Now Reading
Lietuvoje – masinė panika dėl cukraus kainų. Kas kaltas?

Lietuvoje – masinė panika dėl cukraus kainų. Kas kaltas?

Lietuvoje - masinė panika dėl cukraus kainų. Kas kaltas?

Turbūt daugelis savaitgalį pastebėjo, kad prekybos centruose žmonės masiškai perka cukraus pakuotes. Ne, tai ne pasiruošimas karui, o žmonių baimė, kad cukraus kainos greitai pakils. Tai kas sėja paniką? Patys prekybininkai,  žiniasklaida ar „urmu“ cukrų įsigyjantis pirkėjas?

Pirmadienį dalyje prekybos centrų prie tuščių lentynų cukraus kainos iškabintos jau 20–30 centų didesnės,  prekybininkai teigia, kad  10 proc. cukraus brangimą numatę jau senokai, pranešė LTV naujienų laida „Šiandien“. 

„Man labai gaila, kad dėl šios „cukraus panikos“ nukentėjo Lietuvos žmonės. Prekybos tinklų atstovai pažadėjo, kad šį pavasarį cukraus kainos bus stabilios ir netgi yra prielaidų, kad kaina turėtų po truputį kristi“, – pirmadienį po susitikimo su didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų vadovais teigė ūkio ministras Dainius Kreivys.

Naujienų agentūros „Regnum“ duomenimis, praėjusios savaitės viduryje Visagine visai nebuvo likę cukraus, o Klaipėdoje žmonės pirko kone po 30 kg. Kodėl kyla cukraus kainos ir kiek jis kainuoja kaimyninėse šalyse?

Svetur kainos pakilo nežymiai

Šiuo metu Latvijoje cukraus kaina svyruoja apie 4,65 – 5,53 lito. Tuo tarpu Estijoje nuo 2,90 litų iki 3,80 litų pakilusi cukraus kaina labiau siejama su euro įvedimu šioje šalyje. Portalo Lrt.lt teigimu, didžiosiose ES valstybėse, pavyzdžiui, Vokietijoje, cukraus kaina padidėjo vos keliais procentais: rudenį kilogramas kainavo 1,5 lito, dabar – 1,8 lito. 

Baltarusijos naujienų agentūra „Belta“ penktadienį pranešė apie 10 proc. didinamas cukraus kainas kaimyninėje šalyje – iki 2,80 Lt. Toks pat augimas užfiksuotas ir sausio pabaigoje. Rusijos Kaliningrado srityje cukraus kaina svyruoja 3,05 – 3,66 litų.

Kainų kilimo priežastys

Vasario pradžioje JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) pranešė, kad rekordines aukštumas pasiekė išankstiniai sandėriai dėl baltojo cukraus, nes nerimaujama, dėl nuostolių, kurių Australijos cukranendrių derliui gali pridaryti ciklonas Yasi. Per pastaruosius keletą metų visame pasaulyje buvo prastas cukranendrių derlius. Sklandanti žinia neva cukrus gali pabrangti vos ne dvigubai verčia žmones kaupti atsargas.

Lietuvoje dėl nepalankių oro sąlygų (kritulių ir temperatūros kaitos) bei dalyje šalies užklupusių cukrinių runkelių ligų, pernai metais vidutinis šalies cukringumas buvo kur kas mažesnis – 16,15 proc. (2009 metais siekė 17,24 proc.). 

Pastarosiomis dienomis prekybos tinkluose cukraus pardavimai augo tris kartus. Pasak prekybininkų, cukraus kaina galėjo kilti dėl to, kad cukraus gamintojai nespėja fasuoti cukraus ir tiekti jo prekybos tinklams.

Labiausiai šia „cukraus panika“ esą pasinaudojo perpardavinėtojai, kurie dabar masiškai perka cukrų, kad vėliau galėtų juo spekuliuoti. Todėl šiandien netgi ribojamas vienam žmogui galimo nusipirkti cukraus kiekis.

Lietuvoje – cukraus perteklius

„Lietuvoje cukrinių runkelių užauginame daugiau nei pastaraisiais metais, cukraus pagaminame daugiau nei praėjusiais metais. Paskutinę savaitę cukraus kainos Londono biržoje netgi nukrito, o Lietuvoje iš šito ažiotažo galima pagalvoti, kad kiekvienas lietuvis pradėjo cukraus valgyt trim kilogramais daugiau“, – dar penktadienį LTV laidai „Šiandien“ teigė Žemės ūkio ministerijos Žemės ir maisto ūkio departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

 Ūkio ministro Dainiaus Kreivio teigimu, šiuo metu Lietuvoje cukraus atsargos sudaro beveik pusę per metus šalyje suvartojamo kiekio. Per metus Lietuvoje suvartojama 110 tūkstančių tonų cukraus. Vasario pradžioje Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija cukraus gamintojams jau paskirstė nacionalinę 90 tūkstančių tonų baltojo cukraus gamybos kvotą 2011-2012 prekybiniams metams.

 Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų reguliavimo agentūros duomenimis, pernai Lietuvoje pagaminta apie 100,6 tūkst. tonų baltojo cukraus. 2009 metais buvo pagaminta 105,6 tūkst. tonų cukraus. 

Cukraus ES šalyse yra sukaupta apie 2 mln. tonų. Europos Komisija svarsto galimybę leisti panaudoti vidaus rinkoje eksportui sukauptus 3 mln. tonų cukraus. Lietuvos cukraus gamintojų sandėliuose yra 35 tūkst. tonų cukraus atsargų. 

Tad jokio realaus pagrindo kainoms kilti nėra, skelbia lrt.lt. Tačiau cukraus kaina gali padidėti ir dėl šio produkto stygiaus užsienio rinkose.

Laikas.lt redakcija pastebi, kad masiškai cukrų perkantys gyventojai taip pat gali prisidėti prie tokių kainų kilimo, nes kai visi išpirks prekybos centruose esančias cukraus atsargas, ateityje dėl susiformavusios didžiulės paklausos kainos tikrai kils. Nesvarbu, kad žmonės tiek cukraus nesuvartoja, o eilinis arbatos gėrėjas, panoręs nusipirkti cukraus pakelį, bus priverstas vartoti medų.

Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top