Pilietinio aktyvumo kampanijoje jaunimas įžvelgė naujos muzikos žvaigždės reklamą

Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), vykdanti informacinę jaunimo pilietinio aktyvumo skatinimo kampaniją “Man ne dzin”, sulaukė laiškų, kuriuose į juos kreipiamasi dėl tariamai vykdomos muzikos žvaigždės reklamos.

To priežastis – pilietinės kampanijos “Man ne dzin” herojus Mc Mandzinas, kurio video klipus dalis jaunimo palaikė naujos Lietuvoje kylančios repo muzikos žvaigždės reklama.

Prieš pat rinkimus jaunimo pilietinį aktyvumą skatinanti kampanija “Man ne dzin” vykdoma ne pirmus metus. Šių metų kampanijos ašimi tapo ironiškasis Mc Mandzinas, vadinantis save reperiu, neapšviestų gatvių ir tamsos valdovu. Mc Mandzinas stebimas kameromis, o jo absurdiški nuotykiai mieste publikuojami internete. Tokiu būdu siekiama informuoti jaunimą apie savivaldos funkcijas ir jau vasario 27 d. vyksiančius savivaldybių tarybų rinkimus.

Vos po pirmojo video klipo pasirodymo internete, kur Mc Mandzinas prisistato kaip tamsos ir miesto valdovas, žmonės ėmė spėlioti ir teigti, jog tai – bandymas į Lietuvos muzikos padangę įsprausti dar vieną ne visai tikusį muzikantą. Mc Mandzinas, turintis ir savo tinklaraštį, ir puslapį socialiniame tinkle “Facebook”, taip pat sulaukė laiškų, kuriuose žmonės patarė jam muzikuoti ne viešumoje. Dalis žmonių laiškuose teiravosi, koks kandidatas į savivaldos tarybų rinkimus slypi po Mc Mandzino slapyvardžiu.

Mc Mandzino nuotykius mieste fiksuojanti režisierė Jūratė Samulionytė, vertindama tokią situaciją tik šypsosi: “Neslėpsiu, jog siekėme sukelti didelę diskusiją, tik nemanėme, kad ji sulauks tokių netikėtų spėjimų. Vaizdo klipų pabaigoje paskutinieji kadrai aiškiai išduoda situaciją, jog tai – pilietinė kampanija, skirta informuoti jaunimą apie vyksiančius savivaldybių tarybų rinkimus. Tai rodo, kokie nekantrūs kartais esame ir kaip stipriai mus paveikęs tariamų naujų muzikos “garsenybių” bumas, kurios, kaip žinia, ne tik scena, bet ir politine arena žygiuoja. Kita vertus, tokiems gandams įtakos galėjo turėti ir Mc Mandzino įprotis savo poziciją dėstyti repo ritmu. Juk Mc Mandzinas ne šneka, o tik repuoja,” – svarsto režisierė.

Šarūnas Frolenko, LiJOT prezidentas, taip pat sako, kad ši situacija jam nėra netikėta. “Pasirinkdami Mc Mandziną žinojome, jog jis sulauks pačių netikėčiausių vertinimų. Ironiška ir sarkastiška Mc Mandzino asmenybe tam tikra prasme norėjome išprovokuoti diskusiją. Kad ji vyksta, rodo komentarų internete skaičius ir laiškų, kuriais kreipiamasi į Mc Mandziną, kiekis,” – sako Šarūnas Frolenko. Jo teigimu, Mc Mandzinas tiek provokacijomis, tiek savo paradoksalia, naivia ir ironiška asmenybe, siekiantis atkreipti dėmesį į miesto gyventojams aktualias problemas, negali būti sutiktas vien pozityviai.

LiJOT prezidentas užtikrino, kad į visus laiškus, kuriuose kreipiamasi į Mc Mandziną, “Man ne dzin” komanda atsako, paaiškindama, jog Mc Mandzino debiutas tėra informacinės jaunimo pilietinio aktyvumo skatinimo kampanijos dalis. “Visiems primename, kad savivaldybių tarybų rinkimai jau vasario 27 d., o nebalsuojantiems gali nutikti blogi dalykai. Tokie, kokie kaskart nutinka Mc Mandzinui”, - šypsodamasis sako Š. Frolenko. 

Laikas.lt

man ne dzin, pilietiskumas, rinkimai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai