Now Reading
Pavojingi žuvų konservai ir mandarinai uždrausti platinti Lietuvoje

Pavojingi žuvų konservai ir mandarinai uždrausti platinti Lietuvoje

Pavojingi žuvų konservai ir mandarinai uždrausti platinti Lietuvoje

Kaip skelbia valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, yra uždrausta realizuoti ir nurodyta pašalinti iš rinkos Tailande pagamintus  žuvų konservus.

Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliko patikrinimą UAB „Norfos mažmena“ tinklui priklausančiame prekybos centre Šiaurės g. 37, Vilniuje. Patikrinimo metu atrinkti žuvų konservų „Natūralios Ramiojo vandenyno sairos savo sultyse“ mėginiai, kuriuos ištyrus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Laboratorijos departamente, nustatyta, kad žuvų konservai neatitinka jiems būdingų juslinių rodiklių: išvaizdos, skonio ir kvapo. 

Nekokybiškus žuvų konservus importavo ir Lietuvos rinkoje platino UAB „Rivona“ (Savanorių pr. Vilnius). Patikrinimo metu nustatyta, kad iš viso įvežta 12000 vnt. konservų, iš jų 3000 vnt. sulaikyta įmonės sandėlyje. UAB „Rivona“ nurodyta nedelsiant sustabdyti prekybą ir surinkti iš rinkos minėtus žuvų konservus.

Kadangi žuvų konservai galėjo būti išplatinti ir kitose Europos Sąjungos šalyse, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ar pašarus sistema RASFF apie šį atvejį  informavo Europos Komisiją ir kitas šalis nares.

Galima grąžinti

Informuojame, kad pirkėjai įsigiję 2010 m. rugsėjo mėn. Tailando gamintojo Golden Prize Canning Co., LTD, pagamintus žuvų konservus „Natūralios Ramiojo vandenyno sairos savo sultyse“ metaliniuose indeliuose po 250 g, kurių tinkamumo vartoti terminas iki 2013 m. rugsėjo mėn. gali, teisės aktų nustatyta tvarka,  minėtus žuvų konservus grąžinti pardavėjui ir reikalauti grąžinti sumokėtus pinigus arba reikalauti pakeisti juos į tokią pat tinkamos kokybės prekę.

Uždrausta importuoti 24 tonas mandarinų iš Maroko

Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, vykdydami importuojamų iš trečiųjų šalių maisto produktų kontrolę, patikrino mandarinų iš Maroko siuntą – vaisiuose nustatyta didžiausią leistiną kiekį viršijančio pesticido malationo likučių.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Atlikus tyrimus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, nustatyta, kad pesticido malationo likučio (malationo ir malaoksono suma, išreikšta kaip malationas) kiekis (0,073 ± 0,037 mg/kg) viršija teisės aktuose nurodytą didžiausią leistiną kiekį – 0,02 mg/kg.

24 t mandarinų siunta iš Maroko sulaikyta importuotojo „Maersk Line” sandėliuose ir rinkoje neišplatinta. Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įpareigojo visą vaisių siuntą saugiai sunaikinti arba išsiųsti iš Europos Bendrijos teritorijos. Apie atvejį Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF informuota Europos Komisija ir kitos šalys narės.  

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top