Now Reading
Kenksmingesnis už tabaką… oralinis seksas

Kenksmingesnis už tabaką… oralinis seksas

Kenksmingesnis už tabaką... oralinis seksas

Virusas, plintantis oralinio sekso metu dabar yra dažniausia priežastis jaunesnių nei 50-ties metų žmonių gerklės vėžiui atsirasti, perspėja mokslininkai.

Mokslininkai tvirtina, kad žmogaus papilomos viruso plitimas nesaugaus sekso metu yra nerimą keliančio potencialiai mirtinų burnos vėžių atvejų pagausėjimo kaltininkas pasireiškęs per pastarąjį dvidešimtmetį.

Paaugliams oralinis seksas – priimtinas ir saugus

Švedijoje, 1970-aisiais apie ketvirtadalis ryklės vėžio atvejų buvo priskiriami kaip išsivystę iš žmogaus papilomos viruso, o 2000-aisiais šis skaičius pasiekė net 90 proc., teigė profesorė Maura Gillison iš Ohajaus Valstybinio Universiteto Kolumbe. Ji pridėjo: „Labiausiai su burnos infekcijomis yra susijęs seksualinių parnerių kiekis per savo gyvenimą, taip pat kas ir kaip darė jiems oralinį seksą.“
 
Neseniai Amerikos Mokslo Pažangos Asociacijos (angl. Association for the Advancement of Science) konferencijoje Vašingtone, tyrėjai atskleidė, kad paaugliai laiko oralinį seksą „įpastu, socialiai priimtinu, bepasėkminiu ir mažiau rizikingu nei „realus“ seksas.“

Neaišku, ar vakcinos bus efektyvios

Profesorė M. Gillison, teigia: „Mes nežinome, ar vakcinacija apsaugos žmones nuo oraliniu būdu plintančios žmogaus papilomos viruso infekcijos, kuri perauga į vėžį. Tačiau esame optimistiškai nusiteikę – vakcinos kol kas yra ypač efektyvios ir apie 90 proc. atvejų rezultatyviai apsaugo nuo pavojingų infekcijų. Kuomet mano pacientai klausia, ar turėtų paskiepyti savo vaikus, visuomet atsakau: „Neabejotinai taip“. “
 
Gydytojai ragina berniukus ir mergaites atvykti pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso, idant būtų sustabdytas ligos plitimas. Šis virusas yra pripažintas apie 70proc. gimdos kaklelio vėžių atvejų priežastimi. Vakarų Europos šalyse, nuo 2008-ųjų dvylikos-trylikos metų vaikai yra skiepijami nuo šio viruso mokyklose.

Kenksmingiau nei rūkymas ar girtuokliavimas

John`o Hopkins`o universiteto studijos nustatė, kad žmogaus papilomos virusas kelia didesnę riziką vėžio atsiradimui nei rūkymas ar alkoholis. Tyrimai, kuriuose dalyvavo 300 žmonių Jungtinėse Amerikos Valstijose parodė, kad žmonės, turėję daugiau nei šešis seksualinius partnerius, yra devynis kart didesniame pavojuje susirgti gerklės ar ryklės vėžiu, o tie, kurie praeityje jau yra turėję kokių nors burnos infekcijų, yra 32 kartus labiau linkę vėžiui išsivystyti.
 
Burnos ir ryklės vėžiai dažniausiai būdavo diagnozuojami vyresnio amžiaus vyrams, linkusiems svaigintis alkoholiu ir tabaku. Bet pastaruoju metu pastebimos kitokios tendencijos, vis dažniau mirtina liga aptinkama jaunų, nebūtinai rūkančių vyrų organizmuose.

Dauguma žmogaus papilomos viruso infekcijų nekelia jokių simptomų ir žmonėms dažnai nereikia medikamentų. Sara Hiom, Vėžio tyrimų centro Didžiojoje Britanijoje direktorės teigimu, nuo 1980-ųjų dramatiškai išaugo gerklinių vėžio susirgimų atvejų, ypač žmonių, perkopusių ketvirtąją savo dešimtį organizmuose.

parengė Živilė Barkauskaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top