Now Reading
Idėjos gyvenantiems mažuose namuose ar tiesiog taupantiems erdvę

Idėjos gyvenantiems mažuose namuose ar tiesiog taupantiems erdvę

Idėjos gyvenantiems mažuose namuose ar tiesiog taupantiems erdvę

Daugeliui Jūsų puikiai pažįstamas kraustymosi „malonumas“.

Puiku, jei į naują būstą tereikia nugabenti keletą kėdučių ir čiužinį, tačiau kuomet iš penkto aukšto su draugais prakaituodami tįsiate šaldytuvą, sunkią lovą ar spintą – norisi į šuns dienas išdėti visus baldų gamintojus, o kartu ir save, sugalvojusį keisti gyvenamąją vietą. O ką jau kalbėti apie mėginimą sofoms, pufams ir stalams rasti tinkamą kampą ir dar turėti, kur pastatyti koją…

Atsižvelgdami į šias problemas, baldų dizaineriai jau kuris laikas gana sėkmingai mėgina palengvinti mūsų dalią. Multifunkciniai, vietą taupantys sprendimai itin populiarūs didžiuosiuose pasaulio miestuose, kur brangus kiekvienas nuosavo būsto centimetras. Žinoma, šios idėjos neaplenkia ir mūsų – juk ankštose sovietinėse dėžutėse tarpstantys griozdai mažai kam kelia susižavėjimą. Juolab, kad kompaktiškų baldų idėjos pasižymi puikiais estetiniais sprendimais.
 
Laikas.lt nusprendė pasidomėti užsienio dizainerių idėjomis ir patarimais bei išrinkti penkis įdomiausius sprendimus.

1. Sulankstomų baldų serija „Kenchikukagu“

Žinia, Japonijoje vietos problema itin aktuali. Išradingieji Tolimųjų Rytų baldų kompanijos „Atelier OPA“ dizaineriai, su profesoriumi Toshihiko Suzuki priešakyje, sukūrė kompaktiškų, sulankstomų baldų seriją „Kenchikukagu“, kurią sudaro darbo vieta, virtuvė ir lova. Šis projektas 2010 m. gavo sidabrinį prestižinio konkurso “Dizainas Azijai” apdovanojimą.


2. Kambario dizaino idėja „Matroshka“
Nuotaikingas pavadinimas atspindi ir patį principą: ryškiaspalviai stilingi baldai nesunkiai keičia vietą ir puikiai telpa vienas kitame. Maža to, šis projektas atitinka pagrindinius žmogaus poreikius: yra darbo kabinetas, prireikus rasite kur pasodinti net 12 (!) svečių, išsimiegoti, papietauti bei susidėti daiktus ir knygas. Ir visa tai užima vos 4 kv. m. Įdomu tai, kad šio projekto autoriai yra keturi Vidurio Švedijos Universiteto studentai. (Foto žiūrėkite straipsnio apačioje).

3. Sudedamas biuras „Kruikantoor“

Ši idėja gimė olandų dizaineriui Timui Vinkei. Dėlionės principu sumontuojamą biurą sudaro darbo stalas, dvi kėdės ir lentynos dokumentams. Visa tai telpa į  1500 x 400 x 1200 mm dydžio kubą ir yra pagaminta iš specialiai apdoroto putplasčio. Žinoma, dėl baldų patvarumo ir patogumo gali kilti abejonių, tačiau vietos taupymo ir mobilumo atžvilgiu idėja išties nepriekaištinga. Juolab, jei šiltą vasaros dieną esatę nusiteikęs dirbti gryname ore. (Foto žiūrėkite straipsnio apačioje).

4. Daugiafunkcinis italų dizainas iš „Resource Furniture“

Italai visuomet garsėjo originaliu baldų ir kitų buities reikmenų dizainu. Žemiau pateikiame Rono Bartho vadovaujamos baldų kompanijos „Resource Furniture“ (Niujorkas) filmuką, kuriame jis pats pristato italų dizainerių sukurtus multifunkcinius baldus. Didžioji dalis jų priklauso garsiajai „Clei“, savo klientams jau ne vienerius metus siūlančiai vietą taupančius sprendimus. Kaip pastebėsite, funkcionalumas niekuo nenusileidžia ir projekto estetinei pusei.

5. Kambario baldų komplektas „Casulo“
Tai, ką erdvę ir jėgas taupantiems klientams pasiūlė vokiečiai Marcel Krings ir Sebastian Mühlhäuser – nepalieka abejingų. Vos 80cm x 120cm x 80cm dydžio dėžutės turiniu galima apstatyti kone visą kambarį: čia rasime stalą, lovą su čiužiniu, tris kėdes, knygų lentyną ir drabužių spintą. Ne veltui ši originali įdėja yra laimėjusi „Abraham & David Roentgen Award” apdovanojimą. Tiesa, reikia pastebėti, kad koncepcija šiek tiek nurungia komfortą.



Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top