Now Reading
Į vandenynų plastiko taršą tiriančią ekspediciją įsijungs atranką laimėjusi savanorė

Į vandenynų plastiko taršą tiriančią ekspediciją įsijungs atranką laimėjusi savanorė

Į vandenynų plastiko taršą tiriančią ekspediciją įsijungs atranką laimėjusi savanorė

Plastiko taršos poveikį vandenynams tirianti ir visuomenę šviečianti organizacija „5 gyres“ į artimiausią savo organizuojamą ekspediciją prie Pietų Amerikos krantų priims savanorę amerikietę, laimėjusią tarptautinę atranką, kurioje galėjo dalyvauti ir lietuviai.

26-erių metų tinklaraštininkė iš Niujorko Brit Ligett kartu su tyrėjų komanda kovo 3 d. išplauks laivu „Sea Dragon“ iš Puerto Williams ir kovo 14 d. baigs ekspediciją Valdivijoje, Čilėje. Galimybę savanoriui dalyvauti šioje ekspedicijoje suteikė tarptautinis „Electrolux“ inicijuotas aplinkosauginis projektas „Siurblys iš jūros“ (angl. Vac from the Sea).

Planuojamos „5 gyres“ ekspedicijos tikslas – atlikti tyrimus Beagle kanale, kuris kaip ir kitos pasaulio vandenynų dalys, yra vis dar neištirtas įvairių rūšių plastiko paplitimo prasme. Tam bus naudojami specialūs tinklai (angl. manta trawl), primenantys pelėdinę rają ir padedantys surinkti paviršinio vandens mėginius. Vykdant tyrimą, bus filmuojama, taip pat naudojamos pripučiamos valtys. Dirbant šalia kranto gali tekti nardyti, dirbti pakrantėje ir toliau nuo jų.

Savanorį komandos narį atrinko iš organizacijos „5 gyres“ ir „Electrolux“ atstovų sudaryta komisija, vertinusi kandidatų pristatomuosius filmukus, kuriame jie motyvuoja, kodėl yra tinkamiausi.

B.Ligett laimėjimą šioje atrankoje nulėmė ne vienas merginos privalumas. Ji rašo tinklaraštį apie aplinkai draugišką dizainą, kuriame skiria dėmesio ir vandenynų taršos plastiku problemai, todėl, dalyvaudama šioje ekspedicijoje, tinklaraštininkė tikisi visuomenei parodyti tiesiogines neatsakingo elgesio su plastiku pasekmes.

Brit taip pat yra buriavimo entuziastė – ji nuo mažens plaukiojo tėčio jachta, padėjo rūpintis laivu, o jos buto Brukline sienas puošia kolekcionuojami navigaciniai žemėlapiai. Be to, mergina ne tik rašo, bet ir pati fotografuoja, filmuoja bei mėgsta gaminti.

Savanorė amerikietė kartu su įgula ne tik dalyvaus tyrimuose, bet ir visą parą vykstančiuose budėjimuose, padės tvarkyti bures, vairuoti laivą, stebėti navigacines ir kitas laivo sistemas, taip pat tvarkysis ir gamins valgyti.

Brit įspūdžius nuo kovo 1 d. bus galima skaityti tinklaraštyje www.vacfromthesea.com

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Electrolux“ iniciatyva „Siurblys iš jūros“ siekiama atkreipti dėmesį į plastiko taršos problemą pasaulio vandenynuose ir jūrose, tuo pačiu pabrėžiant, jog sausumoje perdirbto plastiko trūksta.

Laimėtojos pristatomasis filmukas:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top