Now Reading
„Bing” kopijuoja „Google” paieškos rezultatus?

„Bing” kopijuoja „Google” paieškos rezultatus?

„Bing" kopijuoja "Google" paieškos rezultatus?

„Google” specialistai teigia atlikę specialią patikrinimo operaciją, kurios metu nustatė, jog „Bing” seka, kokias paieškas žmonės atlieka per konkuruojančią „Google” sistemą, kokias svetaines jie pasirenka iš paieškos rezultatų, ir tada pasinaudoja šia informacija tobulindami savo pačių paiešką. Įdomu, jog „Bing” šių kaltinimų net neneigia.

Tokio akivaizdaus priešininkų veiklos stebėjimo rezultatas yra tai, jog „Bing” paieškos atitiktis užklausoms potencialiai gali gerėti, kadangi pasinaudojama „Google” įdirbiu šioje srityje. „Google” atstovai tokią elgseną palygina su skaitmeniniu nusirašinėjimo per egzaminą ekvivalentu, kopijuojant atsakymus iš „Google” atsakymų lapo. „Visą savo karjerą siekiau kurti gerą paieškos variklį”, – sako Amitas Singhalas (Amit Singhal), „Google” specialistas, atsakingas už paieškos variklio rezultatų reitingavimo algoritmą. „Man nekyla jokių klausimų, jei konkurentas sukuria inovatyvų algoritmą. Tačiau kopijavimas mano požiūriu nėra inovacija”.

Žmonėms, kurie klaidingai parašo žodį „Google” paieškos laukelyje, automatiškai pateikiami keli alternatyvūs rašybos variantai, taip pat pateikiami vienas ar du paieškos rezultatai, nustatyti remiantis specialaus algoritmo, bandančio atspėti vartotojo pageidavimus, apskaičiavimais. „Google” pagrįstai didžiuojasi šiuo funkcionalumu, kadangi sistema veikia tikrai neblogai.

Tačiau praėjusiais metais kompanijos specialistai pastebėjo, jog, analizuojant jų ir „Bing” paieškos rezultatus tai pačiai užklausai, rezultatų panašumas tapo gerokai akivaizdesnis. Be to, paieškos rezultatai, gaunami atlikus paiešką pagal klaidingai užrašytus žodžius – tuos, kuriuos „Google” automatiškai koreguodavo prieš atliekant paiešką – pateikdavo tuos pačius pakoreguotus rezultatus ir „Bing” paieškos sistemoje (neblogų paieškos rezultatų palyginimo pavyzdžių galite rasti šiame straipsnyje).

Visa tai paskatino „Google” įsitikinimą, jog „Bing” automatiškai seka „Google” rezultatus ir, pasinaudojant šiais duomenimis, tobulina savo pačių paieškas. Norėdami įsitikinti šiuo faktu, kompanijos inžinieriai sudarė 10 testinių paieškos užklausų, kurios buvo sudarytos iš tam tikros sekos simbolių. Tada jie dirbtinai priskyrė niekuo su šiuo terminu nesusijusiam interneto puslapiui aukščiausią poziciją paieškos rezultatų puslapyje. Po kelių dienų toks pats rezultatas atsirasdavo jau ir „Bing” paieškoje.

Beje, teisiškai pretenzijų šioje vietoje, ko gero, pareikšti nepavyks. Techniniu požiūriu sumanymas gal net pateisinamas, tačiau ar tai sąžininga – visiškai kitas klausimas. „Mūsų testavimas nustatė, jog ‘Bing’ kopijuoja mūsų rezultatus, o ‘Microsoft’ to net neneigia”, – sako Amitas Singhalas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Kaip ir numanote, mes, tobulindami savo paiešką, naudojamės keliais informacijos šaltiniais, kuriais remdamiesi atliekame ir rezultatų reitingavimą, tačiau tai daro ir kiti rinkos žaidėjai, tačiau niekas tiksliai nedetalizuoja, kaip tai daroma. Aišku, esminis tikslas yra kuo tiksliau nustatyti vartotojo ketinimus ir pagal konkrečią užklausą nuspėti geriausią atsakymą. Papildomos programos, tokios kaip papildoma naršyklės [Bing] meniu juosta mums padeda surinkti duomenų srautus. Tai yra vienas iš daugelio pradinių signalų, pagal kuriuos mes ir kiti paieškos varikliai reitinguoja svetaines. Panašu, jog šis „Google eksperimentas” yra bandymas sutrikdyti ir manipuliuoti kai kuriais iš šių signalų”, – aiškina Stefanas Vaicas (Stefan Weitz), „Microsoft Bing” paieškos sistemos direktorius. Tačiau, kaip pastebi portalo „Search Engine Land” portalas, toks atsakymas tik patvirtina kopijavimo faktą.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top