Norvegija: turistams – namų kvartalas ant bėgių (Foto)

Pastatų perkėlimo būdai svarstomi jau ne vieną dešimtmetį, o kiekvienas jų savaip unikalus. Tačiau kai kyla idėja namus „kilnoti ištisomis“ gatvėmis, jau darosi įdomu.

Dar 2010 liepą Andalsneso miesto valdžia ir Nacionalinė Norvegijos architektų asociacija paskelbė konkursą siūlyti idėjas, kaip keisti šios šalies miesto centrą ir krantines, taip patraukiant gyventojų ir svečių dėmesį. Rudenį gauti 40 pasiūlymai, o gruodžio viduryje paskelbti nugalėtojai. 

Neįprasčiausias šio konkurso projektas užėmė trečiąją vietą. Jo kūrėjai – kaimyninės Švedijos Stokholmo architektūros studija „Jagnefalt Milton“. Conrado Miltono ir Carlo Egnefelto pasiūlyta koncepcija – „Besikeičiantis (judantis) miestas (Switching City), rašo popsci.com.

Novatoriai siekė suteikti antrą gyvenimą nenaudojamai geležinkelio atšakai ir šalia vandens esančioms teritorijoms. Nereikia ardyti geležinkelio bėgių, geriau jais „paleisti“ mobiliuosius namus – taip nusprendė architektai.

Taip festivaliui ar kitam renginiui skirtą patalpą, meno paviljoną, kioską ar restoraną galima perkelti į reikiamą erdvę, o kitą dieną jau persikelti į kitą miesto vietą. Dalyje tokių statinių net galima nemontuoti ratų. Esą į reikiamą vietą juos galima perkelti bėgiais važinėjančiu kilnojamuoju kranu, nurodo newsru.com. 

Priklausomai nuo sezono, kompanija pasiūlė montuoti vienaukštes arba dviaukštes gyvenamąsias patalpas, panoramos stebėjimo bokštai, virtuves, gelbėtojų stotis, persirengimo kambarius ar net švediška dvasia pulsuojančias saunas.

Nors komisiją šis projektas sužavėjo, o organizatoriams buvo pateikti net judančių statinių brėžiniai, pirmoji vieta atiteko ant žemės numatytam statinių projektui.

Parengė Nerijus Drochneris 
Nuotraukos: jagnefaltmilton.com

architektūra, namai ant bėgių, Norvegija, turizmas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai