Now Reading
James Blake kuria naująjį dubstepą (Foto, video)

James Blake kuria naująjį dubstepą (Foto, video)

James Blake kuria naująjį dubstepą (Foto

„Džeimsas Bleikas? Taip, žinau – tenisininkas, amerikietis“, – sakysit, ir būsit teisūs. Tačiau šis straipsnis yra skiltyje „Muzika“, tad palikę pastaraisiais metais išblėsusią teniso žvaigždę pakalbėkime apie kitą James Blake – dubstepo sensaciją iš Londono.

Nakties muzika

„Siaip tai čia tiems kas turi leta galva ir nespėja greitu beatu tvarkyt, tai nusipichina iki neimanomu greiciu ir delioja beatus“, – DJscene.lt forume su doze slengo dubstepą apibūdina vienas melomanas. Dėl „lėtos galvos“ galima ginčytis (ir su „greitai galva“ galima kurti lėtą muziką, ar ne?), bet mintis apie „neįmanomu greičiu dėliojamus bytus yra labai teisinga.
 
Lėta ritmika – svarbiausias dubstepo bruožas, išskiriantis jį iš kitų gimingų elektroninės muzikos žanrų (minimal, drum‘n‘bass, techno). Ypač stiprūs žemų dažnių garsai ir pakankamai tamsi atmosfera – kiti niuansai. Tai nakties muzika, 2000-ųjų pradžioje gimusi Londono pogrindžio scenoje ir daugiau matomumo gavusi legendinio „BBC Radio 1“ DJ‘ėjaus John Peel ir žurnalo „Wire“ dėka. Tačiau niekada dubstepas nebuvo toks klausomas, koks yra per pastaruosius porą metų.

Iš miegamojo į BBC Radio 1

Ir čia prieiname prie James Blake. 22 m. jaunuolio, kuris žanro tradiciją paįvairino soul ir R&B elementais ir tapo naujojo – atviro ir išlindusio iš pogrindžio dubstepo veidu.
 
Vakarais, ilsėdamasis nuo mokyklos, o vėliau nuo šiuolaikinės muzikos studijų Londono universitete vaikinas užsidarydavo miegamajame ir eksperimentuodavo su kompiuteriu, midi pianinu ir būgnų mašina. Kūryba pamažu pribrendo iki debiutinio dviejų kompozicijų EP „Air & Lack Thereof“, išleisto 2009-ųjų liepą. Kaip ir dera šiuolaikiniam elektroninės muzikos atlikėjui, įrašas pasirodė tiek internetinėje erdvėje, tiek ir plokštelėje (vinile). Tokiais pačiais formatais dienos šviesą išvydo ir dar 3 EP‘ai bei singlas.
 
Produktyvumas buvo pastebėtas radijo DJ‘ėjų. „Nuostabus, nepriekaištingai prodiusuotas kūrinys, skinantis kelią daug žadančiam naujam talentui“, – taip apie Blake singlą „Limit to Your Love“ kalbėjo Zane Lowe – įtakingas „BBC Radio 1“ laidų vedėjas, grojęs ją savo laidos rubrikoje „Hottest Record in the World Today“.
 
Už šį singlą muzikantas turėtų dėkoti kanadiečių dainininkei Feist – būtent ji yra originalios „Limit to Your Love“ autorė. Blake perdarė indie baladę į minimalistinę piano elektroniką, kurioje vaikinas visu gražumu atskleidžia savo vokalinius gabumus, ko vengdavo ankstesniuose įrašuose.
 

 
Sausio 7-ąją paskelbti „BBC Sound of 2011“ rinkimų rezultatai – dar viena sėkmės istorija. Pasaulyje pripažintais muzikos naujokų apdovanojimuose James Blake užėmė antrąją vietą, atsilikęs tik nu Jessie J.

Albumas jau „nutekėjo“

Šie įvertinimai – tik dalis šurmulio, dėl kurio debiutinis James Blake albumas yra vienas laukiamiausių šiais metais. Intrigą dar labiau didina faktas, kad 1,5 metų albumo kūrimo darbą vaikinas praktiškai atliko individualiai: pats kūrė dainas, pats jas prodiusavo, pats atliko ir įrašė. Dėl to liūdna, kad vasarį išleidžiamas įrašas dar 2010-ųjų pabaigoje pradėtas nelegaliai platinti internete. „Nutekėjimas“ (leaking) yra įprastas atvejis dabartinėje muzikos rinkoje, tačiau retai kada albumas pasiekia torentus likus trims mėnesiams iki oficialaus išleidimo.
 
Išleidęs debiutinį darbą vaikinas planuoja jo pristatymo turą, kuriame žadama 100 procentų gyvos muzikos – „jokių laptopų“, „Pitchfork‘ui“ sako Blake. Atlikti elektroninę muziką be kompiuterio – iššūkis, bet po visko, ką yra sukūręs šis jaunasis kompozitorius, juo norisi tikėti. Juolab kad ir puikių gyvų pasirodymų jau būta:
 

 
Svarbiausia, kad su savimi naujojo dubstepo vėliavą nešantis Blake debiutiniame albume pasuka dar toliau nuo tradicinių žanro kanonų ir muziką sušvelnina, naudoja mažiau elektroninių garsų, daugiau groja pianinu. „Tikrai nesipriešinu, kai mano muziką vadina dubstepu, tačiau jei kas nors norės ją apibūdinti kitaip, man tai nesukels problemų“, – savo poziciją dėsto jis.
 
Viena aišku – šis vaikinas yra įvykis tiek elektroninės muzikos scenoje, tiek populiarioje muzikoje apskritai. Jei jo produktyvumo tempai nesulėtės, o kūrybiškumas neišsisems, greitu laiku į „Wikipedia“ paiešką įvedę „James Blake“ gausime informaciją apie muzikantą, o ne tenisinką.

Karolis Vyšniauskas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top