Kiek gyvybių šiemet pasiglemš vėžys?

Palyginus su 2007-aisiais, šiųmetės mirčių nuo vėžio prognozės turėtų paguosti tiek vyrus, tiek moteris. Mokslininkų skaičiavimais, šiemet Europoje nuo šios ligos mirs kiek mažiau nei 1,3 milijonai gyventojų, o ateityje mirčių nuo vėžio turėtų dar sumažėti. Tačiau ne viskas taip paprasta.

Tarp moterų mažėja mirtingumas nuo krūties vėžio, o tarp vyrų – nuo plaučių ir storosios žarnos vėžio. Pavyksta suvaldyti ir skrandžio, gimdos kaklelio, prostatos vėžį bei leukemiją, tačiau kyla kitų visa naikinančios ligos formų pavojai, skelbia Oksfordo žurnalas „Annals of Oncology“. 

Bendras mirčių skaičius turėtų išlikti beveik toks pat kaip prieš ketverius metus, skelbiama prognozėje. Tai esą lemia kelios paprastos priežastys. Pirma, vis daugiau europiečių sensta. Antra, vis daugiau moterų miršta nuo plaučių vėžio ir šie skaičiai linkę visur, išskyrus Didžiąją Britaniją, tik didėti.

Tyrimui vadovavęs Carlo La Vecchia iš Italijos Milano universiteto nurodo, kad nepaisant šių palankių tendencijų Europoje mirčių nuo vėžio mastas išliks beveik nepakitęs dėl gyventojų senėjimo procesų. Turtingose šalyse mirtingumą nuo vėžio stengiamasi mažinti vaistais ir profilaktinėmis priemonėmis, kad kenksmingi navikai ir pirminės dar į kitas kūno vietas neišplitusios vėžio formos būtų anksčiau aptiktos, rašo RedOrbit.com.

Mokslininko teigimu, mirtingumas Vakarų Europoje mažėja, tuo tarpu Vidurio ir Rytų Europoje vis dar išlieka aukštas ir toks išsilaikys artimiausioje ateityje. Tyrėjai apžvelgė bendrą mirtingumo lygį 27 ES valstybėse narėse ir iš jų atskirai išskyrė šešias – Prancūziją, Vokietiją, Italiją, Lenkiją, Ispaniją ir Didžiąją Britaniją. Pateikti rezultatai skelbia, kad ES šalyse per 2011-uosius mirs 1.281.466 gyventojų. 2007 m. ši liga pasiglemžė 1.256.001 gyvybių.

Remiantis pasauliniu duomenų apskaičiavimo standartu 100 tūkstančių gyventojų, ir palyginus 2011 m. prognozes su 2007 m. duomenimis paaiškėjo, kad mirčių skaičius turėtų sumažėti nuo 153,8/100.000 iki 142,8/100.000 vyrų ir nuo 90,7/100.000 iki 85,3/100.000 moterų.

Mokslininkai atkreipia dėmesį į tai, kad Britanijoje per pastarąjį dešimtmetį buvo pats didžiausias moterų mirtingumas, o dabar šie skaičiai ima mažėti, tačiau ši blogybė persimeta į beveik visą kontinentą. Lenkijoje ir Britanijoje nuo plaučių vėžio mirusių moterų mastas pralenkė mirusias nuo krūties vėžio.

ES šalyse 2007-aisiais iš 100 tūkst. moterų nuo plaučių vėžio mirė 12,55, o 2011-aisiais tokių bus jau 13,12. Ją dažniausiai sukelia rūkymas arba kvėpavimas išpūstais tabako dūmais – pasyvus rūkymas. Apie 15 procentų žmonių, kuriems diagnozuota ši vėžio forma, gyvens dar kelerius metus.

Mokslininkai planuoja pakartoti tyrimą jau 2012-aisiais ir taip padėti tiksliau prognozuoti gyventojų mirtingumą ir tuo pačiu padėti šalims suplanuoti reikiamų išteklių paskirstymą ir ligų prevencijos strategijas prevencijas gydant vėžį.

Nerijus Drochneris

krūties vėžys, leukemija, ligų prevencija, rūkymas, vėžys

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai