Populiariausia kontrabandinė prekė - rusiškos cigaretės

Praėjusiais metais Klaipėdos apygardos prokuratūros veiklos teritorijoje buvo pradėti 68 ikiteisminiai tyrimai dėl kontrabandos bei neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis; 26 baudžiamosios bylos, kuriose šiomis nusikalstamomis veikomis buvo kaltinami 48 asmenys, perduotos nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui; teismas išnagrinėjo 21 bylą, nuteisė 51 asmenį ir vieną asmenį dėl šių nusikalstamų veikų išteisino.

Pažymą apie 2010 m. Klaipėdos apygardos prokuratūros veiklos teritorijoje atliekamų ikiteisminių tyrimų dėl kontrabandinių nusikaltimų kontrolės būklę surašęs Klaipėdos apygardos prokuroras Donatas Blinstrubis sako, jog pagrindinės ikiteisminio tyrimo įstaigos, tiriančios šio pobūdžio nusikalstamas veikas, yra LR Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyrius bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinė. Muitinės kriminalinė tarnyba praėjusiais metais pradėjo ir baigė 24 bylas, VSAT Pagėgių rinktinė pradėjo 31, baigė 33 bylas, VSAT Pakrančių rinktinė pradėjo ir baigė 5, o Tauragės apskrities VPK – 4 šio pobūdžio bylas.

Tarp populiariausių kontrabandinių prekių vis dar „pirmauja“ cigaretės su rusiškomis banderolėmis. Jos į Lietuvos Respubliką dažniausiai gabenamos Nemuno upe, plukdant valtimis arba tiesiog surištas dėžes tempiant virve. Žiemą cigaretės gabenamos pėsčiomis, rogėmis, keturračiais, sniego motociklais ar automobiliais. Nustatomi atvejai, kai cigaretės gabenamos ir krovininiais automobiliais per muitinės kontrolės postus – tada jos būna paslėptos po kitomis legaliai gabenamomis prekėmis.

Be cigarečių, kontrabanda gabenamos narkotinės ir psichotropinės medžiagos, taip pat rusiški psichotropiniai vaistai. Stebima tendencija, kai asmenys narkotines ar psichotropines medžiagas į Lietuvą siunčia, naudodamiesi pašto paslaugomis. Praėjusiais metais Muitinės kriminalinė taryba pradėjo tris tokio pobūdžio ikiteisminius tyrimus, viena byla jau pasiekė teismą.

Tarp rečiau pasitaikančių nelegaliai per LR sieną gabenamų prekių pernai kartu su cigaretėmis buvo aptikta ir 36 kg gintaro siunta. Ši byla jau išnagrinėta pirmos instancijos teisme.

Siekiant sustiprinti nusikalstamų veikų dėl kontrabandos ir neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis tyrimo kontrolę, užtikrinti greitą ir išsamų tokių tyrimų atlikimą, 2010 m. Klaipėdos apygardos prokuratūra organizavo prokuratūrų bei ikiteisminio tyrimo įstaigų operatyvinės veiklos subjektų teritorinių padalinių vadovų koordinacinį pasitarimą, kuriame buvo aptartas bendrų veiksmų koordinavimas, tiriant neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, kontrabandos ir kitus nusikaltimus ekonomikai ir verslo tvarkai. Pasitarime buvo pateikti konkretūs pasiūlymai dėl teisės aktų pakeitimų, kurie sudarytų geresnes sąlygas užkardinti, atskleisti ir ištirti kontrabandinio pobūdžio nusikaltimus.

Laikas.lt

, kontrobanda, rusiskos cigaretes

Naujausi komentarai
chi
2011-01-24, 16:11
Supraskit pagaliau - čia gi geriausia dovana Valentinui.
vytas
2011-01-24, 16:06
nu nenuostabu, kai kainos perpus skiriasi :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai