo atrasta sekmadienį, kai Kathryn su tėčiu P.Gray kompiuterio programos pagalba ištyrė nuotrauką, lygindami ir apjungdami kelių nuotraukų duomenis. Apie naujų duomenų aptikimą programa praneša mirkčiodama nesutapusias nuotraukų vietas, kurios gali reikšti ir kitus dangaus kūnus, pavyzdžiui, asteroidus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tai pirmoji Kathrynos aptikta supernova, D.Lane – ketvirtoji, o P.Gray – jau septintoji atrasta sprogstanti žvaigždė.

Supernovos – tai sprogstančios žvaigždės, pasirodančios vietose, kur anksčiau nebuvo pastebėtos. Artimiausios gali būti matomos plika akimi, dar lengviau jas pastebėti su mėgėjiškais teleskopais. Paukščių Take jauniausia supernova sprogo maždaug prieš 140 metų ir yra už maždaug 26 tūkstančių šviesmečių. Kathrynos atrastoji supernova yra už maždaug 240 milijonų šviesmečių, skelbia „CBC News“.

Parengė Nerijus Drochneris
Nuotr. Courtesy Abbey Ridge Observatory, davelane.ca/aro/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top