Now Reading
Šįvakar ŠMC – dinaminė instaliacija su milžinišku parašiutu

Šįvakar ŠMC – dinaminė instaliacija su milžinišku parašiutu

Šįvakar ŠMC - dinaminė instaliacija su milžinišku parašiutu

Carsteno Nicolai paroda „Pionier“ pavadinta pagal vieną iš joje rodomų kūrinių – pirmą kartą žiūrovams pristatomą dinaminę instaliaciją su milžinišku parašiutu, pagamintu Rytų Vokietijoje.

Iš vokiečių kalbos sąmoningai neišverstas pavadinimas nurodo į specifinį istorinį kontekstą, su kuriuo susijęs ir pats menininkas, gimęs Karl-Marx-Stadt mieste. Sąvoka „pionierius“ žymi ir eksperimentinį Nicolai darbų charakterį – jo parodos primena laboratorijas, kuriose atliekami įvairūs skaičiavimai, moksliniai tyrimai bei bandymai ir demonstruojami ne visada nuspėjami jų rezultatai.

Carstenas Nicolai dažnai naudoja geometrines, optines, ornamentines struktūras, tačiau jo darbuose neapsiribojama formos paieškomis. Jis siekia pademonstruoti vidinę formos sandarą, atskleisti fizikinius procesus, skirtingus gamtos reiškinius vienijančias formules. Menininkas dažnai remiasi virpesių fizika ir dažnius paverčia į vaizdus, o akustinius signalus transformuoja į optines struktūras, taigi, nematoma paverčia matoma. Parodoje „Pionier“ Laurie Anderson tariami žodžiai materializuojami į skulptūras iš aliuminio, degančios dujos stikliniame vamzdyje vizualizuoja garso bangos greitį, paprastai neregimos karščio bangos tampa matomos šviesos ir šešėlių pagalba, o video darbe demonstruojami skaitmeninės informacijos slėpimo procesai, primenantys karines kodavimo technologijas.

Nors menininko kūrybos metodas remiasi matematikos, fizikos ir gamtos mokslų teorijomis, jam taip pat svarbios atsitiktinumo bei klaidos koncepcijos. Daugelyje jo garso ir vaizdo darbų pasinaudojama tam tikra matematine taisykle ar moduliu, leidžiančiu kūrybiniam procesui toliau vykti savaime. Tokie patys kūrybos metodai būdingi ir jo muzikiniams eksperimentams (elektroninės muzikos pasaulyje Carstenas Nicolai žinomas alva noto pseudonimu), kuriuose menininkas gyvai kuria tarpusavyje sąveikaujančias garso ir vaizdo struktūras. Tuo galės įsitikinti Vilniaus ir Kauno publika, dalyvausianti alva noto audiovizualiame performanse „unitxt“.

Kuriant šį darbą alva noto bendradarbiavo su prancūzų garso poetu Anne-Jamesu Chatonu ir pirmą kartą išleido jį kaip remiksą Björk kompaktinėje plokštelėje „Innocence” iš paskutinio Björk/Timbaland albumo „Volta” (2007). Apie savo kūrybos principus menininkas plačiau papasakos atvirame susitikime su žiūrovais.

Parodos atidarymas: vasario 4 d., penktadienį, 18:00 val.

alva noto. unitxt – audiovizualinis performansas:
Vasario 5 d., šeštadienį, 20:00, Šiuolaikinio meno centre, Vokiečių g. 2, Vilniuje
Vasario 6 d., sekmadienį, 18:00, Verslo lyderių centre, Donelaičio g. 62, Kaune
Įėjimas nemokamas

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Susitikimas su menininku:
Vasario 7 d., pirmadienį, 11:00, Vilniaus dailės akademijoje, Maironio g. 6, Vilniuje

Renginio organizatoriai:Šiuolaikinio meno centras ir Goethe-Institut Vilnius

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top