Now Reading
Mylimiausias mokytojas pasaulyje – „Youtube“

Mylimiausias mokytojas pasaulyje – „Youtube“

Mylimiausias mokytojas pasaulyje -  „Youtube“

Dar prieš dešimtmetį į paniką puolusiai moteriai, kurios automobilis ryte neužsiveda, būtų pasiūlyta arba išsikviesti mechaniką, arba prašyti kaimyno pagalbos.

Šiuolaikinė moteris papuolusi į panašią situaciją jau sugebėtų apsieiti be niekieno pagalbos ir mobiliuoju telefonu ne skambintų kaimynui, o bevielio interneto pagalba greitai rastų efektyvų sprendimą. Atrodo, vadinamasis „gyvenimo universitetas“ šiandien turi naują vardą – Youtube.com

Mylimiausias mokytojas pasaulyje

Nuo freskų tapybos ant savo kambario sienų iki kompiuterio kietojo disko taisymo – atrodo nėra nieko, ko mūsų negalėtų išmokyti per du milijardus peržiūrų per dieną sulaukiantis vaizdo įrašų tinklalapis.

„Youtube“ ko gero galima vadinti šiuolaikine liaudies patirties talpykla ir praktinės informacijos lobynu. Jei senolių laikais išmintis buvo perduodama iš lūpų į lūpas per skirtingas kartas, tai XXI-ajame amžiuje savo šeimos moliūgų pyrago receptu ar laivininkystės triukais galima pasidalinti ne tik su savo atžalomis, bet ir su viso pasaulio interneto vartotojais.

 Vos per kelias akimirkas išmoksite išradingai dažyti sienas…

 

Šiame „Youtube” filmuke demonstruojama, kaip profesionaliai panaikinti automobilio įbrėžimus.

Vaizdo instrukcijų pagalba nesunkiai išmoksite pasigaminti savadarbį fotoaparatą.

Muzikos mokykla – nebereikalinga?

Formalus muzikinis mokymas su „Youtube“ taip pat puiki išeitis norint išmokti groti tiek tradiciniais instrumentais kaip violončelė ar pianinu, tiek egzotiškaisiais afrikiečių būgneliais ar penkiastyge bandža.

Čia nesunkiai galima rasti profesionalių muzikantų pamokų naujokams. Vaizdo tinklaraščiuose detaliai, žingsnis po žingsnio aiškinama kaip laikyti pasirinktą muzikos instrumentą, kaip derinti ir netgi pateikiama įvairių triukų to instrumento virtuozams.

Štai, studentė Aistė Pelanytė naudodamasi „Youtube“  jau išmoko groti gitara, akordeonu, pianinu, ukulėle ir sustoti nežada: „Ne visiems kūriniams, kuriuos norėčiau išmokti groti, yra „Youtube“ tinklalapyje sukurtos mokymosi instrukcijos, bet žmonės, nepažįstantys natų arba neturintys muzikinio išsilavinimo, negali perskaityti sudėtingesnių kūrinių natų, todėl „Youtube“ jiems suteikia puikiausią galimybę bent jau pamatyti, kaip reikia groti vieną ar kitą melodiją. Dar „Youtube“ žiūrinėdavau dailiojo čiuožimo pamokas, o mano draugai ieškojo savadarbių sprogmenų receptų…“

Galbūt savamoksliškai pramokus svinguoti saksofonu pasaulinių filharmonijų salių nenustebinsi, tačiau tikrai būsi savo draugų, kolegų vakarėlių dėmesio centre.
 
Kai kurie internetiniai mokytojai būna itin originalūs.

„Youtube” galima rasti įvairiausių būdų, svajonių instrumentais groti.

Populiariųjų atlikėjų kaip Lady Gaga variacijos internete plinta greičiausiai. Tai pamokėlė, kaip saksofonu atlikti jos dainą „Paparazzi”.

a
 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Išbandyk net tai, ko bijai…

Be staliaus ar santechniko amato, „Youtube“ tinklalapyje galima išmokti ir mažiau visuotinai propaguojamų dalykų. Nesunku rasti instrukcijų, kaip pasigaminti savadarbį kaljaną ar susisukti žolės suktinukę (liaudyje vadinamąjį „kasiaką“) vienu iš daugelio būdų. 

Sveikos gyvensenos sargai galėtų priekaištauti ir eilinį kartą internetą vadinti „blogybių blogybe“ ir visų šiuolaikinio jaunimo problemų kaltininku. Vertėtų prisiminti, kad „Youtube“ – mokytojas, bet ne pamokslininkas ir kiekvienas vartotojas pasirenka pats, kokios informacijos jam reikia ir kokios ne.

Vienas populiariausių vaizdo įrašų, mokančių pasigaminti savadarbį kaljaną.


„Youtube” vaizdeliuose netgi vyrai moko dažytis…

 

Tiesa, „Youtube“ vaizdo instrukcijos turi ir minusą – dauguma jų yra anglų kalba, tačiau lietuvių kalba pamokų taip pat yra, pavyzdžiui, kaip gitara groti Marijono Mikutavičiaus „Tris milijonus“ arba… kaip tapti „forsu“. Vienaip ar kitaip, išbandyti „Youtube“ skelbiamas instrukcijas tikrai verta, juk kai prireikia užrišti kaklaraištį itališku mazgu, o tu nemoki, geras patarėjas po ranka niekuomet nepamaišys.

Išradingumu nestokojantys lietuviai internete moko visuomenę antrosios pusės „metimo” paslapčių.

Netruksit pastebėti, kad lietuviškosios „Youtube” instrukcijas šmaikštumu konkuruoti galėtų su bet kuriuo pasaulio humoro šou. Matyt, žmogus, pavadinęs lietuvius „liūdna tauta” taip pat juokavo.

Živilė Barkauskaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top